Video : Tipsbladet
Superliga

Derfor holder topholdene sammen som aldrig før

ANALYSE: Det er ikke unormalt, at Superliga-klubberne hepper på rivalerne ude i Europa, men i denne måned har klubbosserne endnu mere grund til at håbe på rivalernes succes end tidligere.

SILKEBORG OG HERNING (Tipsbladet): Det er nok ikke rystende og revolutionerende nyt, at I ikke plejer at gå vildt meget op i, hvordan det går Banik Ostrava, Legia Warszawa, Gent eller Ferencvaros.

I de to seneste ugers Europa-kampe har spillere og trænere i Superligaens topklubber da heller ikke excelleret i dybe analyser af Ferencvaros' opspilsmønstre og forkærlighed for at købe brasilianere eller SWAT-analyser af Banik Ostravas liv i skyggen af de tjekkiske stormagter Sparta Prag, Slavia Prag og Viktoria Plzen.

Og det er ganske forståeligt, og skulle FC København, Brøndby IF, Silkeborg IF og FC Midtjylland ikke spille otte kampe mod de fire ovennævnte klubber i Conference League og Champions League i løbet af de næste 13 dage, havde selv fodboldnørder som vi på Tipsbladet næppe nævnt dem, endsige skrevet et ord om dem.

Men august måned er som ingen andre i den moderne fodboldkalender, ja på nogle måder er den, desværre, blevet vigtigere, end når titler placeres i maj, og det gælder endnu mere i den kommende måned i Superligaen, end det har gjort nogensinde før.

Transfermarkedet buldrer lystigt afsted og er allerede for Superligaens vedkommende før den sidste måneds handler blandt de store rent finansielt og kan være det største nogensinde i dansk fodbolds historie, når vinduet lukker om en måned.

Men det er ikke klubskifterne, jeg her tænker på, men adgangen til europæiske turneringer, der både er lagt markant om med nye ligaspil og i højere grad end de seneste mange år nu belønner Champions League-deltagere og i mindre grad hold i Europa League, hvor resultaterne nu kommer til at veje markant tungere end dem i den gamle struktur.

Vejer tungere nu
I de nye ligaspil med 36 klubber i hver af de tre turneringer er der otte runder i Champions League og Europa League og seks i Conference League.

Som noget nyt kommer der også 1/16-finaler i februar før de ottendedelsfinaler, vi kender fra tidligere.

Sammen med mindre justeringer i den måde, man får koefficientpoint i de tre Europa-turneringer, bliver det nu langt mere attraktivt i pointjagten at komme i Champions League og Europa League end i Conference League.

Foto: Alamy

Conference League har lidt populært sagt været en billig(ere) vej til mange ranglistepoint i perioden 2021-2024, hvilket Danmark men især mange af Superliga-klubbernes konkurrenter har nydt godt af med ture i både kvart-, semi- og for græske Olympiakos' vedkommende endda en finale i maj, hvor grækernes sejr sensationelt kostede Superligaen 15. pladsen på Europa-ranglisten og dermed to i stedet for én Champions League-kvalifikationsplads i sæsonen 2025/26.

Læs i detaljer om den nye Champions League-struktur her

Nu tilter Europa-turneringerne og tildelingen af point i især Champions Leagues men også Europa Leagues favør, ligesom præmiepengene også gør det med langt større forventede stigninger i de to turneringer, mens Conference League relativt står i stampe finansielt efter en gunstig fødsel som ny turnering i 2021.

Får ikke frit løb
Så det var en bét, der ville noget for Superligaens topklubber, at Olympiakos vandt den finale i maj, og derfor er det nu endnu vigtigere for dem, at de selv men også rivalerne kommer i de ligaspil.

Jeg kan love jer, Brøndbys uafgjorte resultat i en sportsligt totalt ligegyldig kamp mod Llapi fra Kosovo bliver bemærket af rivalerne i Superligaen, fordi det koster en promille af Danmarks koefficientpoint-høst her i 2024/25, ligesom Younes Bakiz' sejrsmål for Silkeborg mod Molde bliver noteret i den anden kolonne.

Det her er ikke et forsøg på at genåbne den gamle og lidt trættende diskussion om, hvorvidt fans bør holde med rivalerne i Europa eller ej (det ville jeg personligt aldrig, men det er 100 procent et smagsspørgsmål og op til den enkelte).

Foto: Alamy

Men jeg konstaterer, at Superliga-klubber med Europa-ambitioner har al mulig grund til at håbe, rivalerne klarer sig godt, for med den nye struktur med ligaspil og flere kampe og penge har man ikke lyst til som Superliga at være uden for Top 15.

FC København og FC Midtjylland har erklærede målsætninger om at spille ligaspil omtrent hver eneste sæson, Brøndby IF og FC Nordsjælland baserer deres klub- og forretningsstrategier på ofte at komme i, og AGF vil også gerne i den retning.

Så FC Midtjylland (garanteret Europa i denne sæson efter sejrene over Santa Coloma) og FC København har al mulig grund til at håbe, Brøndby IF også får bagdelen med sig ind i Conference League ved at vippe Legia Warszawa ud af kvalifikationen og en heldig lodtrækning på mandag til playoffrunden.

Jeg kan da også konstatere, at august-programmet i Superligaen ikke er propfyldt med kampe mellem Europa-deltagerne og deres rivaler fra forårets Top 6.

Man strækker sig ikke til at give Europa-deltagere fri i ugen op til vitale kampe, som man ser i flere af de ligaer, Superligaen konkurrerer med.

Men klubberne har øjnene stift rettet mod den Top 15-streg på UEFA-ranglisten, hvor Superligaen med torsdagens resultater lige nøjagtig lægger sig på den 15. plads, der på godt og ondt fylder mere end nogensinde før.