Video : Tipsbladet
Superliga

Transferdom: Sådan er det gået for SL's 15 dyreste

Giver det egentlig mening for rige klubber at købe dyrt ind i Superligaen? Et tjek af de 15 dyreste spillersalg fra Superligaen tegner et billede af, at spillerne får succes, selvom det ikke nødvendigvis bliver for den udenlandske klub, der betaler kassen for dem i Danmark.

KLIK HER FOR AT KOMME TILBAGE TIL SIDE 1

7 DANIEL AGGER

70 millioner kroner
Brøndby IF til Liverpool
Januar 2006

Man kan sagtens føre en sag for, at Agger bør være nummer ét på denne liste, for med inflation indregnet er skiftet til Liverpool langt mere værd, end de 70 millioner kroner (som er inklusiv bonusser efter en oprindelig transfer på omkring 60 millioner) tilbage i januar 2006 antyder.

Daniel Agger var et enestående talent, også på globalt niveau, og det var fuldt berettiget, at Barcelona og et væld af andre topklubber fra Europa ville sikre sig handlen. Førnævnte FC Barcelona må græmme sig over, at man lod sig overhale af Liverpool, for Daniel Agger havde været som skabt til klubbens boldbesiddende stil.

I stedet fik Daniel Agger en fornem karriere i Liverpool, og havde det ikke været for skaderne, kunne han meget vel have stået tilbage som en af den moderne æras allerbedste forsvarsspillere i stedet for 'blot' at være en international topspiller med en flot karriere og et kæmpe navn hos Liverpool-fans og sådan set også de fleste andre i England.

Dom: En enorm succes. Var i sine bedste sæsoner en af verdens bedste forsvarsspillere.

6 FRANK ONYEKA

74 millioner kroner
FC Midtjylland til Brentford
Juli 2021

Vi kan af gode grunde ikke vurdere, hvordan det er gået Frank Onyeka i Brentford, for han er kun lige rykket til London fra søsterklubben FC Midtjylland.

Efter en håndfuld år i Ikast og Herning har nigerianeren udviklet sig så godt, at han nu er klar til at prøve sig af i Premier League.

Onyeka er en løbestærk midtbanespiller, der bryder bolde og rydder op efter holdkammeraterne, og han er samtidig blevet bedre med bolden og viste i Champions League sidste sæson, at han kan være med på et højere niveau.

Det, der bliver udfordringen for Onyeka, er farten i spillet i England. Han vil blive testet, da det er på et andet niveau end i Superligaen, men når både Mathias Jensen og Christian Nørgaard kan være med, kan Onyeka formentlig også.

Nigerianeren viste i sin tid i Superligaen, at han formår at tilpasse sig spillet. Han startede som en mere offensiv spiller, fordi han ganske enkelt ikke var hurtig nok på bolden til FCM's smag, men det fik han indarbejdet i sit spil, og så vandt han pladsen som 6'er på holdet. Siden så han sig ikke tilbage.

Det tager han nu med videre til London, hvor Thomas Frank og oprykkerklubben håber på, at der er valuta for de mange penge, man har brugt på Onyeka.

Dom: Kan ikke bedømmes på nuværende tidspunkt.

5 ROBERT SKOV

75 millioner kroner
FC København til Hoffenheim
Sommeren 2019

Nøj, hvor var Ståle Solbakken træt af, at Robert Skov skiftede klub i juli 2019. For det skete relativt sent, efter sæsonstart i Superligaen, og det lykkedes som bekendt ikke Solbakken at ramme plet på Skovs afløsere, her i blandt Pep Biel, før FCK's bestyrelse afskedigede Solbakken umiddelbart efter lukningen af transfervinduet i oktober 2020.

Men Skov havde lovning på at komme afsted, og skiftet gav god mening. Hoffenheim har et godt rygte for at udvikle spillere og skyde dem afsted til Europas 20 rigeste klubber, og Skov lignede en god spiller for Hoffenheim.

Det gik da også fornuftigt i første sæson, selvom danskeren blev rykket rundt i opstillingen og blev wingback, meget ligesom på landsholdet. Men det seneste år har været skuffende med corona-bøvl og en svingdør til startopstillingen i Hoffenheim, der gennemlever en af klubbens sværere perioder i det seneste årti, uden at det betyder, man glider længere ned end midterfeltet i Bundesligaen.

Skov har vist så gode takter i Tyskland, at han nok skal få succes i Hoffenheim, med udlandskarrieren og på landsholdet, det tager bare lidt længere tid, end man havde troet i 2020.

Dom: Bestået. De fleste i Tyskland tror, at Skov får fut i Hoffenheim-karrieren igen.

4 EMRE MOR

75 millioner kroner
FC Nordsjælland til Borussia Dortmund
Sommeren 2016

Det er helt utroligt, at Emre Mor kun nåede at spille 973 minutter i Superligaen for FC Nordsjælland, men det var også noget af en kometkarriere, han gjorde. Hældt ud af ungdomsafdelingen i Lyngby kom kantspilleren hurtigt ind omkring FC Nordsjællands Superliga-mandskab, og her var Mors driblinger, acceleration og speed kombineret med en kælen boldbehandling så lovende, at han kom til EM med Tyrkiet, mens der var tegn på en budkrig på transfermarkedet. Dortmund slog tidligt og stort til i formodningen om, at man havde den næste superspiller in spe, der kunne skydes videre for vanvidsbeløb til de allerstørste klubber i Europa.

