Superliga-ændring kan give tophold markante fordele
Foto: Jens Henrik Daugaard/Polfoto
Superliga

Superliga-ændring kan give tophold markante fordele

Superligaen kan stå foran en markant ændring i ligasystemet. Den belgiske model er forbilledet, men hvordan hænger det egentlig sammen i Belgien? Hvad er fordele, hvad er ulemper? Den belgiske journalist Sven Claes fortæller om et system, der favoriserer topholdene.

Tag blot et kig på UEFA's kofficient for lande i Europa: Danmark står som det 22. bedste land i Europa. Det betyder, at vi ikke længere har et hold direkte kvalificeret til Champions League. Det betyder, at vi ikke længere har to hold med mulighed for at kvalificere sig til verdens bedste klubturnering. Og det betyder, at de kommende danske mestre skal igennem en svær kvalifikation for at komme i det gode selskab.

Det er ikke mere end fem år siden, at dansk klubfodbold var placeret på en imponerende 12. plads på selvsamme liste. Foran lande som Belgien, Rumænien, Skotland, Tjekkiet, Sverige og Norge. Nu er dansk klubfodbold dog langt fra Belgien. For mens dansk klubfodbold i europæisk sammenhæng er gået tilbage, er belgisk klubfodbold gået frem og er nu at finde på 10.pladsen for andet år i træk. I 2010 var Belgien "blot" nummer 14 på selvsamme liste, og Club Brugge er klar til kvartfinalen i Europa League - en turnering, hvor holdet har slået tre danske klubber ud.

Netop Belgien er en nøglespiller i forhold til den danske Superligamodel, der diskuteres i øjeblikket. Divisionsforeningen har bedt det hollandske firma Hypercube om at komme med et forslag til, hvordan det danske ligasystem kan forbedres og gøres mere interessant. Og her er den belgiske model en inspiration i forhold til at skabe mere dynamik i dansk klubfodbold.

I Belgien er grundspillet i Jupiler Ligaen netop forbi, og de seks bedste klubber tager i weekenden hul på playoff 1, som om 10 kampe har afgjort, hvem der bliver mester. Også playoff 2 og 3 skydes i gang i weekenden. Og i Belgien er der ingen tvivl om, at det nye ligasystem har været en god ting for topholdene.

- Der var flere ønsker, da man indførte det belgiske ligasystem: Flere tilskuere, flere kampe på et højere niveau og selvfølgelig flere penge. Det har været godt for topholdene, absolut. Se på Club Brugge, de har lige slået Besiktas ud af Europa League. Besiktas, som sendte Liverpool ud, siger den belgiske journalist Sven Claes til tipsbladet.dk og forklarer:

- Det er dyrt at gå til fodbold i Beligen, så folk leder selvfølgelig efter de kampe, de vil se. Og hvad vælger du? Du vælger kampe mod hold med de bedste spillere - Anderlecht, Standard og så videre. I Belgien er det ikke noget argument imod systemet, at du kan spille mange kampe mod det samme hold. Folk elsker de store kampe ,dem vil de se, og de elsker rivalopgør.

Sven Claes følger den belgiske liga tæt og arbejder for det belgiske medie Het Laatste Nieuws. Her kan han berette om et nyt system, der har givet topholdene bedre forudsætninger for at få succes. Men også kun topholdene. Der er flere penge i omløb, og der kan hentes bedre spillere. Ligasystemet er sådan skruet sammen, at der spilles 30 kampe i grundspillet, inden de seks bedste går videre til slutspillet om mesterskabet. Her tager de halvdelen af pointene fra grundspillet med over. Så alle iblandt top seks kan i princippet blive mestre.

- Fans skal forny sæsonkort for at se de sidste 10 kampe i playoff 1, og fordi holdene kun tager halvdelen af pointene med sig, forlænger mange fans sæsonkortet, fordi alle seks hold i princippet kan vinde ligaen. Men reelt er der kun en eller to klubber, der kan blive mester, siger Sven Claes, der dog peger på, at hold kan overraske:

- Jeg tror ikke, der var mange, der regnede med Anderlecht ville blive mestre sidste sæson. De var 10 point efter, da grundspillet sluttede, men endte alligevel med at vinde det hele. Ofte ser du, at holdene forsøger at peake i april og maj, for det er her, det hele bliver afgjort. Det gør så desværre også, at flere hold ikke ser de første 30 kampe som værende så vigtige, fordi du er mere afhængig af de sidste 10 kampe i slutspillet. Altså at kampene i grundspillet ikke tages lige så seriøst.

