• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Anders Dehn

Stort interview: Jonas Dal skal træne Kjellerup – men søger stadig nyt job

Stort interview: Jonas Dal skal træne Kjellerup – men søger stadig nyt job
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Jonas Dal er nyt træner i Kjellerup IF, men han vil stadig gerne være noget andet ved siden af. I et længere interview åbner han op omkring tiden efter fyringen i Esbjerg, hvorfor det kan være godt at tabe, og hvorfor han ikke har fået et nyt job før nu.

Af Anders Dehn

Det lyder vanvittigt, men Jonas Dal savner at tabe. Han savner selvfølgelig også at opleve sejrens rus og den fælles glæde over tre point, men selv nederlagene glæder han sig til at mærke igen. Eller i hvert fald det, der følger efter.

- I den rigtige sammenhæng kan det at tabe få mennesker til at føle et stærkere sammenhold og fornemmelse af at stå sammen om noget. Jeg savner den der følelse af, at der er noget, vi vil se, om vi kan gøre bedre sammen. Og at man kan påvirke nogle ting som leder, siger han til tipsbladet.dk.

Mest af alt savner han fodbold. Selvfølgelig ser han en masse, læser en masse, holder sine trænerkvalifikationer ved lige og spiller old boys-bold. Men det er ikke det samme som selv at stå midt i orkanens øje, og det bliver kun værre af at gå på stadion. Så kommer afsavnet bare tættere på, så han får det næsten dårligere, end når han ikke er der.

Det er 11 måneder, siden Jonas Dal forlod Esbjerg fB, men de er endnu ikek fri af hinanden. For parterne blev aldrig blev enige om, hvordan de skulle skilles.

Nu får Dal dog snart stillet sit behov for at vinde og tabe med et hold, for han er netop blevet præsenteret som ny cheftræner i Kjellerup IF i 2. division. Det er kan lade sig gøre, selv om han stadig er tilknyttet Esbjerg, fordi kontraktforholdene giver ham lov til at træne 2. division og nedefter.

Den tidligere EfB-træner leder dog stadig efter et andet arbejde.

- Jeg er nødt til at have civilt job ved siden af. Den sportslige forskel på en jævn Superliga-spiller og en jævn 2. divisionsspiller er ikke så stor som forskellen på den løn, de får. Sådan er det også for trænere, siger han.

- Det kunne godt være som ekspertkommentator på tv. Eller noget, der ikke har noget med fodbold at gøre. Jeg må gerne være skolelærer, pølsemand eller direktør i Mærsk, siger den læreruddannede Dal.

Jonas Dal ville gerne have været fundet et nyt job noget før i stedet for at gå uden i næsten et år, men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, som man siger. Og i fraværet af cheftrænergerningens altomfavnende tidsforbrug har han kunnet gøre nogle af de ting, han ikke fik gjort, da han arbejdede.

- Jeg har selvstuderet en hel del om ledelse, management, tillid. Hvad giver sig til kende når man leder hierarkisk, når man leder fladt og så videre? Det har jeg læst meget om, siger han.

- Og om socialt dovenskab. I en gruppe, hvor mange føler sig som 15. bedste spiller, hvilken forskel gør min indsats så? Hvordan får vi nummer X med, så vi altid får så meget ud af vores team som muligt? Det har jeg egentlig haft lyst til, siden jeg fik min trænerlicens i starten af min trænerkarriere.

- Så har jeg, ligesom alle andre ville gøre, brugt en del tid med min familie. Min yngste datter var et halvt år, da jeg blev ansat i Hobro, så hende havde jeg stort set ikke lært at kende, griner Dal.

- Pludselig fik jeg masser af fritid, så hende og jeg har virkelig fået det godt.

Jonas Dal er fodboldtræner, men han har ikke trænet fodbold i næsten et år. Når nu han har savnet jobbet og sporten så meget, kan man jo spørge, hvorfor han ikke bare har droppet pengestriden med EfB, så han kan blive fri af kontrakten og fri til at finde noget nyt.

- Hvis man havde uanede midler, så var der mange ting, man kunne gøre. Jeg tror, at langt de fleste lønmodtagere er afhængige af deres månedlige indkomst, og det er jeg sgu også. Man kunne godt være uden et job i et par måneder eller tre, men som alle andre gør det tingene noget mere besværlige på hjemmefronten, forklarer han.

Der har ellers været henvendelser, både fra Danmark og udlandet. De fleste har været løse, og intet har været hverken så konkret eller interessant, at Jonas Dal ville gå videre med det.

For hvis der kommer noget, skal han også have exit-aftale på plads med Esbjerg.

- Der har været nogle forskellige ting. Men det har ikke været noget, hvor vi er kommet så langt, at vi behøvede blande Esbjerg ind i det og sige: "Nu vil vi gerne ud af det her." Der har været lidt i udlandet, hvor ligaerne måske ikke har været som La Liga eller Serie A. Det ville have været noget af en omvæltning for min familie, hvis vi skulle have gjort det.

Den 40-årige tidligere Hobro- og Esbjerg-træner må som følge af den verserende sag med EfB ikke sige noget om forholdet til klubben, eller hvordan deres aftale er skruet sammen. Han må og vil til gengæld gerne sige noget om sit nye job som træner i Kjellerup, der ligger kun 25 minutters kørsel fra hjemmet.

Ikke overraskende glæder han sig til at træne fodbold igen.

- Jeg har været god til at holde mig selv i gang, men jeg savner det at blive påvirket, både af udefrakommende men især af dem, man arbejder tæt sammen med, siger Dal.

- Det gælder begge veje. Jeg får noget retur, men jeg skal også give noget til de spillere, jeg får. Klubben forventer også af mig, at jeg kommer med nogle ting, de ikke har været vant til. Det, jeg glæder mig allermest til, er at komme ud på træningsbanen og at få spilet nogle kampe de med drenge.

Og så får han endelig stillet sin sult for at vinde - eller tabe.

Superliga

Mere Superliga

Fokus