Generelle

Barcelona - back to basics

Barcelona har i store dele af i år spillet fodbold på et niveau, der leder tankerne tilbage på 90’ernes Dream Team. Josep Guardiola har genopfundet Barcelona.

Barcelona har været fuldstændig suveræn i denne sæson. Angrebskæden har slået både egne og spanske rekorder med mål og assists på samlebånd, og intet synes at kunne stoppe Barcelona-mandskabet, der sammenlignes med de tidlige 90’eres Dream Team.

Men hvad skyldes denne succes? Hvordan er det lykkedes for Lionel Messi, Thierry Henry og Samuel Eto’o tilsammen at score 87 mål? Tipsbladet har allieret sig med FC Nordsjællands assistenttræner Kasper Hjulmand, der følger Barcelona særdeles nøje og også er Champions League-ekspert for TV2 Sport. Barcelona er blevet dissekeret, og er her opstillet i fem nøglepunkter, der har været helt centrale for den catalanske succes.

Men først skal vi lige have nogle kendsgerninger på plads: Barcelona fører La Liga med fire point ned til Real Madrid, og der resterer fem kampe af sæsonen. Den catalanske klub har også kæmpet sig til semifinalerne i Champions League, hvor man tirsdag mødte Chelsea i en lidt kedsommelige 0-0 kamp. Den anden semifinale står mellem Manchester United og Arsenal, og Barcelona er således det eneste ikke-engelske hold, der stadig kan vinde pokalen med de store ører.

I Spanien fører Samuel Eto’o topscorerlisten med 27 træffere, mens Lionel Messi med sine otte mål er den mest scorende i årets Champions League. Midtbanespilleren Xavi topper suverænt den spanske assistliste, da han hele 22 gange har været i oplæggerens rolle. Dertil kommer, at Barcelona har scoret i de seneste 50 ligakampe.

Verdensstjerner fra egne rækker
Sidste år sluttede Barcelona på tredjepladsen i La Liga - hele 18 point efter ærkerivalerne fra Real Madrid. Samarbejdet mellem træner Frank Rijkaard og spillerne led af en metaltræthed, og løsningen blev  at opsige hollænderen. Bemærkelsesværdigt nok skete der kun to store udskiftninger i truppen. Ronaldinho kunne ikke leve op til de store forventninger, der hvilede på ham efter han fik titlen som Verdens Bedste Fodboldsspiller. Derfor skiftede brasilianeren til Milan, mens portugiseren Deco også trængte til nye græsgange og blev afskibet til Chelsea.

Men selve grundstammen af spillere på holdet er intakt i forhold til sidste sæson. Denne gang ‘forærer’ Barcelona dog ikke mesterskabet til Real Madrid. Tværtimod.

”Der er jo ikke sket en særlig stor udskiftning i det hold, der sidste år floppede og det hold, der nu er helt suveræne. Men der er sket noget, for det har stort set været de samme spillere, der har spillet. Der er tilføjet nogle dyder, for det er dygtige spillere, men dygtige spillere er ikke nok,” siger Kasper Hjulmand, der også har en forklaring på, hvorfor Barcelona-spillerne er så suveræne i år.

”De spiller jo stort set med seks fra starten, der er lokale Barcelona-drenge. Det vil sige, at det er mange, mange års målrettet og systematisk arbejde og fodboldudvikling, der gør, at man har sådan nogle spillere,” fortæller Kasper Hjulmand.

Disciplin og dyder
Men hvis holdet stort set er det samme, hvorfor virkede spillet så ikke i sidste sæson? Kasper Hjulmand har et bud.
”Efter en fantastisk tid med Rijkaard - det synes jeg, der er mange, som glemmer; han vandt jo både Champions League og ligaen - var det tid til at få ryddet ud i nogle uvaner, og der blev tillagt noget mere i spillet. Guardiola har fundet det rene Barcelona-spil frem igen. Han er gået tilbage til nogle dyder omkring hårdt arbejde; de arbejder stenhamrende hårdt,” siger FC Nordsjælland-assistenten.