Video : Tipsbladet
Superliga

Brøndby-transfers: Minder om FCK-hovedpine i 2011

Det behøver ikke ende som i 2011 og 2012, men Brøndby skal håndtere spillerafgange efter et mesterskab på en måde, som rivalen FC København ikke formåede i 2011 - med den selvsamme sportsdirektør.

Brøndby IF kan denne sommer stå over for noget, som FC København også prøvede på transfermarkedet for ti år siden efter en jubelsæson og et dansk mesterskab.

For to Brøndby-guldvindere er allerede stoppet, og flere kan være på vej i de kommende uger.

I sommeren 2011 stoppede Mikael Antonsson, Zdenek Pospech og Oscar Wendt på fri transfer, mens den defensive midtbanespiller Wiliam Kvist blev solgt fra FC København.

Det er her, det minder noget om det, FC København oplevede efter jubelsæsonen 2010/11, hvor man nåede ottendedelsfinalerne i Champions League og dér mødte Chelsea.

FC København havde satset på en stor sæson i 2010/11 og holdt på spillerne i stedet for at sælge dem i sommeren 2010, og det gav pote med en tur i Champions League-gruppespillet og et suverænt dansk mesterskab.

Men bagefter var der en pris at betale – udskiftningerne gik ikke specielt godt, og FC København smed mesterskabet til FC Nordsjælland, der dermed kom direkte i Champions League-gruppespillet i sommeren 2012.

For lige at skærpe sammenfaldet var det også den samme mand, Carsten V. Jensen, der skal håndtere den potentielt store udskiftning i defensiven for Brøndby her i år, som håndterede FC Københavns transfers i sommeren 2011, hvor også Ståle Solbakken stoppede og tog til FC Köln.

Ryger Hermannsson på fri transfer, og sælger Brøndby profilen Andreas Maxsø, er man oppe på samme antal udskiftninger i defensiven som FCK for ti år siden, og selvom træneren ikke forsvinder, tegner der sig et billede af et udfordrende marked for Brøndby med et europæisk gruppespil ventende fra september.

Målmænd
Marvin Schwäbe stod en fin sæson for Brøndby, men nu er han rykket til FC Köln, der blev oppe i 1. Bundesliga.

Det skifte indbringer ikke Brøndby en krone, da kontrakten var udløbet, så der skal sandsynligvis nogle penge på bordet i form af en transfer, et leje-fee, en signon-fee eller en kombination af disse betalinger, for at Brøndby har en førstekeeper til den nye sæson.

Nogle Brøndby-fans ser gerne Mads Hermansen, der snart fylder 21 år, få muligheden, men det er mere sandsynligt, at Brøndby skal have en mere erfaren målmand, når nu man skal i et gruppespil. Jonathan Ægedius kom også til i januar, men det vil være noget af et vovestykke at overlade posten til de to allerede.

Der kunne givetvis blive drømt søde drømme om Frederik Rønnow, der ikke havde større succes på leje i Schalke 04 og kun har et år tilbage på aftale i Eintracht Frankfurt, hvor Kevin Trapp ser ud til at være stensikkert førstevalg i den ambitiøse topklub.

Jesper Hansen skal have en anden arbejdsgiver end FC Midtjylland, men vil FCM sælge til en af de to store Superliga-rivaler?

Alt efter erfaringen på de øvrige positioner kunne en yngre målmand givetvis også være interessant, nu hvor Brøndby gerne vil gøre yderligere for at blive en sælgende klub.

Forsvaret
Det er indlysende, at Anthony Jung skal erstattes, og puslespillet bliver særdeles udfordrende, hvis Andreas Maxsø bliver solgt.

Og hvad med Hjörtur Hermannsson, som også har kontraktudløb?

Der er virkelig muligheder, eller risiko, om man vil, for store udskiftninger i forsvaret og defensiven, hvor Marvin Schwäbe altså også stopper.

Det er fuldstændig oplagt, at Brøndby i hvert fald på en midtstopperplads får en ung spiller ind ad døren. Og så giver det også mening med i hvert fald én erfaren mand ved siden af, hvis Andreas Maxsø forsvinder, især med tanke på de mange europæiske kampe i efteråret.

Og skal der ske noget på venstre back?

Blas Riveros kommer tilbage på et tidspunkt, men om Brøndby vil sætte deres lid til ham og er tilfreds med Peter Bjur og Michael Lumb som valgmuligheder er uvist.

Midtbanen
På midtbanen er Brøndby vel fornuftigt besat med Rezan Corlu, Anis Ben Slimane og Tobias Børkeeiet til at sætte ind, hvis Jesper Lindstrøm eller Morten Frendrup skulle blive solgt.

Men er det nok?

Svaret kunne meget vel være nej – med et tæt kampprogram kunne det give god mening med en ekstra spiller sammenlignet med sæsonen 2020/21.

Og tror Brøndby 100 procent på sidste sæsons reserver i forhold til startopstillingen? Man kunne godt have sine alvorlige tvivl – med Champions League eller Europa League på programmet må der være råd til en ekstra mand.

Angrebet
Er det nok med Simon Hedlund, Mikael Uhre og Andrija Pavlovic?

Det korte svar med gruppespillet forude må være nej med den formation, Brøndby spiller.

Det kan sagtens være yderligere en lovende ung spiller, Brøndby henter, men det er ikke nok kun med Oscar Fallenius som mulighed til midtbanen eller angrebet.

Kunne et lejemål være en overvejelse? Brøndby er næppe glade for ret mange af den type aftaler, da man målrettet vil bruge og give plads til egne talenter, men muligheden er ikke helt vanvittig med gruppespillet få måneder væk og et marked, hvor der givetvis igen er mange folk relativt billigt til leje.

Sælges Mikael Uhre, skal nogle millioner bruges på en ny forward, og selv hvis Uhre bliver, vil det være risky at satse på samme bemanding som i sidste sæson og tro, man er lige effektiv og klar sig med lige så få skader med de mange ekstra kampe på programmet.