Generelle

Nocko Jokovic i retssag mod Randers FC

Den tidligere fodboldspiller Nocko Jokovic sagsøger gennem Spillerforeningen sin tidligere klub i strid om manglende forsikringskroner. Afgørelsen kan danne præcedens for lignende sager.

Randers FC og klubbens tidligere spiller Nocko Jokovic har længe haft en kamp kørende omkring udbetaling af forsikringspenge i forbindelse med spillerens tvungne karrierestop.

Nocko Jokovic blev i januar 2005 nødt til at indstille karrieren, da han blev erklæret fodboldinvalid. En dom der i mange tilfælde på topniveau vil medføre en økonomisk erstatning til spilleren via klubbens forsikring. Sådan burde det muligvis også have været i tilfældet Nocko Jokovic, men en uenighed omkring spillerens kontraktlige forhold har nu gjort, at sagen ender for en domstol, hvor Jokovic har Spillerforeningen i ryggen. Sagen var berammet til DBU's voldgiftsret tirsdag 17. februar, men blev udsat i sidste øjeblik."I 11.time kom der et nyt dokument frem i sagen, hvilket gjorde, at vi ikke havde tid til at sætte os ind i de nye oplysningers betydning. Derfor er sagen nu udsat. Jeg nåede oven i købet at tage til København, inden jeg fandt ud af, at der var kommet nye ting på bordet, fortæller Nocko Jokovic til Tipsbladet.Mandag aften fremsendte advokaten fra Randers FC en ikke tidligere kendt beskrivelse omkring Nocko Jokovic' skadesjournal til Spillerforeningens formand, Mads Øland, der ikke havde tid nok til i samråd med Jokovic og hans juridiske rådgiver at se nøjere på de nye oplysninger.Nocko Jokovic er nok bedst kendt som AGF- og Silkeborgspiller, men midtbanespilleren nåede også at komme på kontrakt i Randers FC. Det skete i sommeren 2003, mens Randers FC endnu havde status af 1. divisionsklub. Desværre for midtbanespilleren blev det ikke til mange kampe, da flere skader holdt ham ude i lange perioder.

Kontrakten ikke fornyet

Karrierestoppet kom i januar 2005, da Jokovic og Randers FC blev enige om at ophæve kontrakten et halvt år inden udløb som følge af store knæproblemer. Men netop kontrakten er et af hovedpunkterne i retssagen.

"Da Nocko Jokovic tegnede kontrakt med Randers FC var det på en bibeskæftigelses-kontrakt, hvilket betyder, at træningen grundliggende skal placeres uden for normal arbejdstid. Det samme gjaldt for mange af de andre spilleres kontraktforhold i Randers på det tidspunkt. I takt med at ambitionerne om oprykning i Randers var voksende, øgedes træningsmængden meget og overskred de indgåede kontrakter. Randers rykkede op i SAS Ligaen, hvilket naturligvis øgede træningsmængden endnu mere. Vores påstand i sagen er, at Randers FC overskred den indgåede kontrakt, da den ikke blev fornyet og dermed reguleret, så den passede med træningsmængden, forklarer Spillerforeningens formand Mads Øland til Tipsbladet. Da Nocko Jokovic blev erklæret fodboldinvalid i 2005 var hans træningsbyrde noget mere end blot en bibeskæftigelse, mener Spillerforeningen."Man opererer med tre kategorier: Der er kontrakt på bibeskæftigelse, på deltid og på fuldtid. Nocko Jokovic var på papiret på en bibeskæftigelseskontrakt, men reelt set, mener vi, at han mindst var på deltid, hvis ikke på fuldtid," siger Mads Øland.Havde Nocko Jokovic været på fuldtidskontrakt havde spilleren været berettiget til en forsikringssum via kontrakten, men på bibeskæftigelseskontrakten er der på ingen måde samme rettigheder."Derfor mener vi, at Randers FC skal betale Nocko Jokovic en forsikringssum af egen lomme, da hans kontraktlige forhold ikke var svarende til træningsmængden," siger Mads Øland.

Danner præcedens

Formanden for Spillerforeningen understreger, at sagen er vigtig, da den er den første af sin art herhjemme.

"Den vil danne præcedens for denne typer sager. Der er flere eksempler, der kan følges op på, hvis vi får medhold i sagen. Det er ikke så sjældent, at problematikken opstår i klubber, der rykker op eller har ambitioner om at rykke op i SAS Ligaen. Når ambitionsniveauet sættes i vejret, følger træningsmængden med, men kontrakterne bliver ofte ikke reguleret af økonomiske årsager, da fuldtidskontrakter naturligvis er dyrere for klubberne," siger Mads Øland.I Randers FC er det småt med udtalelser omkring Nocko Jokovic-sagen."Jeg ønsker ikke at kommentere på sagen, da den stadig er under afvikling. Men jeg vil da godt understrege, at det er en sag, som vi ikke er synderligt nervøse for at tabe," siger direktør i Randers FC, Jacob Nielsen.Hos Spillerforeningen tror man dog også på en sejr i sidste ende."Det er os, der har lagt sag an, og det gør vi naturligvis ikke med mindre, vi mener, der er noget at komme efter", siger Mads Øland.Nu venter parterne på, at voldgiftsrettens tre dommere finder et ledigt hul i kalenderen, så sagen kan berammes på ny.