• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Kenneth Jensen

Peru-journalist: Folk går amok over landsholdet

Foto: Getty Images

Danmark møder et peruviansk hold, der for første gang i mange år er sammenspillet og er en enhed. Det er et hold, som har vundet mange nye fans, og som nationen er stolt over.

Af Kenneth Jensen

Når Danmark lørdag møder Peru i den første VM-gruppekamp, er det med vished om, at kampen får stor betydning for, hvem der skal videre fra gruppen. Frankrig er storfavorit, og derefter ventes Danmark og Peru at slås om den sidste billet videre. Australien skal selvfølgelig ikke undervurderes, men Danmark har ikke tabt i 15 kampe i streg, og Peru har ikke tabt de seneste 14.

Peru bliver en for Danmark svær modstander. I testkampene op til VM har holdet besejret Kroatien, Island, Skotland og Saudi-Arabien, og senest blev det til 0-0 mod Sverige.

Nationen er med til VM for første gang i 36 år, og det har enorm betydning for den sydamerikanske nation, fortæller Peru-journalist Eli Schmerler fra mediet Depor til Tipsbladet.dk.

- Stemningen har været utrolig siden november, hvor landsholdet kvalificerede sig. Folk går stadig amok over landshodet. Holdet har fået mange nye fans de sidste 10 måneder - sådan har det ikke været tidligere. Nu elsker folk landsholdet - det har forenet Peru. Man skal huske, at vi er en nation, der har mange politiske problemer og har haft mange sociale problemer, og i 80'erne og 90'erne var der mange terrorister, vi har haft diktatur og en militærregering. Mange mennesker har haft det svært.

- Men nu er folk glade. Også folk, som aldrig har set foldbold. De er blevet nye fans af landsholdet. I tv'et er der hele tiden shows, hvor spillerne og deres familier er med. Det er fodbold hele dagen i tv'et og på gaden, siger Eli Schmerler til tipsbladet.dk.

Perus landshold tæller af navn ikke de store stjerner. Vi kender Edison Flores fra dansk fodbold og AaB, og så er angriber Paolo Guerrero nok mest kendt for at være spilleren, der kom med til VM alligevel trods dopingdom. Han er dog også en dygtig angriber og spiller i offensiven sammen med Jefferson Farfan, der har en fortid i tysk fodbold og nu spiller i Rusland.

Men det er også det. Der er ingen Christian Eriksen, men det er der heller ikke behov for på et peruviansk landshold, der er forenet og sammensmeltet til en enhed for første gang i mange år.

- I tidligere år har der været problemer med spillernes disciplin. Mange kom hjem fra Europa (for at spille landskampe), men så endte de i stedet med at drikke og bruge tiden sammen med kvinder. Det var ikke professionelt. Det første, Gareca (landstræneren, red.) gjorde, da kvalifikationen startede, var at påpege, at det ikke var i orden.

- Så nu har vi et hold. Ikke det bedste, ikke det stærkeste. Men et hold, der arbejder. Vi vinder ikke VM, men kan Peru komme videre fra gruppespillet, er det godt gået. Det bliver svært, men det kan godt lade sig gøre, siger Eli Schmerler, der også påpeger, at defensiven er en af styrkerne på Perus landshold.

Journalisten forventer, at Peru stiller op i en 4-2-3-1 opstilling, og han peger på, at Paolo Guerrero er den store stjerne på landsholdet. Guerrero, som altså var tæt på at misse VM med en dopingdom, efter han blev testet positiv for et stof, der findes i kokain. Stoffet, som Guerrero selv har forklaret, kan stamme fra en te, han drak. Efter VM skal han afsone den restende del af dopingkarantænen.

- Folk var sure, siger Eli Schmerler på spørgsmålet om, hvad der i Peru blev ment om Guerrero-sagen:

- Mange mente, at det var et komplot mod Peru. Den eneste, der ved, hvad der skete, er Guerrero. Jeg tror ikke, han har gjort noget med vilje - det er en spiller, der ikke drikker eller opfører sig dumt. Han er en seriøs sportsmand.

Kampen mod Danmark er også i Peru set som en nøglekamp i forhold til at komme videre fra gruppen.

- Det er Peru, der er favoritter i kampen, hvis man spørger folk hernede. Jeg tror nu ikke, at den kamp bliver så nem. VM er ikke det samme som testkampene, hvor Peru har gjort det så godt. Det bliver en hård kamp for begge hold, og begge mandskaber kan vinde. Men folk er meget optimistiske her i Peru, så hvis Peru ikke vinder eller går videre fra gruppespillet, bliver folk sure, og der skal nok være nogle, der mener, at spillerne har underpræsteret, fordi de er begyndt at feste igen. Men det er jo altså bare et spil, hvor man kan vinde og tabe, siger Eli Schmerler. 

På det personlige plan har Peru-journalisten et ganske godt forhold til Danmark, som han husker fra tidligere slutrunder.

- Danmark i Mexico 1986 husker jeg tydeligt. Jeg kan huske, Danmark vandt 6-1 over Uruguay, og så tabte holdet 5-1 til Spanien. Og jeg husker også tydelig EM 1992, for det var jo Jugoslavien, der skulle have været med, og så endte Danmark med at vinde! I 1992 gik jeg i det sidste år af min skolegang, så det var med at komme hurtigt hjem for at se fodbold. Dengang var der mange bomber her i byen (Lima), fordi der var terrorangreb. Det var frygteligt. Nu er der heldigvis ikke længere problemer i byen, siger Eli Schmerler.

For Peru er det lørdag klokken 11.00, at kampen bliver spillet, og at nationen for første gang i 36 år tager hul på en VM-slutrunde. Det kommer det peruvianske landshold til at gøre med en fodboldgal nation bag sig.


Eli Schmerler er en peruviansk journalist, der arbejder for mediet Depor. Foto: Fernando Sangama

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: FC København - AGF

FC København og AGF skal ud i en direkte kamp om andenpladsen i Superligaen. Århusianerne kan gå forbi Ståle Solbakkens mandskab med en sejr.