FIFA undersøger Blatter for mere korruption
2016-01-15 12:35

Der bygges på livet løs i Qatar, og frem mod VM i 2022 er det især sports-faciliteterne, der får et løft. Danske Kenneth Santa oplever på nærmeste hold, hvad det giver af muligheder for at udnytte et ellers meget begrænset spillermateriale.

Som værtsland for VM 2022 er Qatar automatisk kvalificeret til slutrunden, som bliver ørkenlandets første VM-slutrunde. Den lille stat med lidt mere end to millioner indbyggere, hvoraf omkring 200.000 er etniske qatarere, står altså til at få noget af en opgave for, hvis ikke det skal blive til tre øretæver og i bad foran hjemmepublikummet.

Derfor har man søsat Aspire Academy, som især kendes på en enorm blå dome. Den er verdens største multiarena, og det store sportskompleks rummer også seks fodboldbaner. Her har danske Kenneth Santa sin daglige gang. Han er fodboldscout med hovedansvar for Aspire Academys U16- og U17-årgange.

”Akademiets faciliteter er unikke, og jeg tror ikke, der findes lignende noget andet sted i verden.”

”Jeg har ikke set fodboldbaner af en sådan kvalitet før. Og jeg har været på Wembley og Emirates Stadium. Alle træningsbaner har vandingsanlæg, hvilket er unikt. Når Brøndby og FCK spiller, er der nogle folk, som træder det løsrevne græs ned i pausen og efter kampen. Det gør de efter hver træning dernede. Det bliver passet og plejet, som det skal, og så er der jo den fordel, at med alt det lys, gror det, som det skal. Hver enkelt græstæppe er flottere end den bedste Superliga-bane – hele året rundt. Det lugter bare af fodbold,” fortæller Kenneth Santa.
 

Aspire Academy satser på flere sportsgrene, men Santa er kun involveret i fodboldafdelingen. Det er en speciel konstruktion, hvor spillerne træner fem-seks dage om ugen på de imponerende faciliteter, men stadig er tilknyttet og spiller kampe med deres lokale klub. Formålet er at skabe en kultur, hvor flere unge qatarere dyrker motion, og hvis der så er en, som har forudsætningerne for at blive fodboldspiller, tilbyder Aspire Academy en skole- og fodbolduddannelse i absolut topklasse. Det er disse talenter, Kenneth Santa skal være med til at finde og overtale til at transportere sig op til halvanden time hver vej for at træne på akademiet i hovedstaden Doha.

Mødet med ungdomsfodbolden i Qatar, hvor Kenneth Santa har været ansat siden maj, har været et kulturchok, hvor der er langt til foreningstankegangen i dansk fodbold og især ressourcerne er på et helt andet niveau.

”Når jeg som dansker kommer derned, tænker jeg jo med det samme i centralisering, og hvordan vi kan spare ressourcer til flere trænere eller bolde. Jeg er vokset op med at få så meget som muligt ud af den økonomi, der er til rådighed, og det gør de jo så også, men der er bare penge nok til det hele og meget mere,” siger Kenneth Santa.

”Nogle gange kniber jeg mig i armen og siger til mig selv, at jeg ikke skal vænne mig til det, for faciliteterne er bare unikke.”

Og resultaterne er da heller ikke til at tage fejl af. Trods et ekstremt begrænset rekrutteringsmateriale anslår Kenneth Santa, som har erfaring fra flere af landets førende ungdomsafdelinger, at årgangene på Aspire Academy kan spille lige op med top seks i Danmark. Han har prøvet at træne et fodboldhold med begrænsede midler og kan se, hvilken forskel det gør på slutproduktet.

”Da jeg startede min trænerkarriere, havde jeg 10 bolde, et sæt kegler og et sæt veste. Det fik vi ganske fin fodboldtræning ud af, syntes vi selv. Men når man kigger på træningen dernede nu, kan man konstatere, at man kan udnytte tiden og træningen meget bedre med flere faciliteter og trænere,” siger Kenneth Santa.

Læs hele historien om Qatars vilde VM-satsning set med Kenneth Santas øjne i fredagens udgave af Tipbladet.

 
Vil du læse Tipsbladet direkte på din pc, tablet og mobil kan du købe det digitalt her.
 
Du kan også vælge at få det leveret i postkassen hver fredag fra kun 67 kroner per måned.
 
Læs mere og bestil på ekstrabladet.dk/abonnement
 
I fredagens Tipsbladet kan du også læse om:
 
Hvorfor Tipsbladet stemte på Lionel Messi til Ballon d'Or
Liverpools udskældte keeper Simon Mignolet
 
AGF's mange forandringer og planer for 2016 
Qatars talentprojekt Aspire
Hvorfor et fodboldhold oftest kun har 10 sekunder og 4 berøringer til at score
Ugens transfers 
De bedste januar-transfers i spansk fodbold 
Få de bedste spiltips til de kommende dage
SENESTE NYT...
OP | NED

AFSTEMNING

Hvor god er Christian Eriksen lige nu?