Mens ligasystemet har store fordele for de hold, der er i slutspillet om mesterskabet, er der ifølge Sven Claes ikke meget at spille om for de hold, der er at finde i playoff 2. Her mødes nummer syv til og med 14. Vinderen af playoff 2 møder nummer fire fra playoff 1 om en plads i Europa League.

- Det er forfærdeligt, for de spiller ikke om meget. Vinderen møder godt nok nummer fire fra playoff 1, men det er altså en meget, meget svær kamp. De får ekstra penge for kampene, for der er ikke mange, der gider se kampene, vise dem eller skrive om dem. Det positive er dog, at flere klubber vælger at benytte yngre spillere, fordi der reelt ikke er meget på spil. De kan give knægte på en 18-19 år chancen og se, om de kan få værdifuld erfaring, og om de er gode nok til at komme i A-truppen, siger han.

- Men det er lidt ligegyldigt, fordi de reelt ikke spiller om meget.

Og det står endnu værre til for holdene, der slutter som nummer 15 og 16. Her tager nummer 15 tre point med sig, og så mødes de to hold fem gange. Taberen ryger direkte ud af ligaen, mens vinderen af playoff 3 skal i et nyt gruppespil med nummer to. tre og fire fra den næstbedste række. De fire hold spiller så om én plads i Jupiler League.

- Mange hold har den tanke, når sæsonen starter, at det vigtigste er at undgå playoff 3. Det er også hæsligt for klubberne at rykke ned, fordi de har spillere på gode kontrakter. Du ser, at mange af spillerne har en nedrykningsklausul, så de bliver fritstillet ved nedrykning. De klubber, der rykker ud, er også meget afhængige af at komme tilbage op med det samme, fordi sikkerhedsnettet forsvinder efter en sæson i den næstbedste række.

- Der er hold, der er økonomisk ødelagte af at rykke ud. Tag et hold som Lierse, der blev mester i 1997. De skal nu i playoff 3. De er tidligere rykket ud og kunne kun komme tilbage med en ny ejer - de er nu på egyptiske hænder - men de har det stadig svært, siger Sven Claes.

Den belgiske journalist peger på, at han ser muligheder for de belgiske hold i Europa League, og at systemet kan være med til at øge klubbernes evner på den europæiske scene.

- Det tror jeg helt sikkert, men det kan systemet kun tage en lille del af æren for. Jeg tror stadig ikke, at du kommer til at se et belgisk hold gøre det over forventning i Champions League, og Anderlecht var også overmatchet mod blandt andet Arsenal i år. Men i Europa League tror jeg, at et belgisk hold på sigt kan vinde turneringen. Det er vores niveau. Men det er stadig sådan, at de største talenter vil smutte til England, når de 15-16 år og gør det godt. Sådan er det bare, og derfor kommer de allerbedste talenter aldrig på klubholdene i Belgien.

- Tidligere var det sådan, at unge spillere blev i Belgien til de var en 18-19 år. Det gør de ikke mere. Og det er også blevet sådan nu, at spiller en ung knægt fem gode kampe, ja så bliver han solgt, siger Sven Claes.

Den belgiske journalist peger altså på, at systemet i Belgien gør det sjovere at være tophold og mere kedeligt at være en del af den bløde mellemvare. Mens det altså ikke lader til at være nogen dans på roser at slutte blandt de to nederste hold i tabellen.

- Hvis man skal være helt ærlig, så er det nok kun sjovt for de seks bedste klubber, når slutspillet begynder. Der er ingen tilskuere til playoff 2, ingen gider skrive om det, og ingen gider vise kampene. Og i playoff 3 er det bare hæsligt, fordi nedrykning har voldsomme konsekvenser for klubberne. Der er kæmpe økonomisk forskel på at spille i den bedste og den næstbedste række i Belgien, slutter Sven Claes.