Video : Tipsbladet
Superliga

Her er Superligaens seks mindste millionbudgetter

Tipsbladet har tjekket spillerbudgetterne i Superligaen efter afslutningen på januars transfervindue. Her er de seks mindste budgetter i Superligaen.

Artiklen er fra Tipsbladets trykte udgave fredag den 4. februar

Hvor mange penge bruger de forskellige Superliga-hold?

Det undersøger Tipsbladet hvert halve år, og nu er tallene opdateret efter transfervinduet i januar.

Coronarestriktioner og pandemien ser, forhåbentlig, ud til at være på vej til at blive fortid, og optimismen på transfermarkedet gryr så småt. Det gør den, selvom fodboldøkonomien ude i Europa stadig er presset, og der er en vis usikkerhed om den generelle samfundsøkonomi i den vestlige verden efter et par år med coronaproblemer og nogle centralbanker, der ikke længere vil lade seddelpressen køre i døgndrift.

I Danmark var der usædvanlig meget fart på i betragtning af, at januartransfervinduet at være stille og for et år siden var stivfrossent.

Her er Superliga-klubbernes seks mindste spillerbudgetter:

VIBORG FF
Spillerbudget: 20 millioner

Viborg solgte Sebastian Grønning for et flot beløb til Suwon Bluewings i Sydkorea og har til gengæld fået tre dygtige nye spillere fra udlandet, der skal have en voksenløn. Så Viborgs spillerbudget stiger lidt trods afskeden med Grønning og reserverne Jeff Mensah og Kellian van der Kaap, men økonomisk er der stadig tale om den klart mindste klub i Danmarks bedste række.

Spillerbudget sommer 2021: 19 millioner

SILKEBORG IF
Spillerbudget: 23 millioner

SIF har lejet Lukas Engel af Vejle, og han skal selvfølgelig have løn, mens der blev sagt farvel til et par reserver.

Så Silkeborg IF bliver liggende på det niveau, man havde i efteråret, og så kan man glæde sig over, at det lykkedes at holde på en trup med flere spændende salgsemner – det er ikke sikkert, at SIF kan undgå at miste et par dem til sommer, når tilbuddene bliver større.

Spillerbudget sommer 2021: 23 millioner

RANDERS FC
Spillerbudget: 28 millioner

Randers siger goddag til et par relativt billige unge svenske spillere og farvel til Erik Marxen og Andreas Søndergaard.

Det går nogenlunde lige op, mens der skal betales en håndfuld millioner for Stephen Odey til sommer til belgiske Genk.

Randers har med et af Superligaens mindste budgetter samlet en slagkraftig trup, og den store udfordring bliver naturligvis at bevare det sportslige niveau, når de dygtige spillere uundgåeligt begynder at blive solgt til udlandet.

Spillerbudget sommer 2021: 28 millioner
Spillerbudget januar 2021: 27 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 28 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 28 millioner

VEJLE BOLDKLUB
Spillerbudget: 30 millioner

Vejle har stadig mange spillere på kontrakt og skiftede igen flittigt ud i truppen med farvel til 12 mand i skrivende stund, et tal der sikkert stiger i de kommende uger, når reserver ryger til ligaer, hvor transfervinduet stadig er åbent.

Man har 'kun' fået fire-fem spillere ind i voksenalderen på lidt større kontrakter, mens syv-otte mand på tilsvarende kriterier er røget ud, så VB har sparet pænt sammenlignet med efteråret.

Spillerbudget sommer 2021: 32 millioner
Spillerbudget januar 2021: 27 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 25 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 22 millioner

SØNDERJYSKE
Spillerbudget: 33 millioner

SønderjyskE går ind til forårssæsonen med en trup, der sportsligt ser stærkere ud, end den var i et skidt efterår.

Amerikanske Jose Gallegos er en tung investering efter SønderjyskE's relativt ydmyge niveau, så det her er et budget i stigning, uden at der er tale om nogen vild eller dramatisk investering i forsøget på at få en trup, der kan spille sig til overlevelse i en bundkamp, som tegner til at blive benhård.

Spillerbudget sommer 2021: 31 millioner
Spillerbudget januar 2021: 30 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 29 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 25 millioner

FC NORDSJÆLLAND
Spillerbudget: 40 millioner

FC Nordsjælland har penge, efter klubben blev opkøbt af Mansour Group fra Egypten for et år siden. I sommer var man i spil til Ísak Bergmann Jóhannesson, der endte i FCK for et stort beløb, og her i januar satte man det, der nok er en klubrekord, for at købe Mads Hansen i FC Midtjylland.

FCN forstærkede sig med Erik Marxen, AaB-reservemålmanden Andreas Hansen, lejesvenden Mads Bidstrup fra FC Nordsjælland og svenske Benjamin Nygren fra Gent samt et par andre spillere. Marxen og Hansen er efter FCN-standard gamle spillere (31 og 26), mens resten passer på FCN-profilen. Handlerne styrker sandsynligvis FCN på banen og giver også et mærkbart løft til FCN's spillerbudget i både lønninger og afskrivninger på transfers.

Spillerbudget sommer 2021: 35 millioner
Spillerbudget januar 2021: 35 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 35 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 34 millioner

Læs med i morgen, hvor vi bringer de seks største spillerbudgetter i Superligaen.

---

Sådan fungerer et spillerbudget
Transferbeløbene er ikke det eneste, vi skal kigge på for at få en fornemmelse for Superliga-klubbernes forbrug.

For det er lønninger, der fylder langt det meste i klubbernes budgetter, og derfor giver det ingen mening at se på klubbernes forbrug på transfermarkedet uden samtidig at se på den langt tungere post.

For eksempel kan man ikke konkludere, at SønderjyskE har langt flere penge til spillere end AGF, bare fordi sønderjyderne i januars transfervindue har betalt flere penge i transfer for nye spillere end århusianerne, der sidste sommer lå på omkring 40 millioner kroner i transferbetalinger.

Tidligere transfervinduers indkøb og store kontrakter til spillere betyder, at AGF samlet set bruger markant flere penge på lønninger og på at afskrive flere års transfers på spillere i truppen, end SønderjyskE og de fleste andre klubber gør, og det er et eksempel på, at man skal passe meget på med at sætte lighedstegn mellem størrelsen på en klubs transfers i et enkelt transfervindue, og at denne klub derfor nu skulle have større transfermuskler end udvalgte klubber.

Spillerbudgettet, som vi har opført her klub for klub, er den årlige udgift til løn og bonus til spillere og trænere på førsteholdet, og til signon-fees og til afskrivninger på transfers.

Et eksempel.

FC København har købt Akinkunmi Amoo for 31 millioner kroner i Hammarby.

Dette beløb skal FCK afskrive over kontraktperioden, som er fem år, hvilket svarer til 6,2 millioner kroner per år.

Hvis vi antager, at Amoo får en årsløn på 1,8 millioner kroner, fylder han dermed otte millioner kroner på FC Københavns spillerbudget.

Afskrivninger på signon-fees og goder som fri bil, fri bolig, andre personalegoder samt bonusser for forskellige præstationer belaster også spillerbudgettet og skal dermed lægges oveni det beløb.

Når en klub sælger en spiller, bliver hele salget bogført i selvsamme regnskabsår, også hvis større beløb først falder til betaling i et fremtidigt regnskabsår.

Tipsbladet har været gennem alle 12 klubbers seneste årsregnskaber og har med kilder i fodboldmiljøet vurderet hver enkelt klubs spillerbudget individuelt. Vi tager forbehold for mindre fejl og mangler.