• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Tipsbladet.dk

Superliga-powerranking: Hvem har kræfterne til den vilde afslutning?

Foto: Getty Images

Superliga-powerrankingen er tilbage efter den lange corona-pause, og der er ingen kære mor i jagten på Top 6 og dysten i bunden.

Af Tipsbladet.dk

Hvordan i alverden skal vi vurdere de 14 Superliga-hold efter 2 1/2 måned uden kampe?

Øvelsen er svær, men spillere er kommet tilbage fra skadespauser, og der er vid forskel på de forhold, de 14 klubbers spillere har trænet under siden marts.

Her følger Tipsbladet.dk’s første powerranking efter den ufrivillige corona-nedlukning, som vi følger op på i næste uge forud for comeback-kampen mellem AGF og Randers FC og 25. spillerunde.

1: FC Midtjylland (1)
Som en af Superligaens økonomisk stærkeste klubber har FCM gennem hele nedlukningen haft spillere og trænere på arbejde. Med midtjydernes tradition for individuel træning har man stået godt rustet til træningen i mindre grupper.

Åbningskampen mod Horsens er ikke nødvendigvis nem, men midtjyderne bør have fordel af, at deres spillere ikke var hjemsendt, hvor Horsens’ til gengæld var blandt de første, der blev sendt hjem, og de sidste, der vendte tibage.

FC Midtjylland har på papiret Superligaens bredeste trup, da især hvis man tæller dygtige U/19-spillere med og en række trupspillere, der normalt ikke kommer i aktion men er af en kaliber, der gør FCM bedre rustet end alle andre til at klare skader og slid i et tæt program under ekstraordinære omstændigheder.

FCM mistede i denne uge sandsynligvis Gustav Isaken for resten af sæsonen i et solouheld.

Seneste kamp: Randers FC FC Midtjylland 0-2
Næste kamp: FC Midtjylland - AC Horsens (Mandag 1. juni 2020 klokken 16.00)

2: FC København (2)
Københavnerne har mistet Dame N’Doye til en operation, men til gengæld er Jonas Wind tilbage og bør være klar til at spille sammen med Mikkel Kaufmann.
FCK bør stå ganske fint forud for slutprogrammet med alle mand i regelmæssig træning under nedlukningen.

Man har en rimelig bred trup uden at man kan måle sig med FC Midtjylland på det punkt, men krisen kan give FCK en chance i Superligaen, der ellers så ud til at være forsvundet i en dårlig start i februar.

Seneste kamp: FC København-AC Horsens 0-1
Næste kamp: Lyngby Boldklub - FC København (Mandag 1. juni 2020 klokken 18.00)

3: Brøndby IF (5)
Brøndby har trænet gennem krisen, og med en rimelig bred trup står man bedre end mange til de hektiske uger forude. Samuel Mraz’ situation er endnu ikke afklaret - hans aftale udløber 1. juli, og ham kan Brøndby afgjort bruge i de sidste kampe i juli.

Vi placerer dem som treere, fordi de har haft et mere stabilt forløb end andre Top 6-kandidater, men det er tæt og uforudsigeligt, og medaljeslutspillet er ikke sikret endnu.

Seneste kamp: FC Nordsjælland-Brøndby IF 2-2
Næste kamp: Brøndby IF-SønderjyskE (Tirsdag 2. juni klokken 19.00)

4: FC Nordsjælland (3)
Måske er vores tiltro til det unge hold for stor efter en periode med meget stor uvished og masser af bekymringer.

FCN har haft spillerne på arbejde siden 20. april, og det er ikke ideelt men bør trods alt have givet holdet lidt ekstra tid sammenlignet med konkurrenter, der først var tilbage 14 dage senere.

Bredden på holdet bør være ganske god, selvom spillerne ikke er lige så erfarne som hos topholdene.
FCN har flere dygtige unge spillere, der må brænde efter at spille fodbold igen, hvis de ellers er tilpas med den ekstreme situation. Er de det, bør FC Nordsjælland stå godt.

