Hvordan oddser man? Hvis du har stillet dig selv dette spørgsmål, så er du landet på den helt rette side.
I denne artikel gennemgår vi nemlig odds helt grundlæggende. Læs med og få svar på: sådan oddser du på fodbold, hvordan fungerer odds, hvad er odds systemer og er det ét, man kan kalde for det bedste odds system?
Her på Tipsbladet har vi skrevet en lang række betting guides som kan hjælpe dig med at blive bedre til odds og betting.
Hvordan fungerer odds?
Før vi gennemgår, hvordan oddser man, starter vi ved begyndelsen: hvad er odds, og hvordan fungerer odds?
Vi starter med det første: hvad er odds. Den helt korte forklaring er, at odds er den pris, man får på et væddemål. I Danmark skriver vi typisk odds som decimaler, det kan være 1,50, 2,00 og så fremdeles.
Får man odds 1,50, betyder det, at man vinder 50 kroner, hvis man satser 100 kroner på et givent udfald, og væddemålet går hjem. Dermed vil man altså have 150 kroner i alt – de 100 kroner, man satsede, og de 50 kroner i gevinst.
Det var altså svaret på spørgsmålet hvad er odds? Så langt, så godt. Og hvordan fungerer odds så? Odds fungerer sådan, at en bookmaker laver en vurdering af sandsynligheden for et givent udfald. Vi kan tage udgangspunkt i eksemplet foroven.
Du har fået tilbudt odds 1,50 på, at FC København på hjemmebane vinder over AGF. Det betyder, at bookmakeren vurderer, at der er omkring 66,7% sandsynlighed for, at det sker. Eller, faktisk betyder det selvfølgelig, at bookmakeren vurderer, at der er mindre end 66,7% sandsynlighed for, at det sker. For bookmakeren tjener penge, hver gang nogen accepterer et væddemål, hvor oddset faktisk er for lavt i forhold til sandsynligheden for, at væddemålet går hjem.
Hvis du vil udregne odds til sandsynlighed, kan du bruge regnestykket:
1/odds x 100
Eller for at blive ved eksemplet:
1/1,5 x 100 = 66,67%.
Hvor kan jeg oddse?
Så har vi forhåbentlig fået styr på spørgsmålet: hvordan fungerer odds? Lad os så se på næste spørgsmål: hvordan oddser man?
Man oddser ved at spille hos en bookmaker, som er godkendt af Spillemyndigheden. Der er mange fordele ved at spille ved godkendte bookmakere. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at spille online, hvilket er noget nemmere end at skulle trave i kiosken.
Derudover er godkendte bookmakere din garant for, at du ikke bliver snydt. De skal nemlig overholde en lang række skrappe krav, ellers risikerer de, at Spillemyndigheden nupper deres licens igen.
Nedenfor har vi lavet en liste med nogle af de bedste bookmakere til odds:
Sådan oddser du på fodbold
Vi har styr på, hvordan oddser man på sport generelt. Men hvordan står det til med fodbold? Her er der nemlig en række særlige forhold og tommelfingerregler, som er gode at kende til. Så med det sagt, sådan oddser du på fodbold:
De mest almindelige odds markeder inden for fodbold betting er:
- 1X2 – her spiller man på, om ude- eller hjemmeholdet vinder, eller om de spiller uafgjort.
- Over/under – her spiller man på, om der kommer flere eller færre af en given hændelse. Den mest udbredte er over/under 2,5 mål, men det kan også være hjørnespark, advarsler etc.
- Næste mål – hvilket hold scorer næste mål.
- Målscorer – hvilken spiller scorer næste mål. Det kan også være en spiller til at score på et hvilket som helst tidspunkt.
Der er også en række lidt mere komplicerede væddemål, man kan placere, når man spiller på fodbold:
- Asian handicap – findes i mange varianter, men den mest almindelige er, at man får pengene tilbage, hvis man har spillet på et hold til at vinde, og kampen ender uafgjort.
- Handicapvæddemål – her ændrer man det teoretiske udgangspunkt for en kamp. Det kan være, at udgangspunktet er, at et hold på forhånd bliver tildelt en føring på 1 mål. Dermed vil de altså skulle vinde med 2 mål, for at væddemålet går hjem.
- Halvleg/fuldtid – spil på eksempelvis resultatet ved halvleg og slutfløjtet.
Så med det på plads kan vi forhåbentlig også sætte et flueben ud for sådan oddser du på fodbold.
