VM-fokus: Alt om Mexico
Illustration
VM

VM-fokus: Alt om Mexico

Tipsbladet.dk præsenterer samtlige 32 deltagerlande frem mod VM-slutrunden, der starter 12. juni.

Nedtællingen til VM er i fuld gang, og tipsbladet.dk sætter løbende fokus på de deltagende nationalmandskaber - i dag Mexico.

Gruppe A
Brasilien
Kroatien
Mexico
Cameroun 

Vejen til Brasilien

Som det kan læses i hovedhistorien, har den mexicanske vej til Brasilien været væsentligt vanskeligere, end det burde være at tilbagelægge de godt 3000 kilometer. Mexico var det næstbedste CONCACAF-hold efter verdensranglisten og slap derfor både for en indlendende playoff-runde og det første gruppespil.
Mexico vandt andet gruppespil med maksimumpoint, så det var først i fjerde og sidste kvalifikationsrunde, at det begyndte at gå skævt for mexicanerne, der altså alligevel endte med at kvalificere sig til sidst.

Få et stærkt VM-bet på Mexico - klik her 


VM-historie
VM-deltager: 14 gange (1930, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1978, 1986, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010)

Bedste resultat: Kvartfinale ved VM 1970 og 1986

Der er en bemærkelsesværdig kontinuitet i Mexicos VM-deltagelser. Fra starten i 1930 og frem til 1986 lykkedes det kun to gange, i 1970 og 1986, at klare sig ud af gruppespillet. Begge gange var Mexico på hjemmebane, og begge gange nåede holdet kvartfinalen. Fra 1994 og frem til i dag har holdet så været stabilt godkendte med exit i ottendedelsfinalen hver gang.

I 1986 var Mexico det første land, der afholdt VM for anden gang. Allerede i juni 1974 blev Colombia valgt som vært, men otte år senere måtte landet opgive at arrangere slutrunden på grund af økonomiske problemer, og i stedet trådte Mexico til. De 16 år, der gik mellem de to mexicanske VM-slutrunder, er rekord for kortest tid mellem to VM-værtsskaber.


Idealopstilling (5-3-2)
 Med fire landstrænere inden for godt en måned har der været en del spillere, ideer og filosfier omkring det mexicanske landshold. Herrera klarede sig forbi New Zealand med en trup, der udelukkende bestod af spillere fra den hjemlige liga, som han kender bedst, men den går selvfølgelig ikke ved et VM. Hvordan Herrera ender med at blande sine kort er stadig meget usikkert.

Mest interessant bliver det, om Carlos Vela igen kan blive en del af holdet. Den begavede Real Sociedad-angriber har været i konflikt med landsholdet i årevis og har ikke spillet på landsholdet siden 2011. Han udtrykte ønske om at vende tilbage tidligere på efteråret, men da han blev udtaget til kampene mod Panama og Costa Rica, sagde han alligevel nej. Om han når at rede trådene ud med landstræner og forbund inden VM er højst usikkert.

Bud på startopstilling: Corona - Aguilar, Reyes, Rafael Márquez, Morenoo Reyes (Porto), Guardado - Salcido, Dos Santos, Herrera - Hernandez, Peralta


Træneren

Miguel Herrera
Født 18 marts 1968 i Hidalgo, Mexico 

I maj 2013 gjorde Herrera América til mexicanske mestre, og dermed fik han det første trofæ i en 11 år lang trænerkarriere, som begyndte et par sæsoner efter, at den aktive karriere var slut. Før landstrænerjobbet har Herrera kun trænet i den mexicanske liga, hvor han har været i seks forskellige klubber.

Få VM-bets og overblik over samtlige 32 VM-deltagere - klik her   


Legenden

Den største mexicanske spiller er Hugo Sánchez, men han er det i kraft af sin klubkarriere, for på landsholdet nåede han på trods af en lang karriere hverken specielt mange mål eller kampe.

I stedet tager vi Cuauhtémoc Blanco, som både har scoret masser af mål og spillet masser af kampe, og som oven i købet har været en stor profil for landet. Han blev topscorer og kåret til turneringens næstbedste spiller, da Mexico i 1999 vandt Confederations Cup, og så har han deltaget ved tre VM-slutrunder, den sidste som 37-årig i 2010.

På trods af en stor karriere med en del titler i Mellemamerika, er Blanco måske mest kendt for sin dribling Cuauhtemiña’en. Den relativt simple, men spektakulære finte går ud på at låse bolden mellem fødderne og så hoppe over modstandernes tacklinger. Derfor er den også kendt som kængurufinten.
 
Få et stærkt VM-bet på Mexico - klik her  

Vidste du at:
- Allerede for 3400 år siden blev der spillet bold i Mexico. Det var ōllamaliztli, et brutalt spil med gummibolde som blev spillet i forskellige varianter gennem tusind år – i nogle tilfælde med dødstraf til taberne.

- Mexico er verdens største spansktalende land. Med godt 118 millioner indbyggere har landet verdens 11.største befolkning.
 
- Det var gennem Mexico, at den gamle verden første gang lærte chokolade at kende. I det 16. århundrede blev den spanske Conquistador Hernan Cortés introduceret til den søde spise af regenten Montezuma, der plejede at indtage en chokoladedrik efter hvert måltid. 


