Klub Harmony langt fra så stor som påstået
Illustration
Spil

Klub Harmony langt fra så stor som påstået

Tage Lægaard og Klub Harmony har sandsynligvis ikke opereret med de beløb, som har figureret på hjemmesiden, vurderer politiet

Tirsdag den 11. september sidste år var en trist dag for det anpartsprojekt, som Klub Harmony og Tage Lægaard havde søsat med hesten Pan Hastrup.

Efter at have døjet med en skade igennem længere tid, fandt dyrlægen, at hestens helbred efterhånden var så dårligt, at der ikke var anden udvej end at aflive Pan Hastrup. Synd for hesten og synd for de mange anpartshavere.

Hårdnakkede rygter i Holstebro og omegn vil vide, at hesten i dag lever i bedste velgående hos en glad pige.

Det er blot én af mange historier, der er løbet ud i kølvandet på krakket hos Klub Harmony, der efter i mange år at have drevet anpartsspil for nylig måtte erkende, at pengekassen var tom, og at ingen skulle regne med at se deres penge igen, som beskrevet i Tipsbladet i sidste uge.

Hvad der er hoved og hale på de mange historier er ikke lige let at gennemskue i alle tilfælde, og en af de andre historier der er opstået i forbindelse med Lægaard-affæren er, at manden er forsvundet, gået under jorden på grund af dødstrusler og ikke engang kan findes af politiet. Det afviser Jørgen Lauritsen dog. Han er politikommissær hos Midt- og Vestjyllands politi, og sidder med ansvaret for at få styr på hele sagen omkring Tage Lægaard, og de manglende penge.

- Vi ved udmærket, hvor Tage Lægaard befinder sig, fortæller Jørgen Lauritsen til Tipsbladet.

- Efter at han i første omgang havde meldt sig selv til politiet, var vi ude hos i privaten og afhøre ham første gang, samt hente det materiale han havde på Klub Harmony, og nu skal vi have ham ind til yderligere afhøring, kommer det videre fra kommissæren, der meget gerne hører fra folk, som har været medlem af én eller flere af de spilklubber, som Tage Lægaard har kørt.

- Mod forventning fandt vi, at hans lister over medlemmer ikke var komplet, som det lyder fra Jørgen Lauritsen, der i skrivende stund har modtaget omkring 50 anmeldelser på Tage Lægaard fra anpartshavere, og nu skal i gang med at stykke et meget komplekst puslespil sammen.

- Vi prøver at danne os et overblik over, hvor mange investorer det i det hele taget har drejet sig, hvor meget de enkelte har puttet ind i foretagendet, og hvor meget de eventuelt også har fået ud igen, siger Jørgen Lauritsen, der vurderer, at antallet af medlemmer igennem årene har været mere end 1000, men samtidig langt fra er så stort et tal, som Tage Lægaard har forsøgt at bilde offentligheden ind.

- Meget tyder på, at Klub Harmony slet ikke har haft det omgang, som han selv har givet udtryk for på hans hjemmeside, lyder det fra Jørgen Lauritsen.

I fredags kunne revisor og nu tidligere anpartshaver i Klub Harmony, John Kristiansen ellers opstille et regnskab, som viste, at der samlet burde have været 29 millioner i startkapital i de fem klubber, der blev kørt mere eller mindre helt frem til krakket, og at regnskaber offentliggjort af Tage Lægaard viste, at der var kommet 28,6 mio. kroner ind i kassen igen.

En del peger dog i retning af, at de offentliggjorte tal har været pure opspind og flere forskellige kilder fortæller uafhængigt af hinanden til Tipsbladet, at den reelle pengebeholdning i de enkelte klubber snarere har været på én til halvanden million. Penge man som anpartshaver tilsyneladende ikke skulle gøre sig meget håb om nogensinde at se noget til.

- I de senere år er klubben vel nærmest kommet til at ligne en nyreligiøs sekt; er du først kommet ud, kommer du ikke ud,  som én kilde siger til Tipsbladet.

- Forklaringer blev givet om, at det var bedst for klubben, at småudbytter blev geninvesteret på grund af stigende checkgebyr, og anpartshavere, der ville trække indskuddet hjem, blev mødt med indviklede forklaringer og farvestrålende tilbud om 15 eller 20 procents forretning, som manden, der ønsker at være anonym, fortæller om at være medlem af Klub Harmony i den senere tid.