Hvad er odds systemer?
Der findes også forskellige odds systemer. I vores egen andedam er Tips 13 klart det mest udbredte af alle odds systemer.
På Tips 13 gælder det om at ramme det rette udfald af 12 eller 13 udvalgte kampe. Det er altså 1X2 væddemål. Det er selvfølgelig ikke nemt at gætte rigtigt 13 gange. Derfor kan man halv- og helgardere. Det betyder, at man kan vælge enten 2 ud af 3 udfald på nogle af opgørene. Og i nogle tilfælde kan man endda vælge alle tre udfald.
Der findes også andre odds systemer, som er mindre omfattende. Disse odds systemer kaldes også systemspil. Fælles for disse odds systemer er, at man kan bruge dem til at gardere sig, hvis man har flere væddemål, og man ikke er sikker på, at alle går hjem.
Så kan man eksempelvis spille 2/3. Her skal “blot” to ud af tre væddemål gå hjem, for at vinde på sin kupon. Andre varianter af disse odds systemer er 2/5, 3/4 og stort set alle andre kombinationer.
Hvad er det bedste odds system?
Et spørgsmål, der ofte har startet højlydte diskussioner er: hvad er det bedste odds system? Og i modsætning til spørgsmål som “hvordan oddser man?” og “hvordan fungerer odds?” er der ikke et klart svar her. For det handler ofte om temperament og præferencer, hvad den enkelte peger på som det bedste odds system.
Så i stedet for at pege på fordele og ulemper ved de forskellige odds systemer vil vi i stedet guide dig til en indstilling, som du altid bør have, når du oddser, nemlig at udregne betvalue.
Betvalue handler kort og godt om at finde ud af, om et væddemål kan betale sig eller ej. Så når man udregner betvalue, så sammenligner man det odds, man bliver tilbudt, med den sandsynlighed, man vurderer, der er for, at væddemålet går hjem.
Udregning af betvalue er ikke en eksakt videnskab. Vi har vist, hvordan du omregner odds til sandsynlighed i procent. Så langt så godt. Men når man selv skal sætte tal på sandsynligheder, er det op til ens analytiske evner, hvor tæt på man rammer.
Her gælder det om at indregne faktorer som holdenes form, hvem er hjemmehold, er der skader eller karantæner, hvordan er holdene indbyrdes, har holdene noget at spille for etc. Når man har gjort det, tildeler man de tre udfald – 1X2 – nogle procentværdier, og så sammenligner man de procenter med de tilbudte odds for at se, om væddemålet kan betale sig eller ej.
At gøre det til en vane at udregne betvalue er faktisk det bedste odds system, som vi kan anbefale.
Odds FAQ
Nedenfor svarer vi på de mest almindelige spørgsmål omkring odds.
✅ Hvad betyder “odds”?
Odds er et udtryk for, hvordan bookmakeren prisætter et udfald på en begivenhed. I Vesteuropa bruger vi oftest decimal odds. Hvis du får odds 2.0, så er det et udtryk for, at bookmakeren giver dette udfald 50% chance for at vinde og du, hvis du spiller for 100 kroner enten vinder eller taber 100 kroner.
✅ Hvad er et godt odds?
Et godt odds er er odds, hvor du får flere penge tilbage hvis du vinder, end du burde have haft. Dette kan ske, når bookmakeren har sat deres odds for højt i forhold til den procentvise chance for, at en begivenhed rent faktisk sker, også betegnet som “betvalue”.
Så er du klar til at oddse
I denne artikel har vi rundet en del emner: hvordan oddser man, sådan oddser du på fodbold og hvordan fungerer odds. Og vi har givet vores alternative bud på det bedste odds system. Forhåbentlig er du blevet klogere af vores gennemgang af odds og betting.
Som med alt andet kræver det øvelse, disciplin og træning at blive dygtig til at oddse. Husk, at du er oppe mod bookmakere, som i dén grad ved, hvad de laver. Derfor er der ingen grund til at gøre deres arbejde lettere. Lav dine lektier grundigt, før du satser penge, spil ikke i affekt og spil ikke for mere, end du kan tåle at tabe. Følger du disse retningslinjer, er du bedst muligt klædt på til at bruge betting som det, det er tiltænkt som: nemlig underholdning.
Husk i øvrigt, at man kan få en bonus hos stort set alle bookmakere i Danmark.
Læs også vores artikel: Hvad er betting?