• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Martin Davidsen

Dagens VM-profil: Bilreservedelsælgerens søn

Dagens VM-profil: Bilreservedelsælgerens søn
Foto: Polfoto

Neymars afløser har taget en snørklet vej til verdenstoppen. Men i aften bærer han nationens håb på sine skuldre.

Af Martin Davidsen

Willian Borges da Silva har taget en snørklet vej til fodboldens absolutte top, men i aften står han i startopstillingen, når Brasilien møder Tyskland.

Det er således ham, der er udset som afløseren for Brasiliens vidunderdreng Neymar, der jo som bekendt er ude af slutrunden, og det bliver noget af en opgave for Willian, som aldrig før er startet inde i en betydende landskamp for Brasilien. Faktisk er det kun hans 11. optræden for Seleção, og det bliver den største opgave for ham at overtage ansvaret fra Neymar, der har trivedes med presset og båret hele Brasilien gennem slutrunden.  

Offensivspilleren med det markante mikrofonhår er dog fortrøstningsfuld forud for kampen mod Tyskland, hvor Brasilien må undvære sin største stjerne.

- Neymar har sat standarden for os. Han er i stand til at afgøre enhver kamp, så det bliver svært at spille uden ham. Vi kender vores egne evner. Vi er alle meget kede af at miste ham, men nu står vi endnu stærkere sammen, og vi kan fortsætte med at forfølge vores drøm, har Willian udtalt efter Neymars skade.

Willian kommer som så mange brasilianere ikke fra nogen rigmandsfamilie. I Ribeirao Pires, en by i staten Sao Paolo, solgte solgte hans far reservedele til biler, mens moderen også tog arbejde for at give Willian og hans søster de bedst mulige vilkår. Det var i 1998, at fodbolden for alvor slog ned i Willian. Som de fleste andre børn var det som 9-årig, at han oplevede sin første store VM-slutrunde, da Brasilien nåede finalen i Frankrig. Angriberen Ronaldo blev hans idol, men også franskmændenes Zinedine Zidane spillede sig ind i hjertet på den unge Willian.

Kort tid efter blev Willian opdaget af storklubben Corinthians, hvilket betød at han måtte flytte til storbyen Sao Paolo. Han spillede for Corinthians frem til 2007, hvor Europa kaldte. Det var dog ikke den sædvanlige sydeuropæiske klub, der hentede brasilianeren. Det var Shakhtar Donetsk i det østlige Ukraine. Mødet med en helt ny kultur og de kolde temperaturer var hårdt for Willian, har han senere udtalt.

”Det var hårdt at forlade Brasilien for at tage et så anderledes sted hen,” fortalte han engelske medier sidste sommer.

Det blev imidlertid til seks succesfulde år i Shakhtar for Willian. Han var en del af det fremragende og offensive mandskab, der vandt mange ukrainske mesterskaber og sejrede i Europa League i 2009. Han spillede også en stor rolle på det Shakhtar Donetsk-hold, der vandt 5-2 over FC Nordsjælland i Parken i Champions League i 2012 – blandt andet på to mål af Willian.

Så det var tid til noget større i januar 2013, men det blev heller ikke til et skifte til en af de helt store ligaer i denne omgang. Den russiske rigmandsklub Anzhi Makhachkala lagde 400 millioner kroner på bordet for Willian, men opholdet i Rusland blev kort for brasilianeren. I august 2013 droppede klubbens ejer Suleyman Kerimov sit fodboldprojekt, så alle spillere blev sat til salg, herunder Willian.

Flere europæiske klubber stod klar til at hente den talentfulde brasilianer, men det blev Chelsea og José Mourinho, der fik Willians signatur.

- Der er ingen tvivl om, at engelsk fodbold er stort med stor synlighed. Jeg håber, at det kan hjælpe mig med at blive indkaldt til landsholdet – men det afhænger selvfølgelig af mig selv. Jeg skal spille og bevise, at jeg fortjener en plads i VM-truppen. Først skal jeg blive en fast del af startopstillingen, så skal jeg spille godt og blive udtaget. Det er mit mål, udtalte Willian i forbindelse med Chelsea-skiftet.

Nu har han nået sit mål, og selvom han var en af de to brasilianeren, der brændte sit spark i straffesparkskonkurrencen i ottendedelsfinalen mod Chile, er han en del af Brasiliens startopstilling i aften. Men selvom han skal løfte arven fra Neymar, er det ikke det, der er temaet for ham inden aftenens kamp.

- Man kan ikke sammenligne Neymar med nogen anden spiller. Han har så meget kvalitet. Jeg har en anden stil, selvom vi har nogle ligheder, for eksempel min hurtighed. Neymar er angriber, mens jeg mere er en midtbanetype, en som skaber chancer for andre, sagde Willian.

Alligevel vil hele verden holde øje med Neymars afløser, der har meldt sig helt klar, selvom han også pådrog sig et slag under en træning i weekenden.

For nu er det bilreservedelsælgerens søn Willian, der bærer nationens håb på sine smalle skuldre. 

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: AGF - Brøndby IF

Begge hold går ind til kampen med gode sejrsstimer i ryggen, men begge kan ikke fortsætte. Læs vores optakt til en af dansk fodbolds klassiske storkampe.

Optakt: AaB - AC Horsens

AC Horsens har ikke vundet i de seneste seks udekampe i Superligaen men møder et AaB-hold, der har topscoreren skadet. Hvem vinder søndag i Aalborg?