Seneste kamp: FC Nordsjælland-Brøndby IF 2-2
Næste kamp: Silkeborg IF-FC Nordsjælland (Fredag 29. maj klokken 19)

5: AGF (4)
AGF nede på en femteplads?

Der er en mening med galskaben.

AGF’s spillere var hjemsendt i relativt lang tid, hvilket må antages at være en lille ulempe.

Der skal afklaring omkring Mustafa Amini og Jakob Ankersen, der har kontraktudløb 30. juni. Dem regner AGF med, men ingen kan jo tvinge spillere til at skrive under eller til at spille videre.

Premierekampen mod Randers er vigtig - med en sejr er Top 6 i hus, ellers kan det blive nervepirrende, selvom man stadig er favorit til at spille om metal for første gang i over 20 år.

Læs også:Sportschef afslører: Coronatest koster FC Midtjylland en halv million

Seneste kamp: Silkeborg IF-AGF 2-1
Næste kamp: AGF-Randers FC (torsdag 28. maj klokken 19 )

6: AaB (6)
De nordjyske spillere har været hjemme under en del af nedlukningen, hvilket er en lille ulempe.

På plussiden må man formode, at Lucas Andersen er helt frisk og klar til at stråle, for det har AaB brug for allerede fra første kamp.

AaB ligger til Top 6, især hvis AGF slår Randers i den tidlige forpremiere. Vinder Randers, er duellen om femte- og sjette-pladsen knivskarp, og det er et tricky program for AaB med kampe mod Esbjerg og førnævnte AGF.

Seneste kamp: AaB-Lyngby 3-0
Næste kamp: Esbjerg fB-AaB (Søndag 31. maj klokken 18.00)

7: Silkeborg IF (11)
Silkeborg bliver placeret højt på det indledende baro meter, fordi man faktisk havde gang i noget brugbart før nedlukningen, og fordi man helt målrettet har holdt alle mand på arbejde for at stå godt i konkurrencen i bunden.

Giver det gevinst?

Det er umuligt at sige, men SIF har to point til Esbjerg og fire til Hobro, så man skal nok vinde over FC Nordsjælland i første kamp for ikke at havne på den 14. plads, der med al sandsynlighed betyder nedrykning.

Seneste kamp: Silkeborg IF-AGF 2-1
Næste kamp: Silkeborg IF - FC Nordsjælland, fredag 29. maj klokken 19.00)

8: OB (10)
OB kunne godt ligge højere her, men de kunne også ligge lavere, for det er uforudsigelige tider, vi lever i, og OB’s resultater før corona-krisen var dybt skuffende.

Fynboerne har misset Top 6, og lige nu ligger de faktisk til at ende i den ubehagelige pulje, hvor tre hold af Lyngby, Horsens, SønderjyskE, Randers FC og så OB skal kæmpe om at undgå den tredjeplads, der giver to playoffkampe til juli om at undgå nedrykning.

OB er et point efter Lyngby og den ottendeplads, der giver adgang til den gode pulje med stort set garanteret plads i Superligaen i næste sæson, så kampene mod AGF og Esbjerg er meget afgørende.

Seneste kamp: SønderjyskE-OB 1-1
Næste kamp: AGF-OB (Mandag 1. juni klokken 20.00)

9: Randers FC (7)
Randers' spillere har været hjemsendt i en stor del af den ufrivillige coronapause. Mindst lige så vigtigt er det, at man før pausen kæmpede med den offensive gnist uden Saba Lobjanidze, der blev solgt i januar – han var bare vigtig, også i forhold til at skabe plads til Marvin Egho og de andre folk på de forreste pladser.

