Video : Tipsbladet
Superliga

Ikke kun Blitzer: Rigmænd har undersøgt køb af FCK

Flere af fodboldverdenens store investorer fra især USA har haft kig på, om det var muligt og interessant at købe FC København af klubbens nuværende ejerkreds.

KØBENHAVN OG ÅRHUS (Tipsbladet): Det er en dyr fornøjelse at købe fodboldklubber i Europas største ligaer og Champions League-eliten, og det har fået og får flere udenlandske opkøbere til at se i retning af Superligaen, og også mod ligaens rigeste klub FC København.

Som Tipsbladet tidligere kunne fortælle, har FC København været en interessant virksomhed for blandt andre den amerikanske sports-investor og forretningsmand David Blitzer, der i dag står i spidsen for Brøndbys flertalsejere Global Football Holdings.

Blitzer og flere medinvestorer holdt i 2020 møder med FC København om en mulig investering, men ifølge Tipsbladets kilder har flere andre grupper og rige forretningsfolk fra især USA været interesseret i FC København.

Tilbage omkring 2018 var den dengang nyslåede Aston Villa-medejer Wes Edens sammen med andre investorer interesserede i at købe FC København og moderselskabet Parken Sport & Entertainment.

Edens har siden sammen med sin egyptiske forretningspartner og medejer Nassef Sawiris vist sig at være en stabil, ambitiøs ejer for Aston Villa, der har bevæget sig fra sportsligt og økonomisk kaos og krise i Championship til igen at være en fast udfordrer til Premier Leagues gigantklubber med gode faciliteter, solidt ungdomsarbejde og et fremragende førstehold.

Under coronakrisen i 2020 var Parken Sport & Entertainment og FC København som mange andre virksomheder presset, i PSE's tilfælde af et tomt stadion og tomme Lalandia-parker, og her dukkede flere interesserede bejlere op.

En af dem var amerikanske Arctos Partners, der i 2020 købte en mindre procentdel af Liverpools moderselskab Fenway Sports Group, og som i slutningen af 2023 købte en mindre procentdel af Paris Saint-Germain for over tre milliarder kroner.

Arctos har også købt en bid af Atalanta i Serie A og endte i 2022 såmænd også med en købe en lille andel af Global Football Holdings og deres køb af lige over 50 procent af aktierne i Brøndby IF.

Også 49ers Enterprise, der er milliardærfamilien Yorks fodbold-investeringsselskab, viste ifølge Tipsbladets oplysninger interesse for at købe FC København.

Familien York ejer et af NFL's mest populære og værdifulde hold, San Francisco 49ers, der i september sidste år blev vurderet til en værdi svarende til 42 milliarder kroner, og gennem 49ers Enterprise købte man i 2018 en mindre aktiepost i Leeds United, som man i sommeren sidste år opkøbte 100 procent fra den italienske forretningsmand Andrea Radrizzani.

Jed York, søn af San Francisco 49ers' ejer Denise DeBartolo York, og administrerende direktør hos 49'ers forud for en slutspilskamp i NFL i januar.

Endelig har også AS Romas amerikanske ejer Dan Friedkin, der er god for op mod 45 milliarder kroner, gennem kontakter vist interesse for FC København på et tidspunkt, hvor Roma-ejeren og dennes folk undersøgte mulighederne for og det interessante i at føje andre klubber end den italienske mastodont til porteføljen.

Ekspert: Giver god mening
At FC København har vakt interesse hos udenlandske investorer overrasker ikke en dansk ekspert.

Københavnerne ligger nummer 37 på UEFA's klubrangliste og har dermed gode muligheder for at være seedet i kvalifikationen til Champions League og Europa League, og i et heldigt år kan de endda komme direkte i et Champions League-ligaspil, der fra september udvides fra seks runders gruppespil til otte runders liga og 1/16-finaler i februar før de sædvanlige ottendedelsfinaler.

Den placering og tårnhøje priser på klubber i større ligaer og foran FCK på Europa-ranglisten gør FC København interessant, lyder vurderingen.

-Når FC København kontinuerligt spiller europæisk fodbold, og har en sportslig model, der viser sig at fungere, bliver de hurtigt en god investering, fordi de nødvendige pengestrømme allerede er der, siger Jesper Jørgensen, der er partner og økonom ved Deloitte, til Tipsbladet.

FC København har været til overvejelse hos flere udenlandske investorgrupper.

- Der er bare ikke ret mange af den type klubber i Europa. Dem, der kan købes, koster kassen, andre er ikke tilgængelige, fordi de allerede er opkøbt eller har ejerstrukturer, der gør at de er svære eller umulige at overtage. Hvis man vælger at bruge pengene på en klub i en Top 5-liga, er det særdeles dyrt, og det er slet ikke sikkert, man kommer til at spille europæisk, hvor FCK i gennemsnit har udsigt til at spille mindst i Europa League.

- Jeg kunne sagtens forestille mig, at FC København også nu er en af de klubber, man som udenlandsk investor overvejer. Danmark betragtes som et godt investeringsland, hvor der ikke er nogen negative overraskelser, og hvor man er tæt på Europas store ligaer.

- Og så kunne jeg, uden jeg præcist ved det, da også forestille mig, at FC Københavns og Parkens eksisterende aktionærer udmærket er klar over, hvor attraktiv klubben er, og derfor også vil tage sig godt betalt, hvis nogen vil købe virksomheden, siger Jesper Jørgensen.

Som Tipsbladet rapporterede tidligere på året, har den amerikanske investorgruppe 777 Partners vist interesse for danske klubber, og flere andre investorer både fra USA og Europa såvel som andre kontinenter har i disse måneder ifølge Tipsbladets oplysninger interesse i det danske marked.

FC København har ikke ønsket at kommentere Tipsbladets oplysninger om udenlandsk interesse for klubben og virksomheden.