Video : Tipsbladet
Superliga

Tidligere FCM-profil var ramt af nedture: Nu hjælper han andre spillere

Han var en af de bedste offensive midtbanespillere, der har været i Superligaen de senere år, men Petter Andersson havde gennem sin karriere svært ved at præstere, fordi skader var med til at spolere en stor portion af den. Nu hjælper hans virksomhed, FPS, andre spillere med det, Andersson også selv havde brug for i sin karriere.

Talentet var der aldrig tvivl om, men når man ser tilbage på svenske Petter Anderssons fodboldkarriere, kunne man have håbet på mere.

Det kan Petter Andersson også selv skrive under på.

Svenskeren var en stærk offensiv midtbanespiller, der i 2008 som 23-årig skiftede fra Sverige og Hammarby til udlandet og Groningen, men skiftet til Holland blev aldrig den ubetingede succes, der var håbet. Blandt andet fordi Andersson var plaget af den ene skade efter den anden. 65 ligakampe blev det bare til på fire sæsoner.

Den nu 34-årige fodboldpensionist har siden fortalt om sin tid i Holland, der var blandt det sværeste i karrieren. Til Fotbollskanalen berettede han i december 2017 om tiden i Groningen og afskeden, hvor Andersson knækkede sammen og græd, fordi den daværende træner i 2012 takkede for indsatsen og i sin ”takketale” kunne fortælle om Anderssons ene skade efter den anden.

Skaderne fortsatte ind i FC Midtjylland-tiden, og det var også en skade, der satte en stopper for Anderssons karriere og gjorde, at han aldrig kom på banen for Hammarby, da han i 2016 vendte tilbage efter fire år i dansk fodbold.

Og allerede i FC Midtjylland begyndte Petter Andersson at forberede sig på livet efter fodbolden. I en af de mange skadesperioder begyndte han også at være konsulent i klubben, og siden har Petter Andersson skabt virksomheden Full Potential Strategy (FPS), som hjælper spillere med at præstere og have velvære i livet.

- Jeg arbejder ud fra mit eget liv i fodbolden - mine behov og erfaringer. Jeg kunne selv havde brugt noget sparring i forskellige perioder i min karriere. Jeg manglede hjælp til at forstå, hvad jeg skulle gøre. Så tror jeg på, at jeg kunne have præsteret bedre, siger Petter Andersson til tipsbladet.dk om sin virksomheds arbejde med fodboldspillere og forklarer:

- Når man er professionel fodboldspiller, er man et produkt. Alle ønsker at se udvikling. Det skaber både en kultur og et pres, og for mig havde jeg ingen viden om de ting. Jeg vidste ikke, hvad jeg kunne forvente, da jeg tog ud. Jeg blev usikker, og jeg kunne ikke finde ud af at håndtere mine skader. Det blev et stort problem for mig. Det skabte stress, og stress skaber mere pres. Sådan skal det ikke være, når man er priviligeret ved at have sin passion som arbejde.

Midtjylland var startskuddet
På grund af en knæskade var Andersson ikke på banen i sin sidste tid i klubben FCM. I stedet brugte han sin store rutine til at tage hånd om nogle af de yngre spillere, heriblandt talentfulde Rasmus Nissen Kristensen.

Rasmus Nissen Kristensen har siden holdt fast i Petter Andersson, der kan give et andet syn på tingene og stille de rigtige spørgsmål, når det ikke lige har kørt for Rasmus Nissen Kristensen. Det så man blandt andet i dokumentarserien om det danske U21-landshold, som DR1 sendte før U21-EM i sommer. Her ringede Nissen til Andersson i løbet af udsendelsen for at vende ugens begivenheder.

- Det er meget vigtigt, at man som spiller ikke sidder fast med en fornemmelse eller en tanke. Man skal passe på med ikke at have for høje forventninger, for det skaber stress, og stress er ikke godt. Så jeg prøver at være med til at hjælpe med at forstå de tanker, der er, så spillerne kan håndtere situationer og det ansvar, det er at spille fodbold. Det handler om perspektiv, og så handler det om at sikre, at spillerne finder tryghed i sig selv og i det miljø, de er i. De arbejder i en brance, hvor der er meget pres og konkurrence, og hvor man ikke altid tænker på mennesket bag, siger Petter Andersson.


Petter Andersson her sammen med sin søn og sin træner Glen Riddersholm. Billedet er fra maj 2015, hvor FCM har besejret FC København. Få dage senere vandt FC Midtjylland klubbens første titel, da uafgjort ude mod FC Vestsjælland var nok til at blive dansk mester. Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Fodboldbrancen er svær
At være fodboldspiller er bare ikke som ethvert andet job. Lønnen er selvfølgelig bedre, og det er en hobby, man får lov til at leve af, men presset er meget, meget større end i et otte til fire job, og så er der også en anden grad af frustration forbundet med fodbold, hvis man søndag efter søndag ikke spiller, selv om man leverer på træningsbanen.

Mediebevågenheden kan også være enorm – for eksempel i en klub som AFC Ajax, som Rasmus Nissen Kristensen lige har forladt, og er man samtidig en profileret spiller og person, bliver hver en sten vendt, hvert et forkert trin bemærket og gjort til en historie.

Derfor er det også sværere at sparre med folk, der ikke kender branchen.

- I min egen karriere var det svært at tale med mine forældre. De kommer med noget andet, end jeg selv gør. Det er på en eller anden måde dejligt at tale med nogen, der har været i det selv og dermed kan relatere til det, man selv tænker og føler. Jeg tror på, at man så håndterer det bedre. Jeg brænder jo for at hjælpe andre med at opnå deres potentiale og finde deres fundament som menneske. En spiller som har det godt, præsterer godt. Ikke kun i fodbold, men i alle dele af livet, siger Petter Andersson.

Vokseværk
Det var i FC Midtjylland, at Andersson altså kontakt til Rasmus Nissen Kristensen og andre spillere i klubben, og siden svenskeren forlod FC Midtjylland i 2016, har der været vokseværk i biksen.

FPS er ved at udvikle en digital platform, så virksomheden kan yderligere optimere arbejdet med spillerne. Det, tror Petter Andersson på, giver mere kontinuitet og effektivitet. Samtidig er Andersson lige blevet færdig med en iværksætteruddannelse, så nu er fokus på at forsøge at vokse lidt mere.

Der er allerede ansatte i forretningen, og Petter Andersson har bestemt ikke fortrudt, at han gik denne vej efter fodboldkarrieren.

- Det er endnu sjovere nu end i starten. I starten var det kun en idé og et forsøg på at få noget ud af min sidste tid i Midtjylland, hvor jeg var skadet. Ideen blev til et koncept, der virker, og som jeg kan se kan vokse yderligere. Det er en dejlig fornemmelse, og det er inspirerende. Jeg byggede min fodboldkarriere op, og nu bygger jeg det her op. Jeg nyder at være kreativ og skabe noget nyt, siger Andersson.