• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Martin Davidsen

Stort interview: Den nye svigersøn har fået revanche og succes i Randers

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Olafur Kristjansson skulle både kæmpe med sit eget eftermæle og arven efter Colin Todd, da han kom til Randers FC, men han kan nu se tilbage på et succesfuldt efterår i klubben.

Af Martin Davidsen

Om 11 dage kan Randers FC's spillertrup gå på vinterferie efter en succesfuld efterårssæson, men inden da venter tre særdeles vigtige kampe, der kan definere halvsæsonen. Onsdag aften er Brøndby modstanderen på hjemmebane, herefter venter FC København på udebane, og den 11. december kommer Esbjerg på besøg som et symbolsk møde mellem træner Olafur Kristjansson og hans afløser Colin Todd.

Olafur Kristjansson er meget bevidst om det afgørende i at slutte godt af, for selvom Randers aktuelt er på en fjerdeplads med samme pointantal som treeren FC Midtjylland og kun én sejr i aftenens kamp fra at udligne Brøndbys pointhøst, kan det se anderledes ud om 11 dage.

- Inden vi går på vinterferie, skal vi skabe det fundament, der kan skaffe os en plads i top seks. Det er det vigtigste. Så må vi se, hvor mange point vi har, når vi eventuelt når til et slutspil. Vi kan risikere at stå med samme antal point som efter de næste tre kampe. Vi har Brøndby hjemme, FCK ude og Esbjerg hjemme til sidste. Hvis vi ligger med en mulighed for at komme i top seks, er jeg tilfreds. Vi ligger rigtig godt, siger Olafur Kristjansson til tipsbladet.dk.

Han sidder i loungen på Randers FC's hjemmebane med det pusseløjerlige sponsornavn BioNutria Park, hvor tipsbladet.dk har bedt ham om at se tilbage på det første halve år i den kronjyske klub. Det er gået godt – og omverdenens forventninger er gjort til skamme, for da islændingen kom til klubben i sommer, var der panderynker at spore hos fans, medier og andet godtfolk.

Keller-sagen fyldte stadig noget internt og eksternt, Mandla Masango og hans agent skabte ballade i kulissen og sportsligt havde Randers på kort tid sagt farvel til spillere som Jonas Borring, Kalle Johnsson, Christian Keller og Jeppe Tverskov, der til sammen har spillet omkring 600 Superliga-kampe. Hertil kom nogle store sko, der skulle fyldes ud efter afskeden med populære Colin Todd.

Det var ikke nogen let opgave for Olafur Kristjansson, der et halvt år forinden var blevet sat fra bestillingen i FC Nordsjælland, fordi Right To Dream-ejeren Tom Vernon hellere ville have Kasper Hjulmand i spidsen. Men han kom til Randers med stor tro på egne evner, og indtil videre har han været en succes.

- Når man tager alt i betragtning med trænerskifte, en turbulent tid i foråret og mange ting at tage fat i – især uden for banen – er det lykkedes fint. Det er gået godt med at få organisationen, klubben og helheden til at komme på rette spor igen, siger Kristjansson.

I begyndelsen brugte han meget tid på at skabe struktur i hverdagen i Randers FC.

- Vi kom rimelig hurtigt på plads i forhold til den måde, jeg gerne vil gøre tingene på det. I starten så man måske ikke den voldsomme ændring i spillet, men det var meget bevidst, at jeg ville komme ind og møde spillerne, hvor de var. Der var nogle ting i dagligdagen i forhold til træning, struktur og samarbejde i trænerteamet, som skulle struktureres. Det var noget, der foregik bag kulisserne, men det ser omgivelserne ikke. Man kan diskutere, om det ikke blev gjort godt nok, men jeg syntes i hvert fald, at tingene skulle gøres på en anden måde. Det kom hurtigt på plads, siger Olafur Kristjansson, inden han lægger vægt på selve spillet på banen.

- Når jeg ser tilbage, snakkede man om, at vi godt nok vandt kampe, men at spillet ikke var prangende. Det var helt bevidst fra min side. Jeg havde også læst, at folk tvivlede på, at jeg kunne løfte opgaven, så det var vigtigt for mig at vinde fodboldkampe. Det hjælper altid, for det giver ro. Derfor var det en prioritet, at vi skulle forsøge at vinde kampe, inden vi begyndte at udvikle spillet. Først når vi havde fået en base, kunne vi begynde at pille ved tingene, siger den islandske træner.

