• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Han havde aldrig overvejet at blive talentspejder, men nu rejser Lars Højer Nielsen rundt i Europa på femte år med en mission om at finde spillere, der kan gøre FC København stærkere. Og det er ikke bare blevet nemmere i takt med succesen, tværtimod har man undervejs måttet udvide grænserne for de lande, der er interessante for FCK, så nu rejser Højer også i Holland, Serbien og Portugal og finder spillere til sit skyggehold, mens Frankrig er under overvejelse.

Af Thomas Pyndt

Hvordan endte du som chief scout i FC København?"Da jeg sluttede som spiller i 1999, blev jeg en del af salgsafdelingen fra 1. januar 2000, hvor jeg selv skulle snuse mig frem til, hvad det var, jeg ville beskæftige mig med herinde. Der opstod så nogle muligheder omkring sponsorater, og det sad jeg med frem til 2007, indtil Carsten (sportsdirektør V. Jensen) hev fat i mig. Han ville gerne have skudt det her scouting i gang, men til at starte med sagde jeg faktisk nej. Jeg var jo godt klar over, hvad det medførte af rejsetid væk fra familien, men jeg vidste på den anden side godt, at det sagtens kunne udvikle sig til at blive et drømmejob. Så da han kom tilbage og sagde, at jeg var den rigtige profil til det, sagde jeg ja efter noget tænketid. Og det har været et drømmejob. 100 procent."Men det var ikke noget, du havde drømt om, da du stoppede som fodboldspiller?"Nej, slet ikke. Jeg havde overhovedet ikke haft det i tankerne."Nu er du så chief scout uden nogen under dig, for du er den eneste talentspejder til førsteholdet. Er det egentlig ikke utrolig lidt for en klub, der ligger nummer 39 på UEFAs rangliste?"Jo, det er det. Hvis du ser i forhold til top 50 i UEFA, så er jeg overbevist om, at vi er dem, der bruger færrest midler og penge på scouting. Vi er jo begyndt at rejse i nogle lande, hvor der har været scouting i mange år, og i Holland har alle klubber med respekt for sig selv tilknyttet en tre-fire fuldstidsansatte scouts plus et kæmpe netværk af små scouts, der får løn, når de kommer med information. Det har vi ikke hos os, scoutingen det er mig og Carsten, men til gengæld har vi i en periode været ret opmærksomme på at opbygge et netværk af folk rundt omkring i Europa, der skal hjælpe os med kontakter. Det består primært af agenter, der selvfølgelig også har deres egen interesse i det."Så der er ikke tanker om at udvide det?"Jo, vi har snakket om, at vi på et tidspunkt skal have en person mere ind, så det kommer nok til at ske, når vi føler, at vi har fundet den rigtige profil."Det er vel meget godt for dit velbefindende, så du ikke skal til Donetsk, hver gang der snakkes om en ukrainsk back?"Ha ha, nej Carsten er sgu også flittig til at rejse, specielt når det begynder at stramme til omkring transfervinduet. Men det er jo også tit de her ad hoc-opgaver, der er det sjove. Når man ryger rundt i verden, ja det er jo mest i Europa. Verden er mere sådan nogle projekter, vi har udenfor sæsonen, som for eksempel i Costa Rica."

"Men jeg tager det lidt som en oplevelse. Det her med at rejse, det er bare en del af det hele, og det er ikke besværligt for mig på nogen som helst måde. Mange af de steder jeg rejser, har vi jo et netværk, så der er folk til at tage imod mig og sørge for, at jeg bliver plantet på stadion. De her ting, der ellers kunne give problemer, i hvert fald tidsmæssigt."

Hvor meget fodbold ser du om ugen og måneden?"Jeg har det sådan, at jeg helst skal se en kamp om dagen, og det er der heller ingen problemer i. Ser jeg den ikke på et stadion, så ser jeg den på DVD. Det er en fast regel. Og så kan det godt være, at jeg ikke får set kampen færdig, fordi den spiller jeg havde besluttet mig for at se måske ikke var god nok eller bliver skiftet ud undervejs. Men i snit en kamp om dagen."

