Generelle Allan Olsen

Stjernens underlige stunt: Hyklerisk og respektløs

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: Nadia Nadim sælger totalt ud af sin troværdighed efter hun optrådte som reklamesøjle for Qatar, mener Tipsbladets kommentator, Allan Olsen

Af Allan Olsen

DET ER ELLERS først i januar, at udsalget normalt begynder, men den danske landsholdstjerne Nadia Nadim allerede har banket prisen på troværdighed helt i bund!

Ja, det er vel nærmest et ophørsudsalg…

SAGEN ER DEN ganske enkle, at Nadia Nadim har takket ja til at lade sig indforskrive som reklamesøjle for VM i Qatar, der om mindre end et år sparkes i gang i den lille oliestat med de absurd mange penge.

Sammen med David Beckham og Yaya Touré besøgte hun Qatar og som en anden smilende turistguide, kunne hun forsikre omverdenen og hendes mange følgere på sociale medier om, at VM-nationen gør alt muligt godt. For børn, flygtninge, fodbolden – ja, fortsæt selv.

SELVFØLGELIG VAR scenen i videoen, at hun skulle spille fodbold med de børn, der var evakueret fra Afghanistan, hvor hun også selv stammer fra – og måtte flygte fra.

Det absurde er, at netop Qatar gennem årene har haft tætte bånd til Taliban, der siden 2013 har haft et kontor i Doha – og at det var selvsamme Taliban, der myrdede Nadia Nadims far, da hun var blot ni år gammel.

SÅ HVORFOR I hede hule helvede lader Nadia Nadim sig skubbe foran et brutalt styre med et temmelig løst forhold til basale menneskerettigheder?

Endda et styre, der med al sandsynlighed har støttet Taliban i årevis – og altså indirekte har været medvirkende til Nadia Nadims tragiske familiehistorie?

MON IKKE DET er noget så simpelt som penge? For den lægeuddannede Nadim virker hverken naiv eller tabt bag en vogn. Og forbindelsen mellem Qatar og Taliban kan ikke være ny for hende.

Svaret blafrer desværre i ørkenen, for ifølge hendes agent, svenske Michael Kallbäck, så ønsker hverken han eller Nadim ifølge Ekstra Bladet at udtale sig om besøget i Qatar, hvilket bare gør landsholdsstjernens åbenlyse hykleri endnu mere respektløst.

FOR DET ER SOLEKLART, at Nadia Nadim er blevet brugt til en ordentlig gang sportswashing af Qatar, altså fænomenet, hvor sport bruges til at blåstemple eller skønmale et regime.

Og det er altså ikke bare det lille skåneprogram, men den helt store kogevask!

Dermed går hun i triste fodspor på legender som blandt andre Andrea Pirlo, Xavi, Cafu, Ronald de Boer – og altså også Peter Schmeichel.

Flot selskab, men det gør det jo ikke mere rigtigt, at Nadia Nadim er havnet til højbords lige netop dér.

MEGA ÆRGELIGT, faktisk, for Nadia Nadim har været et friskt pust.

Åben, ærlig og med humanistiske holdninger. Kvaliteter, der gjorde hende til Årets Dansker i 2017.

DEN VIRKELIGHED HUN giver videre fra det korte ophold i Qatar er jo et skønmaleri med de fineste farver – og langt fra det billede som internationale og kritiske medier gengiver – eller hvad organisationer som Amnesty International rapporterer.

NADIA NADIMS kiksede solooptræden er naturligvis også en varm kartoffel for DBU, hvor direktør Jakob Jensen er ved at vokse sig ind i rollen som en oprigtig og bekymret kritiker af Qatar.

Når nu formand …. ja, hvad er det nu han hedder… nå, ja Jesper Møller er helt forsvundet fra jordens overflade med holdninger til det kommende VM, så er det da velgørende, at Jakob Jensen viser noget substans.

FOR NETOP Jakob Jensen må Nadia Nadims optræden da også være noget af en sten i fodboldstøvlen.

Når en aktiv dansk landsholdsspiller lader sig udnytte i renvaskningen af Qatars image, så gør det jo netop grin med DBU’s forsøg på den kritiske dialog.

Tyndt nok, så har DBU ikke mod på at dele deres holdning til Nadia Nadims optræden med TV2, som fornuftigt nok spurgte fodboldunionen til landsholdsspillerens stunt, men altså uden held.

HVIS JEG VAR var DBU-ledelse, så ville jeg tage en ganske alvorlig snak med Nadia Nadim, der åbenbart ikke har mod og kvindehjerte nok til at tage opkaldene fra medierne.

Måske DBU kan få ud af hende, hvad dælen hun lavede dér, hvad formålet var, hvad hun fik ud af det – og hvor meget.

Det får de sikkert ikke meget ud af, men indtil Nadia Nadim har forklaret sig, så ligger hendes troværdighed på bagsiden på et af de sandkorn, der blæser ind over emigrantarbejdernes lejre…