Et imponerende efterår går på hæld for AaB
Generelle

Et imponerende efterår går på hæld for AaB

Efteråret er færdigspillet og det er blevet tid til en nordjysk, subjektiv vurdering af samtlige AaBs spillere. Det er kun spillere med superligakampe i benene, der er blevet vurderet på en skala fra 1-6 stjerner.

1/6 stjerner:

Andreas Bruhn (6 kampe/2 fra start): Ingen tvivl om potentialet, men kampe har han ikke fået mange af i år. Er blevet overhalet kraftigt indenom af de mange andre talenter i AaB og har haft problemer med bare at komme i kamptruppen. En udlejning vil være på sin plads, så han kan få fast spilletid.

Nicklas Helenius (10 kampe/3 fra start): Ond skæbne for Helenius i dette efterår. Mange har stået foran ham i køen, men som tidligere Premier League spiller og tidligere kæmpe profil i superligaen, kan vi tillade os at have større forventninger til ham. Han er topscorer for AaB i reserveligaen, men topniveauet kigger man langt efter. Hvis Spalvis stadig er i klubben efter jul, kunne en udlejning af Helenius godt komme på tale. Mon ikke Hobro eller Vendsyssel kunne bruge en mand som ham? - ikke langt fra det trygge Aalborg.

2/5 stjerner:

Jukka Raitala (5 kampe/3 fra start, 1 assist): Blev taget ind som nødløsning pga. mange skader i AaBs forsvar. En fin træningskegle, som aldrig gjorde det rigtig godt for AaB.

3/6 stjerner:

Patrick Kristensen (8 kampe/7 fra start): Morten Olsen ville kalde ham polyvalent spiller. I Nordjylland nøjes vi bare med at kalde ham en yderst vigtig spiller, som er fantastisk for bredden. Ikke outstanding på en enkelt position, men bundsolid og en klubmand. Har desværre været ramt af mange skader på det seneste, men de få præstationer han har haft er stadig godkendt.

Thomas Augustinussen (5 kampe/2 fra start): Har accepteret sin rolle som indpisker for AaB. Får et par minutter hist og pist -  hans rolle på træningsbanen og i omklædningsrummet må man ikke tage for givet og derfor består han også denne efterårssæson.  Tiltræder i en deltids-administrativ rolle fra nytår; det ligner en mand, som gerne vil blive i klubben efter sin aktive karriere. Hvem sagde ny assistenttræner om nogle år?

Rasmus Jönsson (18 kampe/12 fra start. 4 mål, 2 assists): Målt på topniveau en af AaBs bedste spillere. Var fænomenal i mesterskabssæsonen, men har ledt efter topniveauet siden. Alle troede det skulle komme i dette efterår, men Spalvis og Enevoldsen har stjålet overskrifterne. Hvis han sammen med Helenius kan finde sit gamle niveau, kan det eventuelle tab af Spalvis minimeres voldsomt. 

Mathias Thrane (4 kampe/0 fra start. 1 mål): Det er et godkendt efterår, hvor han har bidraget med masser af fight og gå-på-mod i sine indskiftninger. Han har ikke helt overbevist mig i de få kampe han har fået, men spændende om han kan tage næste skridt og få en ordentlig pre-season uden skader.

4/6 stjerner:

Nicolai Larsen (18 kampe, 5 clean sheets): God for AaB, men ikke for god til AaB. Danmarksmester i dårlige udspark, men samtidig en af Danmarks bedste keepere i mand-mand situationer. Har sine mangler i feltet, hvor han ikke fylder nok. Stadig et stykke fra mesterskabs/europaniveau, hvor han reddede mange point til AaB. Skal AaB blive i toppen i foråret kræver det, at han finder 13/14-niveauet frem.

Kenneth Emil Petersen (18 kampe, 1 assist): KEP er vel den spiller, der giver AaBs fans allerflest grå hår. Der er ikke langt fra gal til genial, og KEP laver indimellem fantastiske opspil opad banen, messi-driblinger og andre overskudsagtige aktioner. Andre gange bander vi ham langt væk. Han er dog en vigtig rutineret ræv, som er utrolig vigtig verbalt og spændingsmæssigt på AaBs hold. 

Oliver Abildgaard (8 kampe/4 fra start. 1 mål): Ingen forventede han skulle spille en rolle allerede nu, men konfirmanden imponerede stort i starten af sæsonen, hvor han fik noget af en ilddåb med begået straffespark og en hovedstøds-scoring i den anden ende. Virker dejligt uimponeret og fylder faktisk en del, på trods af sin klejne krop. Måske Risgårds afløser på sigt?

Gilli Rólantsson (6 kampe/3 fra start): "Fremtidens højreback" - Har fået et mini-gennembrud i dette efterår, hvor han har bidraget med en masse power og offensive løb på venstreback. Dalsgaard er smuttet og dermed kunne den gæve færing godt ligne en mand man skulle prøve på højreback i pre-season. Han har farten, teknikken og det fysiske overskud til at overtage positionen.  

Henrik Dalsgaard (17 kampe, 3 assists): Hans fart er den klare spidskompetence. Teknikken og indlæggene bringer indimellem tankerne tilbage til Serie 2. Dog meget vigtig for AaBs spil med offensive backs. Jeg er spændt på om han kan klare sig i det store udland, men farten kan man jo ikke tage fra ham.