"Det er jo blevet sådan, at vi har fået en masse arbejdsredskaber, så vi har nærmest tv på alle de ligaer, vi følger, så i princippet behøves man ikke at rejse så meget. Men når man er på stadion, får man bygget et netværk op, og det er selvfølgelig vigtigt. Og så har man engang imellem en bunden opgave omkring en spiller, som du skal sidde og følge ret slavisk, og det gør vi selvfølgelig kun live.""Vi planlægger en måneds tid ad gangen. Jeg fortæller Carsten, hvad jeg har tænkt mig, og så spørger jeg, om han har nogle tilføjelser til det, og om der er noget han hellere vil se, så jeg finder noget andet. Og så ændrer vi på det jævnligt og det kan selvfølgelig gøres fra dag til dag, hvis der kommer noget ind.""En typisk uge kunne være, at hvis jeg for eksempel tager til Holland, så rejser jeg herfra fredag middag, lander ved to-tre tiden og så af sted til fredagskampen, hvor vi har en kontakt, der møder mig på hotellet, tager mig ud til den første kamp og kører mig tilbage. Så er der måske et par kampe lørdag og en kamp søndag. Om mandagen er der en mulighed for at se en dansk kamp eller en svensk kamp. Så er der europæisk midt på ugen eller måske noget svensk om torsdagen, og så kommer der en ny weekend. Og så skal jeg jo også have en børneweekend en gang imellem, men det forsøger vi at lægge ind i programmet.""På den måde får man set nogle kampe, og så kan det godt være, at man nogle gange siger, at det var der ikke så meget værdi i. Der var måske ikke så mange spillere, vi kunne bruge, men det er jo aldrig værdiløst. Man kan også have fået sat nogle minusser i forhold til nogle hold og nogle spillere. Og når man så har været meget i det enkelte land, så har man alle spillerne på rygraden, så når man får alle mulige link ind fra agenter, der vil tilbyde spillere til FCK, så er det selvfølgelig en fordel, når man har kendskab til spilleren i forvejen."

Så den berømte DVD med Claudemir var altså ikke en DVD med et ubeskrevet blad?"Jo, for det var inden, vi startede i Holland. Claudemir medførte faktisk, at vi sagde, at nu bliver vi nødt til at have styr på Holland, for hvis det er så nemt, som vi følte, at det var med ham, så var det meget interessant at tage hul på."Men tre kampe i Holland kan altså godt bare være til orientering og ikke på specifikke spillere?"Til at starte med handler det om at få set alle holdene, så man lærer dem at kende. At få set så meget fodbold som muligt på så kort tid som muligt. Derfra begynder man så at notere, hvem der er interessante, og derfra udvælger man så de spillere, du skal ud at se, jo tættere du kommer på transfervinduet."

"Det er et spørgsmål om masser af registreringer og at have programmer, hvor man lægger alt ind, hvad man ser i et fast scoutsystem. Også selv om du et eller andet sted har været til en kamp, hvor der aldrig kommer et emne ud af det, så bliver alt registreret. Jeg forholder mig ikke til det taktiske, og jeg har heller aldrig noget at gøre med de modstanderhold, vi skal spille imod, men jeg registrerer holdopstillinger, indskiftninger, udskiftninger og så er der mulighed for at lave notater på alle spillere. Så er der en kamprapport, der tager en halv time at lave pr. kamp.""Vi kører så med skyggehold på samtlige lande, vi scouter i, og det er Danmark, Sverige, Norge, Serbien, Holland, Tjekkiet, Slovakiet og Portugal. Det vil sige, at vi lister de bedst egnede spillere for os op i hver liga i form at et hold af mulige emner. Der kan godt være flere emner på hver plads, men der kan også være positioner, hvor der ikke står nogen. Man laver det udfra, hvad man selv synes, der er realistisk, og det betyder for eksempel, at i Holland og Portugal er der tre klubber, der er så store, at man ikke behøver at liste deres spillere op."

Hvad kigger du specifikt efter, når du ser en spiller i kamp?"I virkeligheden er det bare et spørgsmål om, at man får en masse forskellige indtryk, når du sidder og kigger på en spiller gennem 90 minutter. Jeg har ikke en tjekliste med ting, jeg skal krydse af, men når jeg har været ude og se en spiller og så kommer tilbage til Carsten V, så sidder vi og snakker vores fodboldsprog om den her spiller. Vi bruger 10 minutter på en evaluering, og han ved, hvad han skal spørge mig om."

