Video : Tipsbladet
Superliga

Livsvigtigt at OBs nye og dyre strategi giver pote

TALENTER OG UDLÆNDINGE: OB er en af Superliga-klubber, der har lavet mest om på strategien for førsteholdet de seneste par år. Nu skal investeringen smitte af på pointhøsten.

Björn Wesström får skyld for mangt og meget, og det har da sandt for dyden heller ikke været nemme år for OB, siden han kom til.

Siden man blev femmer i 2019, lyder slutplaceringerne 7, 9, 8 og 8, og i den aktuelle vinterpause er man efter en fyring af Andreas Alm sent i efteråret nier med 17 point i 17 kampe, tre point foran Vejle under nedrykningsstregen.

Der er altså ikke mange lyspunkter i pointhøsten, siden Wesström kom til i sommeren 2021, og som Andreas Alm bemærkede det i et nyligt interview i Sverige efter ansættelsen i Norrköping, har der været ekstremt mange nye spillere gennem klubben i Alms tid i Odense.

OB og Wesström har fået kritik for netop trafikken af spillere og niveauet på disse, og det er rimeligt at diskutere niveauet på en del af de nye folk.

Men tilfældigt, det lader det ikke til at være.

Strategisk skifte
For tre år siden, et halvt år før Wesström tog over, var OB en af de klubber, der havde flest spillere rekrutteret i andre danske klubber.

10 mand, heraf halvdelen omkring idealopstillingen, var fundet andre steder i dansk klubfodbold, og de tog 45 procent af spilletiden, mens Emmanuel Sabbi, Issam Jebali og Jørgen Sjeldvik var de eneste udlændinge med fast plads i startopstillingen.

Det er vendt på hovedet nu.

Kun tre spillere, Bjørn Paulsen, Bashkim Kadrii og Nicklas Mouritsen, har deres fodboldopdragelse i en anden dansk klub end OB, mens hele 16 udlændinge samt den i Liverpool udviklede Martin Hansen var på banen for OB i Superligaen.

OB er foran FC Midtjylland og FC København i brugen af spillere, der er home-grown i udlandet, og ligger kun bag Vejle på 70,6 procent.

OB var i adskillige år efter satsningen på at matche FC København fra 2006 til 2011 en klub, der rekrutterede danske spillere flittigt i mindre klubber, og uden at OB har sagt det så tydeligt, ser det i tallene meget tydeligt ud, at man har en strategi om at koble egne talenter (der stadig er særdeles vigtige) til udenlandske profiler, der kan sælges svimlende dyrt eller præstere på topniveau i Superligaen.

Effekt nu
Med den trup-profil har OB meget til fælles med FC København, FC Midtjylland, Brøndby IF og FC Nordsjælland, ligaens fire rigeste klubber, der designer deres trup efter lignende principper.

Men med den profil følger også, at man jo gerne skal ramme plet med udenlandske profiler, og det er svært at argumentere for, at OB har gjort det ud over med Yankuba Minteh, der nåede at spille 1.211 minutter for OB i sidste sæson før salget til Newcastle.

OB har Superligaens sjettestørste budget, langt foran bundholdene, så at man vælger en anden strategi giver for så vidt fin mening.

Men så skal OB også til at have effekt på banen fra strategi-skiftet, som der blev lagt yderligere vægt på op til transferdeadline med aftaler med James Gomez fra Sparta Prag og Viljar Myhra fra Strømsgodset i Norge, og som er blevet matchet med en kraftig acceleration i spillerbudgettet.

Man står med en trup, der er sammensat for at spille i Top 6, og så kan en overlevelseskamp med Vejle og Randers mere flere Superliga-vante spillere blev en hård udfordring.

OB i efteråret 2023
Klubtrænet: 22,2%
Mest spilletid blandt nuværende klubtrænede i OB: Tobias Slotsager, 1.268 minutter på 15 kampe

Landetrænet: 14,3%
Mest spilletid blandt nuværende landetrænede i OB: Bashkim Kadrii, 1.135 minutter på 17 kampe

Udlandet: 63,5%
Mest spilletid blandt udenlandsk trænede i OB: Rami Al-Hajj, 1.311 minutter på 16 kampe

Fordeling af spillere
Klubtrænet: 7 (12)
Landetrænet: 3 (7)
Udlandet: 17 (17)
I parentes står antal spillere i kategorien i hele sæsonen 2022/23.

OB i sæsonen 2022/23
Klubtrænet: 21,8%
Landetrænet: 21,8%
Udlandet: 56,4%

OB i sæsonen 2021/22
Klubtrænet: 35,2%
Landetrænet: 25,8%
Udlandet: 39%