Der venter Randers en hård og afgørende start i Århus på torsdag i næste uge – der skal simpelthen point på tavlen, meget gerne tre, hvis Randers ikke endnu en gang skal glippe medaljeslutspillet

Seneste kamp: Randers FC-FC Midtjylland 0-2
Næste kamp: Næste kamp: Randers FC-Hobro (Mandag 1. juni klokken 14.00)

10: AC Horsens (14)
Horsens' spillere har været blandt dem, der var hjemsendt i længst tid, og selvom spillerne kom tilbage i god form er selvfølgelig en ulempe, eksempelvis sammenlignet med åbningsrundens modstander FC Midtjylland, hvor spillerne ikke var hjemsendt en eneste dag.

Programmet er benhårdt med førnævnte kamp mod FCM og så derefter Brøndby IF, men gulerodden er også stor.

Hvis det lykkes at hente de tre point på Lyngby, der lige nu er på ottendepladsen, og man samtidig overhaler OB, der er to point foran, vil Horsens komme i den af de to nedrykningspuljer, hvor det er ekstremt usandsynligt, man rykker ned.

Seneste kamp: FC København-AC Horsens 0-1
Næste kamp: FC Midtjylland - AC Horsens (Mandag 1. juni 2020 klokken 16.00)

Læs også:Ståle Solbakken: Forlængelser med duo er sat på pause

11: SønderjyskE (9)
Med et ishockey-hold og to håndbold-hold i koncernen har SønderjyskE's Superliga-hold været blandt dem, der har været mest ramt af nedlukningen af Superligaen og den hjemsendelse, der hurtigt fulgte for klubbens hold i landets bedste fodboldrække.

Det forlyder, at spillerne er i udmærket form, men nogen fordel er det bare ikke sammenlignet med større klubber, der havde råd til at beholde alle mand på arbejde.

Trupbredden i SønderjyskE er rimelig uden at være prangende, og da man lige nu ligger til to playoffkampe om at undgå nedrykning, er der alt at kæmpe for i de kommende uger, hvor man er to point efter Horsens og fire efter OB, mens det nok er utopi, at man kan overhale Lyngby fem point forude og dermed snyde alle tre nævnte klubber og sikre sig de facto-overlevelse i rækken.

Seneste kamp: SønderjyskE-OB 1-1
Næste kamp: Brøndby IF-SønderjyskE (Tirsdag 2. juni klokken 19.00)

12: Lyngby Boldklub (8)
Det er ikke overraskende, at Lyngby følte sig nødsaget til at hjemsende alle spillere og trænere tidligt i forløbet under coronakrisen, for penge er der stadig ikke mange af, selvom udviklingen har været imponerende under ejerkredsen i Friends of Lyngby, der reddede klubben fra rabundus for 24 måneder siden.

Lyngby er blandt de hold, der har brugt færrest spillere i sæsonen, og i bredden er man blandt de absolut smalleste i rækken. Derfor er det vitalt, hvis man kan holde sig på den nuværende ottendeplads, der reelt er en billet til næste års Superliga, og som OB, Horsens og SønderjyskE på pladserne lige efter stirrer sultent på forud for næste uges repremierer.

Det vil ikke være sjovt at komme i hundeslagsmål i den forkerte pulje med to af de hold i juni og juli, for så risikerer man to playoffkampe i midten og slutningen af juli om nedrykning. Der er dermed alt at spille for mod FC København og Hobro.

Seneste kamp: AaB-Lyngby 3-0
Næste kamp: Lyngby Boldklub - FC København (Mandag 1. juni 2020 klokken 18.00

13: Esbjerg fB (13)
Puha, hvor bliver det spændende.

Esbjerg har som de fleste andre klubber i nederste halvdel af rækken haft spillerne hjemsendt, og de næste uger bliver på sportslig liv eller død. Man er nemlig kun to point foran agterlanternen Silkeborg IF, der ikke har haft nogen hjemsendt, fordi man ville gøre alt for at hente Esbjerg og/eller Hobro. 14. pladsen betyder efter alt at dømme nedrykning, fordi man så havner i pulje med nummer ni, ti og elleve, der lige nu har 11 til 15 point i forspring til SIF.

