Video : Tipsbladet
Generelle

Hvor er det pinligt for dig, Messi

KOMMENTAR: Jeg bliver så trist, når jeg ser Lionel Messi reklamere for Saudi-Arabien, der er et af de mest undertrykkende og blodige diktaturer på planeten.

Lige så fantastisk Lionel Messi har været at følge på fodboldbanen de seneste 16 år, lige så trist og træls er det at se hans beslutninger uden for banen.

Hans forsvarere vil måske sige, at jeg bare er bitter over, han tog hipster-beslutningen sidste sommer og tog hjem til Rosario og Newell's Old Boys frem for at vælge vennerne Qatar og Paris Saint-Germain.

Men det stikker dybere end det, selvom jeg efter denne sæson så absolut ikke føler mig modbevist i, at det da havde været det fede valg i stedet for den forkrampede jagt på endnu en Champions League-titel med et PSG-hold med ekstrem slagside.

Det, der får mig til at hænge med hovedet, er Lionel Messis sponsoraftale med turistmyndighederne i Saudi-Arabien.

De gode mennesker i Saudi-Arabien har naturligvis ret til at glæde sig over de fodboldkampe og stjerner, de får til landet.

Til gengæld er det hamrende problematisk, at Lionel Messi optræder som reklamesøjle for et diktatur, der har total kontrol med alle dele af samfundslivet og ligesom Qatar har international topfodbold som et af de områder, man satser allermest på.

Saudi-Arabiens reelle statsoverhoved, kronprinsen Mohammed bin Salman, har landet i et jerngreb, politisk såvel som erhvervslivet, der var en anelse mere uafhængigt, indtil han tog magten for en håndfuld år siden.

Det er en skamplet på Premier League, britisk fodbold og den britiske regering, at man købte løgnen om, at den statslige investeringsfond PIF er uafhængig fra staten og MBS (som Mohammed bin Salman kaldes), selvom statsoverhovedet bogstavelig talt sidder i bestyrelsen, og at PIF dermed fik lov at købe Newcastle sidste efterår.

Og der er simpelthen ingen undskyldninger for Lionel Messi denne gang.

Da Lionel Messi for mere end årti siden begyndte det tætte parløb med Qatar via Leo Messi Foundation, var han en knægt i begyndelsen af 20'erne, der ikke så overraskende i høj grad lod sin far og familie håndtere forretningerne.

Det er en tynd undskyldning, fordi der allerede dengang var fuld klarhed over, hvor dårligt migrantarbejdere behandles i Qatar, og hvor udemokratisk landet er, men der var trods alt en undskyldning, selvom Messi vel bare kunne have trukket stikket i stedet for at fuldende Qatars kup og skifte til PSG sidste år.

Det var pinligt, da Lionel Messi og hans far Jorge i 2017 blev dømt for skattesvig i Spanien for et tocifret millionbeløb i danske kroner, selvom Lionel og familien forsøgte at køre finten med, at lille Leo slet ikke anede noget.

FC Barcelona bidrog dengang til den ufrivillige tragikomik med en af historiens mest tåkrummende pinlige kampagner #WeAreAllLeoMessi, hvor fans blev opfordret til at komme med støtteerklæringer til den skattesvindel-dømte argentiner.

Men at indgå en aftale med Saudi-Arabien, som Messi allerede promoverede sidste år, efter i første omgang at have sagt nej, overgår alt.

Saudi-Arabiens styre og Mohammed bin Salman vil have verden til at glemme, at man myrdede og parterede systemkritikeren og journalisten Jamal Khashoggi på landets konsulat i Istanbul i 2018, og efterfølgende har gjort alt for at dække over det.

Landets styre fører en blodig krig i Yemen, der har kostet tusinder af civile livet i direkte kamphandlinger og langt flere af sult og sygdom, i øvrigt sammen med kammersjukkerne fra De Forenede Arabiske Emirater, hvor kongefamilien og regeringen i den grad også har civile, inklusive mange børns, blod på hænderne.

Menneskeretsforkæmpere, oppositionspolitikere og andre, man ikke gider se på, sidder fængslet og bliver dømt i skinprocesser, landet er blandt de førende i verden til at eksekvere deres mange dødsdomme, og det er i det hele med livet og tilværelsen på spil, at man siger noget helst, der taler myndighederne eller kongefamilien imod.

At vestlige regeringer, inklusiv Danmark, er allieret med Saudi-Arabien militært og for at få del i landets enorme olieproduktion, er verdens tyndeste undskyldning for, at Lionel Messi dermed skal have lov til at reklamere for statskontrollerede organisationer og landet Saudi-Arabien i fred og ro og høste hjerte-smileys for sin yacht-tur ud for havnebyen Jeddah.

Lionel Messi skylder sin popularitet til et fodboldspil med 150 års historie, som er bygget af generationer af spillere og fans længe før ham, og at han bruger den popularitet til fordel for et af verdens mest blodige diktaturer i samme år, hvor der er VM i fodbold i Qatar, og for at proppe i egne lommer, er bare tragisk.

Lionel Messi sælger ud for millioner af petrodollar, selvom han absolut ingen brug har for pengene, og selvom han stadig er verdens bedste fodboldspiller nogensinde uanset, kører han sit ry og rygte i sænk ved at booste et diktatur, der opfører sig så meget værre end den ellers så kritiserede kongefamilie i nabolandet Qatar.