Video : Tipsbladet
VM

Danmarks VM-scout: Åge har meget fokus på små detaljer

I 27 år har Jörgen Lennartsson været fodboldtræner, så det er en mand, der kender spillet og gamet. Han er en af de folk, som Åge Hareide betror sig til, og som under før og under slutrunden scouter modstandere.

Det handler om at være forberedt. Om det er til et møde på arbejdet, en eksamen eller "bare" en almindelig arbejdsdag, er det rart ikke at blive taget med bukserne nede, så at sige.

Det gælder også i fodboldens verden, hvor man hele tiden søger efter et overtag og at udnytte en svaghed hos modstanderen.

For det danske landshold er det blandt andet den svenske scout Jörgen Lennartsson, der skal være med til at sikre, at Danmark ikke bliver fanget på hælene, når der venter mindst tre kampe ved det forestående VM. Danmark møder Peru, Australien og Frankrig

Jörgen Lennartsson blev i januar ansat i en funktion som scout for DBU, hvor han blandt andet skal hjælpe analytiker Mounir Akhiat med at se på modstanderne. Lennartsson skal  udnytte sin store viden om fodbold, så Åge Hareide får en masse informationer, han selv kan vælge og vrage imellem, når han videreformidler til spillerne.

Tipsbladet.dk talte i sidste uge med Lennartsson om rollen som dansk VM-scout.

Kan du ikke fortælle lidt om din rolle i forbindelse med VM?

- Min opgave er at scoute modstanderne. Se modstandernes kampe og få styr på spillernes evner, styrker og svagheder. Jeg har set alle kampe, som de (modstanderne, red.) har spillet i forbredelsen og frem til kampen mod Danmark.

Så du ligger inde med meget materiale allerede?

- Absolut. Og jeg er ikke den eneste - vi er flere scouts. Vi ser modstanderne, og vi ser også på, hvem vi kan komme til at møde i næste runde, så vi har informationer om det, der kan vente. Og runden derefter. Og så videre. Så vi ser meget fodbold.

Du kommer jo fra en baggrund som træner for blandt andet IFK Göteborg, Helsingborgs IF og Elfsborg. Kan du ikke fortælle lidt om, hvad det er, du kigger efter?

- Der er forskellige faser af det at scoute. For eksempel har Australien fået ny træner (24. januar 2018, red.), og i den første kamp, de spillede, efter den nye træner var kommet til, ændrede de meget i forhold til tidligere. Mange af hans (Bert van Marwijk, red.) ideer er de allerede gået over til. Jo tættere vi kommer på kampene, jo mere kigger man efter de små detaljer, som hvordan en spiller spiller med venstre og højre fod, hvordan de bygger deres spil op, hvor svaghederne er, hvor deres styrker er. Hvor er der plads? Hvad sker der, når de taber bolden? Og hvad med når de vinder bolden? Man skal se kampen live først, det er meget vigtigt, for man ser mange ting, man ikke kan se i tv. Og så ser man kampen igen en gang eller to på tv, så normalt ser man en kamp tre gange.

Så du var aktiv i marts, hvor der blev spillet testkampe. Hvad med nu?

- Der var flere kampe i marts, jeg så, og nu er der kampe med Australien, jeg skal se. De møder Tjekkiet (som Australien besejrede 4-0, red.) og Ungarn, og så ser jeg også deres åbningskamp mod Frankrig ved VM. Derefter har jeg set dem fem gange live i år - jeg har også set dem fire gange i playoff-kvalifikationen. Jeg har en god idé om, hvad de kommer med.

- Hvordan videregiver du materialet til trænerteamet?

- Det starter med, at vi indsamler materiale, og så skærer man efterhånden fra. Mounir (Akhiat, red.) er chefen for scoutingarbejdet, og vi sætter os ned og taler om tingene. I sidste ende er det så Åge Hareide, der bestemmer, hvad der skal vises til spillerne.

Fordi spillerne ikke kan tage alt ind?

- Præcis. Derfor får de ikke set alt det, jeg har indsamlet. De ser måske 10 eller fem procent. Det vigtigste er, at trænerne ved alt om modstanderen. Så er det dem, der skal skære ind i forhold til, hvad der skal vises til spillerne. Det er Åges beslutning.

Hvordan adskiller det sig fra dit virke som træner?

- Scoutingjobbet er meget anderledes. Det er to meget forskellige ting. Men det er klart en stor fordel at have været træner, inden man bliver scout, og jeg har også lavet det her arbejde for det svenske fodboldforbund, mens jeg var U21-landstræner i seks år. Så jeg har slutrunde-erfaring fra 2006 og 2010 (begge VM, red.).

Hvordan er forberedelsen på det danske hold?

- Åge har meget stort fokus på de små detaljer. Han tænker hele tiden i, hvem der kan ændre kampen til en sejr. Det er som regel meget små ting, der afgør, om det ender 1-0, 0-0 eller 0-1. Efter kampen bør man have fornemmelsen, at man gjorde alt, man kunne. Derfor er scouting vigtig. Og det er derfor, Åge har meget fokus på det. Mounir er en meget dygtig mand, og jeg nyder at arbejde med ham. Han tænker i fodbold. Er passioneret og har viden om spillet, og han er teknisk meget stærk. Vi forsøger at gøre vores bedste, så vi kan give information videre, der kan flytte noget.

Hvordan oplever du stemningen i den danske lejr?

- Der er en rigtig god holdånd. Der er meget enighed, og atmosfæren er virkelig god. Jeg har ikke været sammen med holdet så længe, men man oplever hurtigt, at staben og spillerne arbejder godt sammen, og ja, der er rigtig fin stemning i truppen. Det er meget afslappet, alle taler med alle. Enheden er god. Nu arbejder jeg ikke med holdet på banen, så det er bare, hvad jeg har følt de dage, jeg har været her.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.