Generelle

Barcelonas beskidte bagside

FC Barcelona har vundet mange neutrale fodboldtilhængeres hjerte med sit non-kommercielle velgørenhedsimage og reklame for Unicef på trøjerne, men den smukt spillende treble-vinder har også en skyggeside. Langt mod øst på Usbekistans stepper ligger en klub ved navn FC Bunyodkor...

”Abdous” albuer tåler dog ingen sammenligning med det nuværende regime i hovedstaden Tasjkent. Her har præsident Islam Karimov siddet på magten siden republikkens uafhængighed oven på Sovjetunionens kollaps i 1991.

Karimov blev genvalgt i 1995 med 99,62 procent af stemmerne og har siden konsolideret sin position via folkeafstemninger, som ikke er anerkendt af OSCE.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch driver Karimov et land, som fængsler og torturerer anderledes tænkende og ikke er i nærheden af at være et demokrati.

Myndighederne slår især hårdt ned på islamiske fundamentalister i organisationen Hizb-ut-Tahrir. Den britiske ambassade fik i 2002 foretaget et ligsyn af to dissidenter, som blev kogt levende.

I 2005 tømte hæren sine maskinpistoler ind i en offentlig forsamling i byen Andizhan, og i hundredevis blev skudt ned. Massakren er aldrig blevet undersøgt.

Befolkningen er ludfattig med en gennemsnitsløn på 1.100 kroner om måneden, arbejdsløsheden er på 40 procent, og en tredjedel lever under fattigdomsgrænsen. Alt imens sidder en lille elite på undergrundens enorme olie- og gasreserver.

Barca-spillere i PR-stunt
Fodbold spiller en stadig større rolle for regimet i Tasjkent som afledningsmanøvre overfor kritikere. Hellere være kendt for at spille fantastisk fodbold end for at krænke menneskerettighederne.

For fire år siden eksisterede fodboldklubben FC Bunyodkor ikke. Dens oprindelige navn ved fødslen i 2005 var PFC Kuruvchi (bygningsarbejderen på usbekisk). I løbet af to sæsoner rykkede den op i bedste række, hvor det i første forsøg blev til en andenplads efter traditionsklubben Pakhtakor Tasjkent, som er den eneste klub, der har spillet i den bedste række i det gamle Sovjetunionen.

I sidste sæson kom trofæerne så med The Double på den hjemlige scene og en semifinaleplads i den asiatiske Champions League oven i hatten. Navnet rækkede ikke længere. Fra nu af skulle navnet være Bunyodkor, som betyder ”Skaberen” på usbekisk.

”Vi startede klubben for at underholde bygningsarbejdere. Nu repræsenterer den vores land internationalt, skrydede vicepræsident Tavakkal Ismailov for nylig.

Ambitionen er, at FC Bunyodkor skal være intet mindre end Asiens svar på FC Barcelona. Hvad var derfor mere oplagt end at indlede et formelt samarbejde med netop Barcelona sidste sommer? Bunyodkors logo ligner allerede Barcelonas i udformning, og klubbens farver er blå og rød.

Stjerneangriberen Samuel Eto’o blev fløjet over til Tasjkent og udstillet for verdenspressen iført en traditionel usbekisk folkedragt, og snart efter fulgte andre Barcelona-stjerner som Carles Puyol, Andres Iniesta og Xavi, som hver især kostede 750.000 kroner at få til at undervise lidt på Bunyodkors fodboldskole ind imellem blitzregnen.

Der gik endda rygter om, at Eto’o havde sagt ja til at spille for FC Bunyodkor hen over sommeren på en korttids-kontrakt.
”Mit hovede begyndte at snurre, da jeg hørte, hvad de tilbød. 25 millioner dollars for bare to eller tre månender,” udtalte Samuel Eto’o om tilbuddet til franske Telefoot.