5/6 stjerner:

Jakob Ahlmann (4 kampe/3 fra start, 1 assist): Hvor var det en fornøjelse at se ham tilbage i den bolsjestribede trøje; han betyder SÅ meget for AaBs spil. Når Ahlmann er med, spiller højresiden altid bedre, for han kræver meget opmærksomhed fra modstanderens defensiv. Holder han sig skadesfri i opstarten, bliver han yderst vigtig.

Jakob Blåbjerg (12 kampe/9 fra start, 3 assists): Har klaret vikariatet på venstreback ganske OK - han gør det fint defensivt, men har haft sine mangler i det offensive. Han befinder sig tydeligvis bedre i midterforsvaret, hvor han virkelig er begyndt at imponere undertegnede. Han er fantastisk til at læse spillet og bygge spille op med sin fine venstrefod. Han er kun 20 år og ligner en mand, der kan true KEP's startplads indenfor kort tid.

Rasmus Würtz (15 kampe): Manden med 24 karantænedage i hele sin Superliga-karriere! Ingen på et hold er uundværlig, men det er tæt på at være sandheden om Würtz. Når han spiller godt, taber AaB sjældent. Manden med de klassiske adidas-støvler og verdens mindste benskinner er helt fundamental for, at AaB kan tillade det offensive spil. 32 år gammel - please hold 3-4 år endnu, min ven.

Kasper Risgård (16 kampe/14 fra start, 5 mål, 2 assists): "Han scorer når han vil" og spiller næsten aldrig en dårlig kamp for AaB. En af Danmarks bedste felt-felt spillere. Har ligesom Würtz alderen imod sig - puha et tomrum de efterlader sig.

Nicolaj Thomsen (18 kampe, 2 mål, 6 assists): Det pyntede, da han kunne vende det dårlige øje mod Frankrig og koncentrere sig 100 procent om AaB - har spillet fremragende lige siden og ligner (desværre) en mand, som ryger i dette transfervindue. Hans eksplosive stil, spilopfattelse og KÆMPE motor efterlader et kæmpe hul på midtbanen, hvis han smutter fra Nordens Paris.

Frederik Børsting (15 kampe/8 fra start. 2 mål, 4 assists): En af de AaB-spillere, der har haft den største udvikling i dette efterår. Han er blevet sikker starter og fighter ufortrødent i alle 90 minutter. Han har lagt en masse på fysisk, men også teknisk og skudmæssigt er han blevet langt bedre. 

Kasper Pedersen (12 kampe, 1 mål): Fabelagtigt efterår. Spillede Danmarksserie for få år siden og var egentlig "tabt" i talentsystemet. Med stor fight og vilje har han kæmpet sig vej til AaBs startopstilling. Utrolig stærk med låget og en evig trussel på standardsituationer. Man savner jo ikke Thelander.

Trænerteamet (18 kampe - 11 vundet, 1 uafgjort, 6 tabte): Det er så tæt på topkarakter, som man kan komme. Det tæller lidt ned med de svingende præstationer mod hold som Viborg, FCN og Esbjerg. Trænerteamet har dog gjort det fremragende. Det er et trænerteam med ro, stabilitet og tillid til hinanden. Søndergaard har videreudviklet på AaBs presspil, som har kostet lidt på defensiven, men hvad gør det, når man har scoret henholdsvis 13 og 9 mål flere end FCM og FCK. Der skal også lyde en kæmpe ros til Kuhn og Poul Erik Andreasen, som gør et kæmpe stykke arbejde med førsteholdet, men ikke mindst også med reserveholdet, hvor AaBs mange talenter gør det fremragende og fører puljen klart. 

6/6 stjerner:

Thomas Enevoldsen (17 kampe/15 fra start, 9 mål, 5 assists): Vigtigst af alt har han holdt sig fra skader i dette efterår og det kan ses på (mål)form og niveau. Jeg var meget skeptisk, da han udråbte sig selv som "angriber", men han er efterhånden ved at overbevise mig om, at det er der, han hører hjemme. Har fundet et fantastisk sammenspil med Spalvis, hvor de supplerer hinanden fremragende. Jeg tror han stiler efter et sidste udenlandseventyr efter denne sæson.

Lukas Spalvis (17 kampe/14 fra start. 14 mål, 1 assist): Hvad skal man snart sige, som ikke er blevet sagt? Vanvittig targetman, som bare har et fantastisk målinstinkt - han laver ikke mange assists og han spiller sjældent godt i 90 minutter, men han arbejder stenhårdt, placerer sig rigtigt og det er mange penge værd. Hvor mange Gaarde?

Største udfordringer i foråret:

1. Hårdt startprogram:

AaB skal være klar fra start mod mandskaber, der formentlig forstærker sig gevaldigt i transfervinduet (FCM-AaB, AaB-OB, FCK-AaB)

2. Balancen på transfermarkedet:

Dalsgaard er væk, Thomsen og Spalvis brandvarme og mon ikke også Enevoldsen tiltrækker en del opmærksomhed. Gaarde har en kæmpe opgave foran sig. Hvor meget er spillerne værd kontra mulighederne for en topplacering og europæiske kampe i efteråret? AaB har vist, at ingen er uerstattelige før; Rada Prica, Lasse Nielsen, Rasmus Thelander, Anders K Jacobsen. Erstatningerne har oftest være interne i truppen - kan de unge talenter mon gøre det igen eller skal der nye kræfter ind?