Den altid hemmelige garant, der har sikret diverse Klub Harmony-klubber imod dårligere sæsoner end lovet, har efter al sandsynlighed heller aldrig eksisteret, i stedet virker til at være lykkedes Tage Lægaard igennem flere år at jonglere med de mange tal og lige nøjagtig holde skuden flydende, lige indtil han altså i sidste ende måtte give op og den 28. maj på sin egen hjemmeside melde, at klubben var gået konkurs.

Blot at skrive det på en hjemmeside er dog ikke ensbetydende med, at man rent faktisk også er begæret konkurs. Den slags bruger man Skifteretten til, og Skifteretten i Holstebro modtog først den 17. juni en konkursbegæring fra Tage Lægaard selv. Altså først næsten tre uger efter at han skriver det på hjemmesiden.

Dermed lykkedes det ham tilsyneladende også at komme en investor-gruppe i forkøbet, da denne også har begæret Lægaard konkurs samme sted. En investorgruppe som måske kan være med at til at give et indtryk af, hvor mange penge konkursen kommer til at dreje sig om. Det endelige tal kommer sandsynligvis til at foresvæve i det uvisse for altid, men på Klub Harmonys hjemmeside fortæller Tage Lægaard, at underskuddet er 6,7 mio. kroner. Talsmanden for investorgruppen, der består af ca. 30 anpartshavere, mener dog at de alene har ”op imod syv mio. kroner i klemme”.

- Vi har kontakt til politiet, og allerede 3. juni gav vi dem vores udarbejdede liste med ikke mindre end 15 inkriminerende forhold, som vi meget gerne ville bede politiet undersøge, fortæller talsmanden, som ligeledes foretrækker at være anonym. Samme talsmand er ikke et øjeblik i tvivl om, at Tage Lægaards såkaldte ”konkursbegæring” på hjemmesiden var et planlagt træk.

- Det ordvalg var med garanti bevidst. Tage vidste, hvad han ville opnå med ordet og vandt derved endnu mere tid til at få afsluttet sine ugerninger, lyder vurderingen.

Har Tage Lægaard, som en mindre dansk version af den legendariske børssvindler Bernie Madoff, blot været i stand til at skubbe underskuddet foran sig i årevis ved hele tiden at betale anpartshavere i én klub med penge, der er kommet i kassen som indskud fra nye anpartshavere i andre klubber, indtil filmen knækkede? Eller har der rent faktisk på et tidspunkt vitterlig været mange penge i bøssen, som nu er forsvundet i den blå luft?

Det skal politiet ny forsøge at afdække, men det kan ikke overraske, at der i Holstebro og omegn nu tales om ”den lokale Stein Bagger.”

Sagen kort:
Tage Lægaard har via sin hjemmeside www.klubharmony.com igennem adskillige år kørt diverse spilleklubber, hvortil der blev solgt anparter én gang om året. De seneste anparter kunne erhverves for alt mellem 10.000 og op til over 100.000 kr., og sidstnævnte var sikret en forretning på 120 procent af investeringen. Garanteret af den økonomiske rygdækning, som Tage Lægaard i de senere år har hævdet at have haft i ryggen. Den 28. maj meddeler han selv på hjemmesiden, at klubben er gået konkurs med et underskud på 6-7 mio. kroner, men regnskabstal fra selvsamme hjemmeside har opgjort kassebeholdningen til at være over 28 mio. i kassen.

Bernhard Madoff:

Bernhard ”Bernie” Madoff var et respekteret navn i børskredse i New York, indtil han blev afsløret at have snydt og bedraget sine investorer i årevis. Fik i juni 2009 en dom på 150 års fængsel efter at være blevet dømt for at have svindlet for 65 mia. dollars.

Benyttede sig af den såkaldte ”Ponzi's scheme”, der i al sin enkelhed går ud på, at gamle investorer betales med penge man har hentet fra nye investorer, som er blevet lokket i nettet med lovning om ekstraordinært gode forretningsmuligheder. Metoden har fået sit navn efter Charles Ponzi, og kan køre så længe det er muligt at lokke nye investorer i fælden. Når disse udebliver kollapser korthuset.