VM

Polen fejlede, og Senegal sejrede: Første afrikanske sejr ved VM

Det blev spændende til sidst, men Senegal vandt fortjent over Polen i den sidste kamp i første runde af VM.

Danmarks overmænd fra kvalifikationen, Polen, kom skrækkeligt fra start ved VM. Holdet tabte 2-1 til et godt organiseret og meget mere effektivt Senegal, der vandt holdets første VM-kamp siden 2002.

Indledningen på opgøret var mere livlig og tempofyldt, end den bød på flot spil og store chancer. Begge hold viste det, vi godt vidste i forvejen: Deres fysik fejler ingenting. Men både Polen og Senegal havde svært ved at skabe de chancer, der skulle til for at score.

Denne skribent sad med en følelse af, at begge holds forsvar var til at tale med, men samtidig var ingen af de to offensiver dygtige nok til at straffe modstandernes defensive skrøbeligheder.

Det første tilbud opstod efter 18 minutter, da et godt senegalesisk raid endte med en stikning til M'Baye Niang, der dog afsluttede svagt. Således gik tiden med, at holdene ikke skabte det store, indtil Idrissa Gana Gueye havde heldet med sig. For det må vi sige, at han havde.

Den senegalesiske midtbanespiller sendte et middelmådigt langskud af sted mod det polske mål, men Thiago Cionek stak sit knæ frem og rettede bolden af, så den snød målmanden og gik i nettet. Cioneks afretning var så afgørende for boldens retning, at FIFA noterede det som et selvmål. 1-0 til Senegal.

Dét polske landshold, der virkede så stærke og vandt Danmarks kvalifikationspulje, var ikke til at få øje på i første halvleg. Særligt svært havde holdet ved at sætte angriberne Milik og Lewandowski i spil. Sidstnævnte blev ellers topscorer i den europæiske del af kvalifikationen med 16 mål i 10 kampe, men gik til pause uden mål og nærmest uden aktioner.

Vi skulle dog kun fem minutter ind i anden halvleg, før Lewandowski gjorde sit for at råde bod på 45 svage minutter. Først satte han en mand på midten og blev siden fældet lidt uden for feltet, hvorefter han selv sparkede frisparket, som der skulle en klasseredning til at afværge. Da lignede Lewandowski den spiller, vi kender fra Bayern München.

Til gengæld er det ikke til at sige, hvad det skulle forestille, da Polen forærede Senegal endnu et mål efter en times spil.

M'Baye Niang stod ude ved sidelinjen og ventede på at komme ind, efter han havde modtaget behandling. Ham var der åbenbart ingen, der havde set, for en polsk spiller forsøgte at sende en høj, svær bold ned mod målmand Szczesny, men den endte i ingenmandsland mellem keeperen og forsvaret, så Szczesny nåede ikke ud, før Niang erobrede bolden og kunne drible ned og score i det åbne mål.

Selv om Polen i pausen var gået over til at spille med tre mand nede bagi, gav skiftet ikke ret meget pote. Holdet havde også i anden halvleg svært ved at finde hullerne i Senegals forsvar, der nu så kompakt og velorganiseret ud.

Meget symptomatisk skulle der en dødbold til, før Polen kom på tavlen. Målscoreren blev Grzegorz Krychowiak, det flot kastede sig frem og headede et frispark i mål og bragte spænding ind i opgøret igen med fire minutter tilbage.

Det blev dog ved spændingen, for Polen kom ikke tættere på, og dermed fik vi VM's første sejr til et afrikansk hold, efter Egypten, Marokko, Nigeria og Tunesien alle tabte deres indledende kampe.