2016-03-18 15:16
Foto: Jens Dresling/Polfoto

Brøndby-træner Auri Skarbalius har ikke haft brug for at viske tavler rent, og så erkender han, at han er en stor egoist, når det handler om fodbold og sejre. Læs et stort interview med den nye og velkendte Brøndby-træner her.

Havde Brøndbys nu tidligere træner Thomas Frank fortsat sit virke i cheftrænerstolen i klubben på Vestegnen, ville han søndag den 3. april mod FC Midtjylland tangere Tom Køhlerts 89 kampe i spidsen for holdet i Superligaen.

Men sådan gik det ikke, og i stedet er det en gammel kending, der har sat sig i cheftrænerstolen. En mand, som svarede Troels Bechs kald, da sportsdirektøren spurgte, og en mand som i den grad kender klubben indgående.

Auri Skarbalius' tropper lukkede i søndags en turbulent uge med at besejre Randers FC med 1-0, og det fik snakken om Jan Bech Andersens eskapader på et Brøndby Forum til at forstumme en smule.

I stedet er fokus nu på spillet på banen, og det tog tipsbladet.dk derfor en snak med Auri Skarbalius om.

I åbnede med en sejr. Hvad betyder det for jer?

- Brøndby er jo startet. Jeg er startet nu her, men ja, når man får et resultat, giver det et lille boost, og man kan arbejde videre. Jeg så engang et program om Ryan Giggs, hvori en træner sagde, at når man vinder, tænker man ikke over det. Man arbejder bare og er glad. Men når man taber, går det ikke bare væk. Man tænker over det hele tiden. Det er det, der er med det. Når man vinder, er det nemmere at arbejde med tingene.

- Forhåbentlig er det også det, der er sket med os i løbet af ugen.

Hvordan har du arbejdet de første otte dage i spidsen for holdet?

- Jeg har sagt fra starten, at den linje, Thomas har lagt, siden han startede - og de ting der foregår i klubben nu med Masterclass og måden, man spiller på førsteholdet - det er sådan, det er. Og sådan fortsætter det. Og ja, selvfølgelig har jeg som menneske og træner min egen måde at styre kollektivet. Det vigtigste for mig er først og fremmest, at vi fungerer som et kollektiv og har aftalerne på plads.

Nu så vi, at du benyttede Nicklas Halse - en ung Masterclass-spiller - mod Randers FC. Kommer vi til at se flere unge spillere fra Masterclass få chancen nu her?

- Nej, for vi spiller med de bedste spillere. Med dem, vi tror, kan vinde. Jeg har fra dag 1 sagt til spillerne, at jeg er den største egoist, hvad angår sejre. Jeg vil vinde kampe. Derfor spiller jeg med de bedste.

- De bedste spillere er ikke nødvendigvis de bedste fodboldspillere, men de bedste spillere er dem, der gør, at holdet præsterer bedst. Det vil sige, der er nogle, der er bedre til at løbe, til at sparke, til at forsvare, til at lede gruppen, så den samlede pakke gør, at vi har det bedste hold på dagen.

- Havde vi ikke haft de udfordringer op til den kamp (skader op til Randers-kampen, red.), var der måske ikke nogen spillere, der havde fået debut. Det var mere af nød, men det var selvfølgelig dejligt at se en spiller fra Masterclass komme ind op i truppen og ind fra bænken og spille. Det skal klubben leve af i mange år frem, og det skal vi fortsætte med.

På grund af den turbulente tid i klubben er der så spillere, du har skullet bruge ekstra ressourcer på at tale med?

- Ikke hvad angår den situation, klubben har været i, men jeg er altid opmærksom på, hvad spillere har brug for - og nogle har haft brug for kortere eller længere snakke. Det har jeg brugt lidt tid på. Også på de spillere, der måske ikke starter. Men det er jo omvendt også spillernes job at være topmotiverede hver eneste dag, for de får deres løn. Deres job er at gøre det svært for mig at fravælge, så de skal jo give alt.

- Hvis de ikke giver alt, de har, er det jo ikke svært for mig at vælge.

Der var meget snak om en fortid med dig og David Boysen. Er det en spiller, du har haft brug for at sætte dig ned og tale tingene ud med?

- Nej, ikke mere end at vi har sat os ned for at sige, om der var noget? Det er jo medierne, der har gjort ...  Du kan måske finde mange spillere, som har haft et eller andet med mig og omvendt, men efter et år eller to finder man ud af, at det var det rigtige.

Der har også været meget snak om dit pointsnit. Nu har du vel et bedre hold end tidligere, og hvordan ser du den snak?

- Det der med point, det er jo ... Fakta er fakta, men omvendt hvis du kigger på de steder, hvor jeg har været træner, så ser du også, at jeg arbejder stille og roligt med tingene, og at det langsigtet bliver bedre og bedre. Sådan var det også med Brøndby sidst. Men på den måde kigger jeg ikke og bruger ikke tid på det. Jeg bruger tid på her og nu, og hvordan jeg får det bedste ud af spillerne.

- Jeg forlanger jo, at spillerne performer og præsterer nu og ikke lever på det, vi engang har præsteret. Det gælder begge veje: Både hvis man har præsteret dårligt, eller hvis man har præsteret godt. Det er i dag og i morgen, der gælder.

Er du en krævende træner?

- Det er et sjovt spørgsmål. Kender du nogen trænere, som ikke er krævende? Krævende er ikke et spørgsmål om mere eller mindre - der er nogle rammer, du arbejder under. Måske er det et andet spørgsmål - er du konsekvent eller ikke? For vores kultur her i Brøndby er det vigtigt, at det, vi aftaler, er det, vi gør. Gør vi noget andet, så duer det ikke. Derfor er jeg en konsekvent træner.

- Det handler om, at ligegyldigt om en spiller gør det godt eller skidt, får de det af vide.

Esbjerg er startet godt på foråret. Hvad er det for nogle udfordringer, de præsenterer for jer?

- Esbjerg har meget fart, de har et hurtigt pasningsspil, og de er effektive i afslutningsspillet. Vi skal holde dem væk fra afslutninger med de angribere, de har. Det er det, vi skal være opmærksomme på.

Og det skal vel ende med tre point?

- Det er det, vi helst vil. Mod Randers kan vi vel sige, at der var en halvleg til hver, og i den her kamp kunne vi godt tænke os en længere fase, hvor vi styrer kampen.

Efter kampen mod Esbjerg venter en landskampspause. Kommer du til at bruge den tid på at arbejde på nye ting?

- Både ja og nej. Som træner arbejder du altid med en analyse af performance indtil nu. Det handler om at finde tendenser - både positivt og negativt, og efter Esbjerg-kampen har vi en kamp mere til databasen at kigge på. Der bliver lidt fokus der, men igen: ikke mere, end som man plejer at arbejde.

- I landsholdspausen sker der også for os, at vi har ni spillere væk med landshold, så vi benytter os også af muligheden for at give nogle af spillerne fri. Nogle dage skal de arbejde hårdt for at bygge på, andre dage skal de koble af, så de er sultne og friske, når de vender tilbage.

SENESTE NYT...
OP | NED

AFSTEMNING

Danmark er i VM-pulje med Frankrig, Peru og Australien. Går Danmark videre?

SUPERLIGA-VIDEO