Den nye svigersøn
Han ser stadig plads til forbedring på Randers-holdet, som han gerne vil have til at præstere mere stabilt, men han kan se tilbage på det første halve år i klubben med tilfredshed. Det har også været en personlig succes for Kristjansson, der føler, at han har haft noget at bevise efter opholdet i FC Nordsjælland, der blev afbrudt før tid for et år siden.

- Jeg har aldrig været i tvivl om, hvad jeg kan som træner. Jeg har været træner i mange år, og jeg har over 30 års erfaring. Det kan man sammenligne med de andre i Superligaen. Men når man kiggede på mig i Danmark, så man, at jeg havde været to år i FC Nordsjælland og ellers 'bare' i Island. Men i Island er det de samme mekanismer, man arbejder med. Det er bare på et andet niveau. Jeg har altid vidst, hvad jeg ville med de hold, jeg har haft. Det var en motivation for mig, at der var folk, der tvivlede. Det var vigtigt for mig at vise og overbevise skeptikerne, siger Olafur Kristjansson, der mener, at hans eftermæle fra FC Nordsjælland-tiden ikke stemmer overnes med virkeligheden.

For hans kontrakt blev ophævet, selvom han havde leveret varen, mener han.

- Selvfølgelig var det en fyring, men det var ikke en fyring på grund af resultaterne. Kigger man på min tid i FC Nordsjælland, hvor jeg overtog fra Kasper Hjulmand, lå vi nummer to efter 11 runder. Anders Christiansen kom ind på en ny position, og der var mange spillere, der forlod klubben: Jens Stryger, Kim Aabech og Morten Nordstrand gled ud, og Kasper Lorentzen måtte stoppe. Alligevel sluttede vi i top seks i 14/15-sæsonen. Vi solgte også 'AC' til Italien og Uffe Bech til Hannover i sommerpausen.

- Inden min fyring i efteråret lå vi også i top seks i lang tid, hvor Maxsø og Bruninho blev spillet ind på holdet, mens Emre Mor fik debut. Der var så nogle forskellige ting og kampe, der gjorde, at vi lå nummer otte i stedet for på en femte-sjetteplads, og når der kommer en ny ejer, kommer han selvfølgelig med en ny træner. Det har jeg ikke noget problem med. Men den kritik og det eftermæle jeg fik, var urimeligt. Dykker man ned i tingene, var det ikke så tosset i forhold til  forudsætningerne, mener islændingen, der udover sit eget eftermæle også skulle slås med arven efter hans populære forgænger Colin Todd.

Da Randers FC for et par uger siden mødte netop FC Nordsjælland på hjemmebane, skulle Olafur Kristjansson holdet et oplæg for sponsorerne i loungen på stadion i Randers. Her brugte Kristjansson en analogi om, at han ved ankomsten i Randers FC havde det på samme måde som, når man skal præsenteres for sin svigerfamilie første gang.

- Det var helt bevidst, at jeg sagde det op til kampen mod FC Nordsjælland,. Jeg ville sige det så kompliceret som muligt, fordi der foregik den farce sidste efterår omkring, at Randers måske skulle købes af Right To Dream. Men så blev det FC Nordsjælland, og så skulle den ene træner ud, mens en anden skulle ind. Det var lidt islandsk ironi, men det føltes lidt som at komme ind i en ny svigerfamilie i Randers. 'Hvad er han for én? Okay, han er måske god nok'. Den gamle svigersøn, der i dette tilfælde er Colin Todd, var jo højt elsket. Selvfølgelig har det hjulpet, at vi fik gode resultater, for jeg kunne godt forestille mig, hvordan det havde været, hvis vi ikke havde vundet nogle kampe, siger Kristjansson, der dog fastslår, at han er glad for at være havnet i Randers.

- Jeg har været så vanvittig glad for, at tingene udviklede sig på den måde, som de gjorde, for ellers havde jeg ikke siddet her, hvor jeg er rigtig glad, siger Kristiansson, der altså har fået revanche for FC Nordsjælland-tiden.