Desværre formåede hverken Dortmund eller de efterfølgende klubber at lære den til tider egenrådige kantspiller at bruge sine enorme evner effektivt eller konstruktivt i holdets tjeneste, og Mor har de seneste år været reserve i Celta Vigo, Galatasaray og Olympiakos. Mor er kun lige fyldt 24 år og kan stadig få en topkarriere, hvis han rammer den rigtige klub, træner og finder en måde at bruge de store evner i kollektivets tjeneste. Men rigtig meget skal gå rigtigt nu, for fem år uden succes er rigtig, rigtig længe.

Dom: Ikke bestået. Man har følelsen af, at de fem år er spildt, selvom det dog skal med, at Dortmund solgte ham med profit.

3 DENIS VAVRO

80 millioner kroner
FC København til Lazio
Sommeren 2019

Den slovakiske forsvarsspiller havde visse udfordringer i sin første tid i FC København og var så fuldstændig forrygende i sæsonen 2018/19.

At Lazio ville betale over 10 millioner euro var dog en overraskelse, og forsvarsspilleren fik aldrig for alvor en chance.

Vavro var udlejet til Huesca i foråret i år og er lige nu Lazio-spiller, men det kræver ikke megen fantasi at se for sig, at han rykker til en anden klub i en af Europas større ligaer. Får han gang i karrieren igen, er niveauet rigelig højt til at spille 10 år til i en Top 5-liga.

FC København manglede til gengæld

Vavro i den efterfølgende sæson, og man kan sagtens argumentere for, at FCK endnu ikke har fundet en fuldgod erstatning for den populære forsvarsspiller.

Dom: Ikke bestået. Det er ærgerligt, at en så dygtig forsvarsspiller er reserve.

2 ALEXANDER SØRLOTH

110 millioner kroner
FC Midtjylland til Crystal Palace
Januar 2018

FC Midtjylland ville egentlig ikke sælge, og det var måske også en del af forklaringen på, at FCM endte med så god en aftale, som man gjorde.

I første omgang fik FC Midtjylland 'kun' 75 millioner kroner for nordmanden, men FCM betingede sig at få ekstra millioner i tilfælde af, at Crystal Palace blev oppe i Premier League, og det gjorde Premier League-klubben som bekendt.

Så FC Midtjylland er endt med at tjene langt over 100 millioner kroner for en forward, man kun havde i en enkelt halvsæson, og de beløb bliver det nok svært at nå ret mange gange i de kommende år for Superliga-klubber selv i tilfælde af, at markedet vokser markant.

Sørloth fik aldrig succes i Premier League men var til gengæld ekstremt succesrig i Trabzonspor i Tyrkiet efter et kort stop hos Jess Thorup i Gent, før han sidste sommer blev hentet til RB Leipzig, hvor han var reserve for Yussuf Poulsen og bag Dani Olmo og Emil Forsberg, der spillede som meget offensive midtbanespillere i 2020/21-sæsonen.

Dom: Ikke bestået i Crystal Palace. Siden har karrieren været flot.

1 KAMALDEEN SULEMANA

149 millioner kroner
FC Nordsjælland til Stade Rennais F.C.
Sommeren 2021

Da Kamaldeen Sulemana blev nummer to i kåringen af Forårets Profil, kun overgået af ligatopscorer, evaluerede vi her i Tipsbladet hans tid i Superligaen:

”Den ghanesiske teenager har været en stjerne siden sin allerførste dag i Superligaen, og det har fra start været en selvfølge, at FC Nordsjælland bare er første skridt på hans vej ud i den store fodboldverden. Kamaldeen siger farvel allerede til sommer, når Ajax, Manchester United eller en anden gigant køber ham, og Superligaen ser ham nok aldrig igen.”

At den 19-årige ghaneser ville blive solgt, viste sig at være korrekt, selv om han først forsvandt på dagen for Superligaens premiererunde, men køberen var interessant. For det var ikke en gigant i klassisk forstand. I månedsvis var Ajax det varmeste navn, men i sidste ende løb franske Rennes med Superligaens dyreste spiller nogensinde.

”Hos Rennes vil jeg få mere spilletid end hos andre klubber,” har Kamaldeen ræsonneret i et interview på sin nye klubs hjemmeside.

Prisen endte med at blive rekordhøj af flere årsager. FC Nordsjælland har efterhånden god erfaring med at sælge, og i Kamaldeen får Rennes en spiller, der i kraft af sine færdigheder én mod én allerede kan gøre en forskel, og så er potentialet tårnhøjt. Kamaldeen har kun spillet seniorfodbold i halvandet år – han kan blive meget bedre.

Dom: En velovervejet handel, som bliver interessant at følge, men som ikke kan bedømmes endnu.

NOTE: Beløbene er baseret på Tipsbladets løbende research gennem årene, da flere af de beløb, der findes online, ikke er fyldesgørende. Der er ikke indregnet inflation i beløbene.

Fotos: Getty Images

KLIK HER FOR AT KOMME TILBAGE TIL SIDE 1