Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Tosset timing: Det kan koste jer Superliga-guldet

FC Nordsjælland skifter træner, og det er en stor bombe og dårlig timing, skriver Tipsbladets redaktør Kenneth Jensen.

Da Flemming Pedersen i 2018/2019-sæsonen overtog cheftrænerjobbet i FC Nordsjælland fra Kasper Hjulmand 10 kampe før sæsonafslutningen og ved indgangen til Mesterskabsspillet, var det med den forventning, at det ikke ville få den store betydning for spillet og resultaterne på banen. 

Som assistenttræner for Hjulmand kendte han jo klubben og truppen.

Men da Mesterskabsspillet og de 10 kampe var afviklet, stod FCN tilbage med én sejr under Flemming Pedersen. Den kom i øvrigt i sidste spillerunde.

Konklusion: Det HAR betydning at skifte træner. Lige meget hvor meget den nye mand i spidsen for et hold kender klubben.

Og den betydning kan både svinge til den positive og den negative side, men det er svært at se FCN klare sig meget bedre, end klubben har gjort det i efteråret.

Så når Flemming Pedersen - som B.T. rapporterer - vælger at stoppe som cheftræner efter næsten fire år som cheftræner, og det i stedet bliver hans assistent Johannes Hoff Thorup, der overtager, kan det komme til at koste Farum-klubben.

Sat på spidsen kan sådan et trænerskifte reelt ende med at være forskellen på, om FC Nordsjælland vinder det guld, klubben ligger til, eller ej.

Set i det lys er det et tosset tidspunkt at skifte træner, og man kan godt undre sig over, at klubben ikke fik Flemming Pedersen til at holde fast frem til sommer.

Men det handler formentlig om Pedersens egne ønsker.

Det kan være svært at sætte sig ind i, hvorfor Flemming Pedersen ønsker at stoppe. Men her må det indskyldes, at Flemming Pedersen ikke er som andre trænere. Og det har han aldrig været. 

Han er gået mere op i udvikling end i 1-X-2 om søndagen, og der er aldrig såkaldte mind games eller spin i pressen, bare gode, reelle svar fra en fodboldmand, der går op i fagligheden, spillets tendenser og spillernes udvikling. Tænk over det: Har du nogensinde set Flemming Pedersen være sur, og hvor mange gange husker du ham være rasende over en kendelse?

Er han så brændt ud efter at have siddet i et krævende job? Næppe.

Han vil sikkert selv sige, at han aldrig har haft mere at give af, men han har nok bare fundet ud af, at det er nu, han hellere vil hellige sig til udvikling og ledelse, og så vil han lade et trænertalent komme til fadet, som han selv kom til, da Kasper Hjulmand stoppede.

At Flemming Pedersen træder tilbage, er så absolut ingen overraskelse. Det ville komme på et tidspunkt, og herfra er det faktisk overraskende, at han endte med at sidde næsten fire år.

Det er timingen, der er overraskelsen i nyheden.

For FC Nordsjælland er med i guldkampen og har gode muligheder for at vinde titlen, da de to andre FC-hold er mange point efter.

Nu er den bombe så eksploderet i Superligaen, og alle klubber under FCN må have fråde om munden ved tanken om, at guldkampen lige er åbnet på vid gab, fordi den nye træner justerer på et par småting og har nogle nye træningsideer og taktiske input. 

For Johannes Hoff Thorup kan det ende med at være det bedste tidspunkt at overtage på. Det handler naturligvis om, hvordan man anskuer det, og hvordan det ender med at gå.

Vinder FCN mesterskabet, er det jo ubetinget den bedste start, Hoff Thorup kunne turde drømme om. Så vil det være den ultimative succeshistorie.

Men det vil være lidt en skuffelse, hvis Farum-klubben ikke kan føre mesterskabet i land. Man var klart bedst i efteråret og har et pænt forspring til alle klubber udover Viborg, der blot er tre point efter, så muligheden for at vinde titlen bliver næppe bedre end nu.

Derfor er det bare så overraskende og på nogle punkter også tosset at skifte træner nu. Det er et gamble, hvor man ikke nødvendigvis har så meget at vinde.

Foråret i FC Nordsjælland kan ende med at blive en kamp om at få det sidste ord.

For FCN vil formentlig spinne det sådan, at selv hvis klubben går ned i løbet af foråret, misser en titel og ender som nummer tre eller fire, vil sæsonen have været en succes, da man kom med i Mesterskabsspillet, hvilket var målet for sæsonen.

Men det ændrer jo ikke på, at det ER en skuffelse, hvis man ender et stykke fra guldet, når man fører Superligaen ved vintertid, har spillet klart bedst og lignet et langtidsholdbart hold.

Pressen vil holde øje med FC Nordsjælland i foråret. Og igen og igen vil Flemming Pedersens stop blive bragt frem, hvis det går sløjt, og det bliver både Johannes Hoff Thorup, spillerne og ledelsen i FCN spurgt ind til.  

Om Flemming Pedersen så kunne have ført FCN til en titel, får vi aldrig at vide. Og det er faktisk en skam, for det arbejde, han har leveret i FC Nordsjælland, har været rigtig godt. Ikke mindst i efteråret.