Baggrundsanalyse:

VM's anonyme stamgæster

Når man tænker på store VM-nationer, tænker man selvfølgelig på rekordmestrene fra Brasilien, på forfølgerne Italien og Tyskland, de dobbelte vindere fra Uruguay og Argentina og måske også på andre lande, der i én eller flere turneringer har leveret store præstationer og sørget for mindeværdige øjeblikke – Spanien, England, Frankrig, Holland, Ungarn og så videre.

Egentlig burde man også tænke Mexico. Det mellemamerikanske landshold har godt nok ingen medaljer at vise frem, men med to værtsskaber har Mexico taget sin del af arrangørtørnen, og med deltagelse i Brasilien er Mexico med for 15. gang, hvilket kun Brasilien, Italien, Tyskland og Argentina har gjort bedre.

På trods af den statistik var det lige ved at kikse denne gang. Mexico klarede sig komfortabelt gennem playoff-kampene mod New Zealand med samlet 9-3 efter en 5-1-sejr i Mexico City og 4-2 i returopgøret, men landsholdet var tæt på slet ikke at komme så langt i en kvalifikation, hvor Mexico har brugt fire forskellige landstrænere.

Det var, da de seks bedste hold i den nord- og mellemamerikanske kvalifikation samledes i et puljespil, det gik skævt for mexicanerne. I september måned tabte holdet hjemme til Honduras en fredag aften, fyrede træneren lørdag, fik en midlertidig træner samme dag, tabte til arvefjenderne USA tirsdag og lod træneren gå igen onsdag.

Så var der pres på, hvis det skulle lykkes Mexico at klare sig til VM. Víctor Manuel Vucetich, en mangeårig succestræner i den mexicanske liga, blev ansat til at føre holdet gennem de sidste to kampe. Den første blev spillet 11. oktober og var en direkte duel mellem Panama på den playoff-givende fjerdeplads og Mexico på femtepladsen. De to mandskaber lå á point, men Panama førte på flest scorede mål.

Kampen på Mexico Citys legendariske Estadio Azteca blev overværet af 90.000 tilskuere, og de fik et drama. Hjemmeholdet kom foran 1-0, men med 10 minutter igen scorede Panama til 1-1 og bragte sig i en fordelagtig situation før sidste kamp. Men 23-årige Raúl Jiménez ville det anderledes. Angriberen blev skiftet ind i en offensiv satsning lige efter Panamas udligning, og det gav pote. Efter tre minutter på banen fik han bolden med ryggen til mål på kanten af straffesparksfeltet, vippede den op i luften og saksesparkede den i nettet. 2-1 blev kampens slutresultat, og Mexico havde pludselig momentum i afslutningen.

Alligevel lykkedes det for mexicanerne at forspilde den store mulighed. De skulle bare have et enkelt point mod allerede kvalificerede Costa Rica for at tage playoffpladsen, men tabte 2-1 og var nu afhængige af, at USA tog point mod Panama. Med til den historie hører, at Mexico og USA er ærkerivaler, så at leve på amerikanernes nåde var bestemt ikke et mexicansk ønskescenarie. Alligevel blev de belønnet. Ét minut inde i overtiden førte Panama med 2-1. En panamansk angriber fik bolden omkring feltet, og i stedet for at lægge bolden ud til vigtigt tidsudtræk ved hjørneflaget forsøgte han at drible igennem en mur af to-tre amerikanske forsvarsspillere for at score det afgørende 3-1-mål. I stedet tabte han bolden, og amerikanerne igangsatte et angreb, som 30 sekunder senere førte til udligning. For lige at sætte tingene helt på plads scorede den tidligere AGF'er Aron Jóhannsson til 3-2 kort efter.

“Mål til De Forenede Stater! We love you! We love you, forever and ever. God bless America!” skreg den mexicanske tv-kommentator i hed kærlighedserklæring til arvefjenderne, mens The Washington Post svarede igen med en tilfreds over-legenhed.

“Velbekomme, Mexico. I skylder nu. Stort.”

Få VM-bets og overblik over samtlige 32 VM-deltagere - klik her   

Selv om missionen lykkedes, stoppede Vucetich som holdets træner og blev erstattet af Américas-træneren Miguel Herrera. Han lykkedes med at køre holdet sikkert gennem de to kampe mod New Zealand, men rettede efter kvalifikationen en tak til sine forgængere på posten.

“De har også spillet en rolle. Desværre har det ikke været et godt år, og derfor vil vores fejring være afdæmpet, for vi er klar over, at omstændighederne ikke har været ideelle,” sagde Herrera.

Den nyansatte landstræner er allerede blevet en mediedarling i hjemlandet med sin karismatiske optræden og sine bombastiske udtalelser, og han tager til Brasilien for at blive verdensmester.

”Det er meget svært, men hvis man ikke rejser med den drøm, hvorfor rejser man så?” sagde han i begyndelsen af maj i Sports Illustrated.

Mexicos pulje er ikke nem. Brasilien forventes at tage førstepladsen komfortabelt, så umiddelbart er det Cameroun og Kroatien, der skal kæmpes med om andenpladsen. Men Herrera vil ikke lægge sig ned for værterne og deres træner Luiz Felipe Scolari.

”Han siger, at for dem er Mexico som at have en sten i skoen. Vi håber at være en klippe, ikke en sten.”