• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

DBU glad for VM i Nordamerika: Vi havde vores betænkeligheder

USA, Canada og Mexico skal afholde VM i 2026. DBU-formand Jesper Møller er glad for, at det bud, som han stemte på, vandt, og for, at de betænkeligheder for fansenes vilkår, han havde, blev mødt.

Af Anders Dehn

Med mere end dobbelt så mange stemmer som Marokko vandt det forenede nordamerikanske bud tidligt onsdag eftermiddag værtskabet for VM i 2026. Det vækker glæde i Dansk Boldspil-Union.

Formand Jesper Møller havde på forhånd varslet, at DBU ville stemme på USA, Canada og Mexicos bud, og derfor er det ifølge formanden også glædeligt, at det bud blev endte med at vinde.

Læs også: DBU stemmer på Nordamerika som vært til VM i 2026

- Det er rart at have fået en afklaring, og vi er selvfølgelig glade for, at det bud, vi stemte på, fik flest stemmer. Ikke fordi vi ikke synes, Marokko havde et godt bud, de ville sagtens kunne afvikle et fint VM, men det står også klart, at United Bid har nogle fordele. Ikke mindst i relation til bæredygtighed, siger Jesper Møller til tipsbladet.dk.

Det handler primært om stadioner, træningsanlæg, transportmuligheder og hoteller. Faciliteterne er simpelthen nærmest allerede klar, og de store arenaer kommer ikke til at stå tomme efter slutrunden.

Læs også: Officielt: VM i 2026 skal spilles i USA, Canada og Mexico

- Vi har kunnet se, at de stadioner, der skal bruges til de mange hold (VM bliver udvidet til 48 deltagere, red.), står der allerede i dag, de bliver brugt i dag, og de vil blive brugt efterfølgende, så vi ikke får de her hvide elefanter, siger DBU-formanden.

- Så vi har valgt på grund af bæredygtigheden, og så har vi kigget på menneskerettighedsdelen. Og måske mest udslagsgivende: Vi synes, at VM skal rundt til alle verdensdele, alle seks konføderationer, og når vi kommer til 2026, er det 32 år, siden Nordamerika har haft VM.

FIFA udarbejdede før afstemningen en rapport om de to bud fra Nordamerika og Marokko. Rapporten gav USA, Canada og Mexico en karakter på 4,0 ud af 5, mens Marokko fik 2,7. 

Plussiderne til trods har der især været betænkeligheder ved vilkårene for fans. Dels er afstandene i de tre lande stor, fans skal måske have visum til tre forskellige lande, og billetpriserne var ifølge ESPN før afstemningen udset til at være over 2600 kroner. I gennemsnit.

Havde I nogle betænkeligheder ved det?

- Naturligvis havde vi det. Men det har det nordamerikanske bud adresseret de seneste par dage, og de har lagt op til langt større diversitet i billetpriser, end jeg har kunnet læse i nogle medier, siger Jesper Møller.

- De vil lave områder, hvor de enkelte hold spiller, så fans ikke skal rejse så langt, men rejse inden for en bestemt radius. De er i det hele taget meget fanfokuseret, og USA er jo traditionelt dygtige til fankultur omkring deres sportskampe.

Valget af VM-vært bliver normalt håndteret af FIFA's magtfulde råd, FIFA Council, og da Rusland og Qatar i 2010 blev tildelt deres slutrunder, var det hele indhyllet i korruption og korruptionsanklager.

Denne gang var beslutningen lagt ud til afstemning blandt alle medlemslande, og Jesper Møller mener, at det var godt.

- Det var en klar fordel. Det har været en åben og transparent proces, hvor alle kunne se, hvad der foregår. Alle føler sig trygge ved resultat, der er kommet. Man kan også gå ind og se, hvem vi har stemt på, siger DBU-formanden, der rigtig nok stemte på det nordamerikanske bud, som han havde varslet.

- Da vi besluttede at flytte det på grund af alle korruptionsskandalerne, sagde nogle: Hvad skal det hjælpe? Men det har hjulpet, og vi har blandt andet haft mulighed for at kigge det hele efter undervejs.

Superliga

Mere Superliga

Fokus