Video : Tipsbladet
Superliga

Spillerbudget: De køber om kap med BIF og FCM

FC Nordsjælland har råd til så dyre profiler, at FC Midtjylland, Brøndby IF og endda FC København bør se sig over skulderen.

FC Nordsjælland har i årevis spillet med et af de yngste hold overhovedet i europæisk topfodbold, og det gør man stadig.

Men ved siden af alle supertalenterne, der ryger til udlandet for rekordpriser, har FC Nordsjælland også fået råd til profiler som Andreas Hansen, et dyrt lejemål med Andreas Schjelderup, og et stort køb af Marcus Ingvartsen sidste sommer.

Så hvor langt kan FC Nordsjælland nå? Det ser vi nærmere på her i en serie, hvor vi gennemgår alle 12 Superliga-klubber med lup efter lukningen af januars transfervindue i Danmark.

FC NORDSJÆLLAND
Anslået spillerbudget i 2023/24: 80

Transfervinduet januar 2024
Køb: 1,8
Salg: 59,5
Dyreste nye spiller: Milan Iloski, hentet for 1,8 millioner kroner hos Morten Karlsens klub Orange County

Seneste årsregnskab (2022)
Personaleudgifter: 108
Afskrivninger transfers: 15,1
Årsresultat: -45,2

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Spillerbudgettet: 80 millioner kroner
Vi burde jo sådan set sætte forbruget i FC Nordsjælland endnu højere, fordi satsningen på ungdomsarbejdet på tre kontinenter er så hvinende dyrt og ambitiøst.

FCN's unge spillere får ikke specielt meget i løn i begyndelsen, men når man forlænger forud for et salg, eller hvis man bliver hentet ind som profil, kan pengene være særdeles gode. Tag ikke fejl – det her er slet, slet ikke tidligere tiders smalhals og pres for hele tiden at sælge.

Tipsbladets bud: Her er de om et år
FCN er begyndt at sende spillere videre til San Diego, eller San Diego rekrutterer tidligere FCN- og Right To Dream-folk rundt om i Europa, Afrika og Nordamerika.

Spillerbudgettet i FC Nordsjælland er større med én-to ekstra dyre profiler, der giver de unge støtte, uden vejen til spilletid bliver urealistisk for de unge fra Danmark, Vestafrika, og, om få år, USA, Mexico og Egypten.

Analyse
FC Nordsjælland er anderledes fra alle andre klubber i Superligaen, ja den er også næsten enestående internationalt.

Hvordan kan man ellers have det næstlaveste hjemmebane-gennemsnit for tilskuere, men sætte salgsrekorder og være et sted, selv de helt store klubber i Europa besøger på studieture?

Med Mansour Group som ejer af Right To Dream og dermed også FC Nordsjælland er Superliga-klubben kommet op i en vægtklasse, hvor vi skal regne den som fast del af toppen og ikke stirre på Top 6-stregen og overveje, om nordsjællænderne nu også kan klemme sig forbi OB og Randers igen.

Skidt med, at Mohammed Diomande blev solgt (først lejet i foråret) til Rangers FC, det betyder ingenting i det store billede.

De fleste pladser i FC Nordsjælland går fortsat til helt unge spillere eller folk, der har været i klubben i få år, og de kan i øvrigt blive endnu dygtigere i de kommende år, hvor man også får spillere fra USA og Egypten.

Men når FC Nordsjælland vil, kan man uden at få sved på panden købe en landsholdskandidat som Marcus Ingvartsen, hvis man mener, han passer ind og gør alle de unge bedre, for ikke at nævne endnu dyrere, når de skal sælges.

Det får vi at se flere gange i de kommende transfervinduer, hvor der også begynder at være trafik til og fra det nye MLS-hold i USA.

Hvad betyder det for spillerbudgettet og for FCN på transfermarkedet? At man skal holde grundigt øje med tidligere FCN- og Right To Dream-spillere og transfers tilbage til Farum, og at FCK, FCM og Brøndby ikke skal vide sig sikre fra konkurrence fra FCN på udvalgte profiler.

Bare spørg i Herning og Ikast, om det var irriterende ikke at få lokket Marcus Ingvartsen til et skifte sidste sommer.

SE SPILLERBUDGETTERNE FOR ALLE DE ØVRIGE SUPERLIGA-KLUBBER HERUNDER