"Typisk handler det selvfølgelig først og fremmest om, den her spiller passer ind på vores hold, og det er så forskelligt, hvad vi lægger vægt på fra position til position. På backs og midtbane er det for eksempel et spørgsmål om boldsikkerhed og at kunne indgå i det her positionsspil, som vi har haft stor succes med. Så er det selvfølgelig også et spørgsmål om løbekapacitet, fysisk kapacitet og nærkampsstyrke. Det er ikke nok kun at være en god boldspiller, du skal kunne klare de krav vi stiller, og du skal kunne passe ind i de forventninger, der til dig. Ståle ville jo helst have, at man nærmest kunne løbe 12 kilometer i en fodboldkamp for at opfylde hans krav, og det kommer nok ikke til at ændre sig, fordi vi skifter træner.""Så sidder man også og kigger på, hvad der sker, når bolden ikke er i spillerens zone. Hvordan er attituden? Er det en vinder, hvordan agerer han, når holdet kommer bagud med 2-0? Får han holdet tilbage på rette spor?"Det er bittesmå ting, man kigger efter, men når man så har et hold, der har peaket, som vi et eller andet sted lige har haft, så kan du ikke lade være med at sige: Pospech var ideel, er der lidt af ham, i ham jeg kigger på nu. Det bliver på en eller anden måde et ideal i forhold til det, du nu kigger efter.""Når det gælder angriberne er det et spørgsmål at tænke i, hvordan han vil fungere sammen med en makker, sammen med N'Doye, sammen med Santin. Men med angribere er det også tit bare et spørgsmål om at finde den rigtige kvalitet og at tro på, at de kan score nogle mål for os. Har de det, der skal til i forhold til arbejdet, er de stærke nok mand-mand. Men i virkeligheden er der ikke så meget hokus-pokus i det."

Hvilke spillere har du scoutet i den nuværende trup?"Jeg har ikke scoutet på alle. Det kan også godt lade sig gøre, at der kommer en dansk spiller ind, som vi har godt nok kendskab til, uden at jeg sådan har været sendt af sted. Der kan åbne sig en mulighed i løbet af vinduet. Lad os for eksempel sige Dennis Rommedahl. Hvis han lige pludselig kunne være en mulighed, så er det ikke en, vi behøves at have en mand ud at se på. Ham kender vi ganske udmærket. Kender vi ham ikke og er tiden en faktor, så ville vi få tilsendt en masse DVD for at forsøge at indhente det, når vi ikke kan nå at se ham live."Er der nogle spillere, du decideret har fundet?"Sådan en som Wiland¿ Vi havde fundet frem til, at jeg skulle se meget fodbold ovre i Sverige og lige pludselig så... Det er jo lidt specielt med en målmand, for han skal virkelig skille sig ud, før jeg har, hvad der skal til for at se, at ham her er altså noget ekstraordinært. Men der sad jeg meget på tribunen og så Elfsborg i en periode, hvor han holdt nullet otte kampe i træk. Så jeg vil ikke sige, at det et godt scout, det var mere en flittighed, der gjorde, at jeg var derovre hver runde og så dem en hel masse gange i træk, så jeg kunne komme hjem og sige: Ham her, det er altså en klassekeeper. Og så endte det op med, at vi tog ham."

"Mange af de andre er det sgu' lidt et spørgsmål om, at vores netværk har været med til at hjælpe os i gang og peget på nogle spillere rundt omkring, som vi så har været ude at vurdere. Nogen har vi så vurderet rigtigt, andre forkert. Men jeg synes egentlig at vores scouting har været okay. Vi kan godt være tilfredse med både det hold og den trup, vi har nu. Men selvfølgelig er det også et spørgsmål om at vi lige pludselig havde et hold og en træner, hvor det hele gik op i en højere enhed. Så bliver det nemmere at være fodboldspiller. Chancerne for at få succes på det hold vi havde i sidste sæson, den var jo til stede.""Men jeg synes, vi har været grundige, og jeg synes vi har været meget ude, været flittige og noteret meget. For det handler om registreringer, registreringer og registreringer og så at være grundig med al det materiale, vi får tilsendt."

