Generelle

Udvalg nærmer sig løsning om talent-betaling

Efter mange års venten er der regler på vej om kompensation til landets amatørklubber for udvikling af talenter til prof.klubberne.

Måske allerede fra i sommer eller fra årskiftet kan der være penge på vej til de klubber som udvikler spillere til landets topklubber.

Et meget langstrakt og kompliceret forhandlingsforløb er i følge Tipsbladets oplysninger nu omsider kommet tættere på målet, således at der kan blive enighed om at indføre et nationalt transfersystem med kompensation til landets amatørklubber, når et talent skriver kontrakt eller måske senere får debut i Superligaen.FIFA indførte regler om dette ved internationale klubskifter i 2001, og for fem-seks år siden kom både Norge og Sverige med i form af deres egne nationale regler. I Danmark har man ikke kunne opnå enighed om et forslag, og for nogle år siden blev hele sagsmappen gemt godt og grundigt ned i en skuffe, men nu er der åbning på vej i et udvalg med repræsentanter for Divisionsforeningen og lokalunionerne. Der er udsigt til, at et forslag kan ligge klar i løbet af foråret, hvorefter det så skal behandles i DBUs bestyrelse."Jeg kan ikke sige så meget, men det går fremad. Det er et kompliceret emne, men vi er i god fremdrift og arbejder som planlagt," siger formanden for Divisionsforeningen Thomas Christensen, der er med i udvalget.Han tør ikke sætte dato på hvornår man når en aftale, og det vil andre medlemmer af udvalget heller ikke."Det er ikke så enkelt, men vi skal nok nå et resultat," lyder det fra en af lokalunionsrepræsentanterne Thomas Bytoft, formand for DBU Fyn som FBU nu hedder.Udover Bytoft sidder Københavns Henrik Ravnild i udvalget, hvor lokalunionerne for at understrege alvoren har taget formændene for de to største unioner Jylland og Sjælland, Bent Clausen og Kurt Bagge-Hansen, med i udvalgsarbejdet. Sidstnævnte er mere præcis, når det handler om tidshorisonten:"Det skal på plads i foråret. Det ligger mig meget på sinde, vore klubber har krav på at der kommer en ordning, og det er jeg helt sikker på," siger Kurt Bagge-Hansen, der også er formand for Foreningen af Lokalunioner, FLU.Udover Thomas Christensen er Divisionsforeningen repræsenteret af Jens Ørgaard, FC Midtjylland og foreningens direktør Claus Thomsen, ligesom udvalget har juridisk bistand fra Thomas Jønsson, DBU.

ØKONOMI ER ÆNDRET

Som Tipsbladet skrev tirsdag skal Brøndby eksempelvis efter FIFAs regler have op imod to millioner kroner i træningskompensation, hvis Daniel Wass til sommer skifter til en udenlandsk klub. På trods af, at han er "transferfri" som det hedder. Samtidig falder der også et beløb af til Avarta, hvor han spillede inden skiftet til Brøndby. Hvis Daniel Wass derimod skriver kontrakt med en anden dansk klub, er der ikke en krone at hente i kompensation.

For mange år tilbage fik amatørklubber op til 30.000 kr. i kompensation, når en spiller indgik sin første kontrakt, men siden Bosman-dommen midt i 1990'erne har et såkaldt nationalt transfersystem været afskaffet i Danmark. I Sverige og Norge har der siden 2005-06 været regler for træningskompensation og såkaldte solidaritetspenge også ved klubskifter indenfor landegrænserne. Da AaB i 2009 hentede den U/21-landsholdsaktuelle angriber Henrik Dalsgaard i serie 2-klubben Møldrup/Tostrup kunne man gøre det kvit og frit. Havde det været efter de svenske og norske regler skulle Lynge Jakobsen imidlertid efter Tipsbladets beregninger dengang have sendt en check på omkring 200.000 kr. til de klubber, hvor Dalsgaard spillede fra han var 12 år.Hvordan de danske regler bliver, hvis man altså bliver enige, vil ingen af udvalgsmedlemmerne løfte så meget som en lille flig for."Vi har set på de norske og svenske regler i forhold til Danmark, men må også sige at den økonomiske situation er anderledes i dag i alle tre lande, end da de regler blev lavet," siger Thomas Bytoft.En række af de hjemlige topklubber har gennem årene frivilligt givet bidrag til udviklingsklubber, typisk i forbindelse med videresalg af spillere, selv om man efter reglerne ikke har været forpligtet til det. Og de fleste topklubber har også givet udtryk for, at de var parate til at der blev indført faste kompensationsregler."Min fornemmelse for nogle år siden var, at aftalen var så tæt på, at reglerne havde været her i dag, men hvad der er sket, ved jeg ikke," siger Brøndbys talentchef Kim Vilfort, der for to år siden meldte ud, at han ikke så det som et problem at der skulle betales for talentudviklingen.Fornemmelsen har været, at betænkelighederne ved kompensation særligt er hos de lidt mindre prof.klubber, der stadig gerne vil hente talenter gratis og håbe på at kunne sælge dem videre med god fortjeneste. Samtidig mener nogle at et krav om betaling til amatørklubber kan forhindre et ungt talent i at få chancen i en større klub.I den forbindelse kan noget af det man drøfter være et bonussystem, hvor den væsentlige betaling for en spiller først falder, når denne evt. er slået igennem og har spillet et vist antal superligakampe.Divisionsforeningens formand Thomas Christensen kalder de kommende regler for et nationalt kompensationssystem og fastholder, at reglerne om såkaldt solidaritetspenge fortsat kun vil komme på tale ved internationale klubskifter. Her skal der, hvis en spiller handles indenfor en kontraktperiode, afsættes fem procent af salgssummen til de klubber, hvor spilleren har fået sin fodboldopvækst fra det 12. til 21. år. Den regel har man bl.a. i Holbæk haft stor glæde af ved flere lejligheder, når Christian Poulsen er blevet handlet.