Er Esbjerg så langt bagud i et puljespil med 18 point at kæmpe om, kræver det Superliga-historiens største Houdini-nummer ikke at ryge ud.

Seneste kamp: Hobro-Esbjerg fB 1-1
Næste kamp: Esbjerg fB-AaB (Søndag 31. maj klokken 18.00)

14: Hobro (12)
Hobro nederst?

Forskellene er små, usikkerheden er stor, men Hobro har altså haft spillerne hjemsendt under hele krisen og indtil Mette Frederiksen sagde, at Superliga-fodbold er tilbage.
Læg dertil en smal trup, for ikke at sige den smalleste i Superligaen, i tæt konkurrence med Lyngby, Horsens og Silkeborg.

Oven i kommer sagen om Emmanuel Sabbis skifte til OB, der ikke kan undgå at have taget kræfter.

Som klub har man et stærkt sammenhold og står på den måde godt rustet til den svære situation, men på truppens bredde, styrke og arbejdsforhold sammenlignet med de 13 øvrige klubber bliver det bare svært. Oveni kommer, man kun har meget få unge spillere, der i en presset situation kan sidde på bænken - alle rationelle parametre taler for, Hobro er på hårdt arbejde, men usikkerheden er stor, så det her er på ingen måde nogen dom om nedrykning - nogen skal bare ligge nederst.

Seneste kamp: Hobro-Esbjerg fB 1-1
Næste kamp: Randers FC-Hobro (Mandag 1. juni klokken 14.00)

Chanceskaberne
1: Evander Ferreira, FC Midtjylland – 74 (7 mål)
2: Lucas Andersen, AaB – 52 (9 mål)
3: Mikkel Damsgaard, FC Nordsjælland – 48 (8 mål)
4: Mikkel Rygaard, FC Nordsjælland – 44 (4 mål)
5: Casper Høyer, AGF – 41 (1 mål)
6: Dominik Kaiser, Brøndby IF – 41 (8 mål) *
7: Mads Emil Madsen, Silkeborg IF – 38 (0 mål)
8: Viktor Fischer, FC København – 37 (2 mål)
9: Rilwan Hassan, SønderjyskE – 35 (1 mål)
10: Michael Lumb, AC Horsens – 34 (2 mål)

* Solgt i vinterpausen til Hannover 96

Skyyyyyyyyyd
1: Evander Ferreira, FC Midtjylland – 55 afslutninger (7 mål) 
2: Ronnie Schwartz, SIF/FCM – 48 (14 mål)
3: Bashkim Kadrii, OB – 48 (10 mål) **
4: Mart Lieder, SønderjyskE/OB – 45 (6 mål)
5: Kamil Wilczek, Brøndby IF – 44 (17 mål) ***
6: Sory Kaba, FC Midtjylland – 44 (4 mål)
7: Patrick Mortensen, AGF – 34 (10 mål)
8: Emil Riis Jakobsen, Randers FC – 42 (4 mål)
9: Louka Prip, AC Horsens – 41 (4 mål)
10: Rezen Corlu, Lyngby – 40 (5 mål)

** Blev i januar solgt til Al-Fateh i Saudi-Arabien

Powerranking 21. runde 

Powerranking 22. runde 
 
Powerranking 23. runde 

Læs også:OB-træner: Skadede spillere slipper med skrækken

Læs også:Coronapausen har hjulpet på skadessituationen i Silkeborg

Læs også:Randers FC laver kort forlængelse med veteran og lejesvend

Læs også:Officielt: Grundspillet fastfryses - 2. division afgøres i seks slutspilsrunder

---------------------------

Se FC København i den afgørende Europa League-playoff mod HNK Rijeka på Dplay med specialtilbud til Tipsbladets læsere. SE MERE HER.

Superliga

Mere Superliga

Fokus