Hvor svært er det at finde nye spillere, når FCK-niveauet er løftet så meget. En spiller i Allsvenskan skal virkelig være god for at spille fra start?"Ja, men det er også derfor, vi er gået fra at bruge mine ressourcer 100 procent i Norden, udover de opgaver der måtte komme i Europa i forhold til at rejse ud, når der kom links fra agenter og fra vores netværk, til at jeg nu også rejser i Holland, så vi får styr på den liga, og til at jeg rejser i Serbien, i Portugal. Det er jo i en erkendelse af, at det er blevet sværere og sværere i Norden at finde dem, der kan gå ind og forstærke os. Vi kan ikke med et rent nordisk hold opnå samme succes, som vi har haft her i sæsonen. Det tror jeg simpelt hen ikke på. Det er nødvendigt med inspiration fra for eksempel afrikanske og sydamerikanske spillere for at kunne klar sig internationalt.""Så når vi er i Portugal er det også fordi, at hvis man vil finde en teknisk velfunderet spiller som Claudemir eller Bolanos, så består halvdelen af trupperne i Portugal jo af sydamerikanere. Og det er også derfor, at vi lidt overvejer Frankrig, for hvis du specifikt skulle finde en powerforward som afløser for en Dame N'Doye, så er det oplagt, at Frankrig kunne være der, hvor der var størst chance for at finde sådan en type.""Vi har allerede været en del i Frankrig, men det er ikke sådan noget fast, hvor vi har sagt, at nu skal vi forsøge at få styr på det. For vi har været lidt i tvivl om, hvor vi skulle skære henne. Du kan med sikkerhed skære de 12 bedste klubber i Frankrig væk, for dem kan vi ikke konkurrere med, men er det så de fire nederste, eller er det kun den næstbedste række? Udover det er det også et ekstremt vanskeligt land at overskue rent størrelsesmæssigt.""Endelig er det også sådan, at når vi skal starte noget op, så må der også gerne være nogle folk, der kommer og siger, at vi vil sgu gerne være med til det her og tager ansvaret for, at vi kommer rundt og ser kampe. Det er sket i både Serbien og Portugal og i Tjekkiet for den sags skyld, så det er også et spørgsmål om lige at finde de rigtige at samarbejde med."

Hvis vi skal være lidt specifikke, så var sommerens første forstærkning Ragnar Sigurdsson fra IFK Göteborg. Hvordan har forløbet været med ham?"Det startede op for fire år siden, da jeg begyndte at se fodbold i Sverige. Der var Sigurdsson lige skiftet fra en islandsk klub til Göteborg, så vi så ham dengang meget hurtigt blive en stor profil i Allsvenskan og meget hurtigt få et prisskilt på sig, der gjorde, at han var udenfor vores rækkevidde. Han blevet meget, meget hurtigt meget, meget dyr, og jeg tror, at de håbede på, at han skulle havne i en Premier League-klub. Det bud kom så ikke, så han faldt i pris, uden han faldt i niveau. Tværtimod har han været stabil over hele perioden, hvor vi over årene vel har set en 15-20 hele kampe med ham live på stadion."

"Så i det her tilfælde var det lidt et spørgsmål om, at han var i sit sidste kontraktår, så hvis de ville have noget for ham, skulle det være nu. Brugge var også inde i billedet, og det er da fedt at vide, at med vores udvikling i den sidste års tid så kan en klub som Brugge komme på banen, men spilleren foretrækker at komme til os. Sådan kunne man godt forestille sig, at det var for mange skandinaver, også hvis de blev præsenteret for tilbud i Holland, selvfølgelig også fordi der er den her gulerod omkring Champions League. Brugge blev jo ikke mestre. Og de byder nærmest på alle de spillere, vi også har i kikkerten. Jeg ved ikke, om de har fundet guld dernede, eller bare satser stort på at komme tilbage som vindere. De tog jo også Niki Zimling."Ja, der gik jo nogle rygter om Zimling og FCK?Om Zimling? Hertil? Nå. Han har stået på vores liste, for han har jo spillet en rigtig, rigtig god sæson nede i Holland, men vi har aldrig nogen sinde konkret besluttet os for, at vi skulle forsøge at gå efter ham. Men jeg kan kun bekræfte, at jeg tror, at han bliver et godt køb for dem. Han har gjort det supergodt nede i Holland.Til sidst, har du noget sport, du ser for bare at slappe af?"Nej, egentlig ikke. Det er sgu' nok fodbold det hele. Jeg har ikke noget timetal på, hvad jeg bruger om ugen. Nu har jeg også de der Plus-kanaler, hvor der kommer fodbold fra USA og fra den argentinske liga, så det ser jeg. Jeg noterer ikke specifikt, men jeg kender da også mange af de gode spillere fra de ligaer. For måske kunne der være en lille chance for, at vi kunne få en spiller derfra, og så må vi jo se, hvad det er for noget. Og så er det også supersjovt at sidde og se sådan noget argentinsk fodbold, der er så meget anderledes end europæisk fodbold.""Så har der været U/17-slutrunde, og der ser jeg da også det hele. Vi har ikke planlagt, at jeg skal holde øje med spillerne. Det er ren og skær interesse. Så var der Gold Cup, og jeg glæder mig også til, at der kommer Copa America. Alt det de viser på Eurosport, det ser jeg. Jeg har en kæmpestor harddisk på min optager, og den er fyldt med fodboldkampe, der bare ligger og venter på at blive set," siger chief scout Lars Højer Nielsen [tankestreg] og ser ret tilfreds ud.