• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Kenneth Jensen

Schöne og Dolberg fik endnu en andenplads: Det har været turbulent

Det har været en hård sæson for Ajax, hvor spillerne, fans, ledelse og stab er blevet testet til det yderste.

Af Kenneth Jensen

Normalt er det ikke godkendt at blive nummer to, når man hedder Ajax, men for lidt mere end et år siden kunne klubben alligevel glæde sig over en andenplads i Europa League.

Nuvel, det blev til en tabt finale mod Manchester United - i øvrigt var både Kasper Dolberg og Lasse Schöne med fra start - men alene at komme så langt var en stor succes for et mandskab, der siden Champions League-sejren i 1995 ikke har kunnet lege med i den absolutte top i Europa.

Men siden andenpladsen i Europa League - og i øvrigt også i den hollandske liga - er det stort set kun gået ned for Ajax. Peter Bosz, succestræneren, valgte at stoppe, blev afløst af Marcel Keizer, der blev fyret i december, og afløseren Erik ten Hag har endnu ikke helt fået det til at spille.

Samtidig blev Ajax ramt af en tragedie i starten af juli, da den talentfulde midtbanespiller Abdelhak Nouri faldt om med hjertestop i en testkamp. Han er svært hjerneskadet og kommer sig aldrig. Der har også været interne magtkampe - Dennis Bergkamp og Hennie Spijkerman blev fyret midt i sæsonen, og det hele taget har der været masser af kaos for en klub, der igen, igen endte som nummer to i Holland.

- Vi er blevet numer to meget nu, det er jeg godt nok også træt af. Men det har været en underlig sæson, en turbulent sæson. Der er sket meget, der ikke har handlet om det, der nu skal ske på banen, og det skal ikke være en undskyldning, for vi skulle være endt som nummer et, men det har bare været en mærkelig sæson.

- Sidste år spillede vi med i Europa og spillede mange flere kampe, men der var en rutine, man stille og roligt gik ind i. I år har det simpelthen bare været kaos, og jeg har været meget mere træt i hovedet efter denne sæson. Det var faktisk dejligt, da sæsonen stoppede. Så havde jeg lige en periode til at slappe af med familien. Det har været godt for mig, siger den danske midtbanespiller Lasse Schöne til tipsbladet.dk.

Mens Lasse Schöne sidder og fortæller, kigger hans øjne mod den anden side af rummet, hvor en knægt sidder og kigger ivrigt. Formentlig efter Nicolai Jørgensen, for drengen sidder i en Feynoord-trøje. Ajax' rival. Et derby på højde med de bedste i Europa. Altid udsolgt. Og det går så hedt for sig, at udeholdet aldrig må have fans på stadion til kampene.

I udekampen i den nu overståede sæson scorede Kasper Dolberg to gange, da Ajax tog fra Rotterdam med en sejr på 4-1, og den danske angriber har også kunnet mærke, at sæsonen har været hård for Amsterdam-klubben. Ikke kun, fordi der er sket meget internt, men også  for fans, journalister og kommentatorer har stået klar til at kritisere Ajax.

- Det er ikke det fedeste i verden, når man gør noget, de ikke synes om, men omvendt var det også sådan i starten af sidste sæson. Der gik det heller ikke så godt. Så man lærer at være indstillet på, at de er meget kritiske. Det er både fans og journalister og folk, der tror, de ved noget om det hele. Det er bare en del af det at spille i Ajax, siger den 20-årige angriber, der selv missede en stor del af sæsonen med en skade i den ene fod.

Mens Kasper Dolberg nok er på vippen i forhold til den danske VM-trup, ventes Lasse Schöne at være med. På det personlige plan har han haft en god sæson med masser af spilletid og mål. Men kollektivets fiasko overskygger for den personlige succes. 

- I de første fire år havde jeg én træner, og nu har jeg haft tre på bare et år. Så der har været meget med bestyrelsen. Mange talte om folk, der ville væk, og der var en tragedie i starten af sæsonen, som vi aldrig kommer til at glemme. Der er bare sket nogle ting i år, og der er kommet nye trænere med nye ideer, nye træninger, nye systemer. Det er en sæson, man hurtigt ønsker at glemme, men så alligevel ikke. Det har været en underlig sæson, siger Schöne.

Den 32-årige dansker kan nu i stedet lade tankerne glide hen mod sluturunden i Rusland.

- Det er noget, jeg glæder mig til. Det er nok det største, man kan opnå som landsdholdsspiller, men vi skal jo ikke ud og gøre noget, vi ikke er vant til.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.

Superliga

Optakt: Brøndby IF - Esbjerg fB

Endnu en vigtig kamp i jagten på tredjepladsen, bronzemedaljer og europæisk fodbold. Esbjerg har overtaget mod Brøndb...

Mere Superliga

Fokus