Islandsk indstilling skal gøre op med mindreværd
Og onsdag aften står Olafur Kristjansson så med muligheden for at spille sit hold op som seriøs medaljekandidat. Hvis Brøndby bliver besejret, er Randers FC på en delt andenplads, og cheftræneren mener, at det er helt fortjent. Han ser stort potentiale i sit hold.

- Der er mange trænere, der i løbet af sæsonen har sagt, at de burde have haft flere point, fordi de har spillet til mere, men det kan jeg ikke bruge til en skid. Resultater er en konsekvens af det, man laver. Modsat vil jeg spørge: Hvem har så fået flere point, end de burde have fået? Jeg kan ikke pege på det hold. Horsens har arbejdet for sine point, og de har fortjent det. Der vil altid være kampe, hvor man føler, at man burde have fået lidt mere. Der vil også være kampe, hvor man får lidt mere, end man burde have fået. Vi ligger der, hvor vi ligger, fordi vi har præsteret godt. Det skal vi blive ved med, siger Olafur Kristjansson, der trods succesen har kunne notere sig, at Randers FC i lighed med flere af de andre Superliga-klubber har haft svært ved at trække tilskuere på stadion.

Randers-direktør Michael Gravgaard har flere gange markeret sig i pressen og sat fokus på de lave tilskuertal, og den tidligere Randers-træner Colin Todd udtalte i sin tid ofte, at klubben ikke fik nok anerkendelse. For Olafur Kristjansson handler det også mentaliteten i Randers som klub og by.

- Hvis man kan tillade sig at sammenligne med Island, hvor der bor 330.000 mennesker... Man tager ud i verden og spiller mod Kroatien og Italien og andre hold, og selvom man er underdog, er indstillingen til kampen, at man sagtens kan vinde. Man er måske mer proaktiv end reaktiv. Mindreværdskomplekser eksisterer ikke. Det kan måske være dumt, men jeg tror, at det er nødvendigt, når man kommer fra en klub som Randers.

- Man skal præsentere sig på den rigtige måde. Klubben og holdet præsenterer sig måske ikke helt på den rigtige måde. Vi skal være stolte af det, vi har opnået. Randers skal være stolte af det, der er opnået. Mentaliteten er stadig sådan, at man er ydmyg, og det er som om, at det er bedre, at forsøge at undgå noget end at forsøge at opnå noget.

- Der var nogen, der fortalte mig, at der kom rigtig mange på stadion, da Randers skulle kæmpe mod nedrykning. Der var noget glæde over at skulle undgå nedrykning. Hvad med at have noget selvtillid og forsøge at opnå noget? Når man forsøger at opnå noget, risikerer man noget mere, mens man ikke har noget at tabe, hvis man vil forsøge at undgå, siger den nuværende Randers-træner.

Der er netop gode muligheder for at tænde en ild i Randers-folket ved at besejre Brøndby onsdag aften. Det kan Olafur Kristjansson godt følge, selvom han i sit første svar tillægger sig rollen som jysk forsigtigper

- 'Ja, men vi taber nok, så hvis vi kan undgå det...', siger han på påtaget østjysk, inden han slår over i en mere alvorlig mine.

- Der kom jyden op i mig. Nej, vi har haft en rigtig god periode, inden vi tabte kampen oppe i Aalborg. Vi skal tilbage på sporet, hvor de dyder, der har givet succes, var i højsædet. Selvom jeg ikke bruger ordet proces meget, så er det netop en proces, hvor man efter fire sejre også skal vinde den femte. FC København falder ikke meget i niveau. De vinder bare deres kampe. Der er vi ikke nået hen endnu, men det skal vi stræbe efter. Vi skal have stabilitet, og vi har absolut mulighed for at bevise overfor os selv og vores fans, at vi kan bounce tilbage. Jeg er ikke så bange for de kampe (mod Brøndby og FCK, red.), men vi skal se mulighederne i dem, siger den islandske Randers-træner, der er et halvt år inde i jobbet og har udsigt til afgørende kampe inden vinterpausen. 

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020