• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Stig Tøfting

Tøffes store derby-optakt: En genistreg!

Foto: Getty Images

- Brøndby har ramt formen perfekt og møder FCK på et godt tidspunkt, skriver Stig Tøfting i sin ugentlige klumme på Tipsbladet om Superligaen.

Af Stig Tøfting

FCK-BRØNDBY, Brøndby-FCK. Vi får jo egentlig masser af københavner-derbyer serveret. Med den nye struktur mindst fire gange om året og fem, hvis de også mødes i pokalturneringen. Selvfølgelig forudsat, at de to hold havner i samme slutspil, men det har de gjort indtil videre.

Alligevel vil jeg godt kalde, at vi sjældent har kunnet se frem til et så hypet og imødeset derby.
Begge fangrupper er heldigvis repræsenteret på et totalt udsolgt Brøndby Stadion, og så er det for en gangs skyld et vaskeægte topopgør.

Nr. et mod nr to i Superligaen - og det er faktisk ikke sket siden 12. august 2018, at FC København og Brøndby har indtaget de to øverste pladser inden et derby.
Taler vi et opgør på Brøndby Stadion som det på søndag, så skal vi tilbage til 2016/17-sæsonen for, at de to klubber lå på de to pladser inden derbyet. Forøvrigt med sejre til FCK i begge kampe.

DET ER ALTSÅ ikke hverdagskost. Det er kun sket 18 gange før i 103 derbys, og rent faktisk er det kun sket syv gange, at de to klubber også er endt som nr. et og to i den endelige stilling. Så placeringerne er et vigtigt krydderi i gryderetten!
Derfor er mine forventninger da også tårnhøje!

Jeg ved godt, at lige netop det her opgør sjældent er en spillemæssig nydelse, som FCN-FCK var det i sæsonens hidtil bedste kamp i forrige runde, men så har kampen alt mulig andet guf. Nerve, dramatik, knald på nærkampene - og en tænding, der er sjælden i Superligaen. Det er sådan en kamp, hvor begge trænere nok vil sige noget i retning af, at ‘Fuld skrald i de første tacklinger. Der skal de bare mærke, at vi vil det mest!’

Jeg er i hvert fald fuldstændig sikker på, at jeg nok skal blive underholdt!

DER VAR ELLERS ikke meget, der tydede på, at vi skulle stå i denne situation for fem kampe siden.
Fans, eksperter, medier havde den store krise-pistol fremme, og snakken gik først og fremmest på, at Jesper Sørensen skulle have et spark ud af klubben.

Jeg så det på en anden måde i en af mine klummer her i Tipsbladet, hvor pointen for mig var, at den trup, Jesper Sørensen rådede over, ikke var bedre end resultaterne viste. Det fik Carsten V. Jensen rådet bod på, renset dødvægten ud og investeret i truppen - og resten er en god historie.

Fem sejre i træk, en målscore på 11-1 og en helt anden stemning og snak omkring både Jesper Sørensen og Brøndby.

IKKE FORDI JEG er formand for Jesper Sørensen-fanklubben, men ret skal være ret - og han har jo vist, at med større kvalitet i spillertruppen, så kan han forvandle det til gode resultater.
Nu er fodbold jo også sådan, at taber Brøndby de næste fem kampe, jamen så kan snakken jo hurtigt blusse op igen. Fodbold er øjebliksbilleder, og der er eksamen hver søndag. Ikke mindst i Brøndby.
Det tror jeg så heller ikke, at de gør, for Brøndby fremstår som en samlet enhed nu, mere klare i spillestilen og selvfølgelig med masser af selvtillid.

EN AF DE BRIKKER, der har manglet i puslespillet hos Jesper Sørensen, var en klar leder i forsvaret.

Den rolle har Jacob Rasmussen udfyldt på imponerende vis. Han er krumtappen i Brøndby-defensiven og jo mere, han har spillet, jo bedre er Brøndby blevet. Han debuterede mod FCN, hvor Brøndby spillede en fremragende første halvleg, men alligevel måtte forlade Farum uden point.

Fire cleansheets ud af de sidste fem kampe er imponerende og medvirkende til, at Brøndby har haft den bedste sæsonstart siden 2016/17-sæsonen. Kun fem gange tidligere har Brøndby haft 18 point eller flere efter otte kampe - og hver gang er det enten blevet nr. et eller to i slutstillingen, nemlig 1994/95 (19 point), 1996/97 (22), 2001/02 (21), 2005/06 (19) og 2016/17 (18).

MAN MÅ OGSÅ GIVE Jesper Sørensen, at det var en lille genistreg med Divkovic på den venstre wingback. Påpasselig i defensiven, disciplineret, god fart og fin indlægsfod. Godt set.

Det samme med Sean Klaiber. Nu er det ikke meget, vi har set til hollænderen, men det, jeg så mod AGF, virker sgu’ bare til at være i orden. Han viser noget pondus, rutine og solidt håndværk. Rent ud sagt kvalitet.

Jeg må jo også lette på hatten for Mathias Kvistgaarden. Den lille hvirvelvind har været involveret i 15 mål i de seneste 13 kampe! Otte mål og syv assist er ganske enkelt voldsomt, og han bliver vigtigere og vigtigere for Brøndbys offensive del.

DEN HELT STORE stjerne i min bog er dog stadig Nicolai Vallys, og hvis jeg var FCK, så ville jeg sidde helt oppe i nakken på kreatøren.
Han betyder nærmest alt for Brøndbys offensive del og er virkelig blomstret under Jesper Sørensen.

Han har scoret seks, står ikke noteret for nogle assister, men har alligevel været involveret i ni ud af Brøndbys 15 scoringer. At Daniel Wass langt om længe er begyndt at lyse op på Brøndbys midtbane lå vel lidt i kortene. Jeg tror ikke, det har været godt for ham, at han blev flyttet for meget rundt. Nu ligger han på et stabilt højt niveau.

UDOVER SERIEN PÅ fem sejre i træk over Lyngby, Vejle, Randers, FCM og AGF så er det også bemærkelsesværdig, hvor meget mere kvalitet Brøndby nu har siddende på bænken.
Det virker virkelig til, at der er investeret i kvalitet til truppen og ikke bare fyld, men man kan jo spørge sig selv, hvorfor f….. man ikke gjorde det efter mesterskabssæsonen, så man ikke skulle tage de dyk som Brøndby først nu er ved at rejse sig fra?

Nå, bedre sent end aldrig. Mod AGF i senest runde sad der folk på bænken som 20 millioner kroners indkøbet Rasmus Lauritsen, Josip Radošević, Håkon Evjen, Kevin Mensah, Yuito Suzuki og Mateusz Kowalczyk. Altså meget mere at skyde med.

DET KAN SØNDAGENS modstander fra FC København selvfølgelig sagtens hamle op med.
Der er fyldt med kvalitet fra ende til anden i FCK-truppen, men selvom resultaterne har været imponerende, så mener jeg ikke, at det er det stærkeste FCK-hold i historien.
Dertil er defensiven for skrøbelig. Kamil Grabara tæller selvfølgelig ikke med. Han er rendyrket klasse, men jeg synes FCK giver for mange chancer væk.

Vi så det mod FC Nordsjælland og også mod Galatasaray i første halvleg, hvor det var kun var Grabara og overliggeren, der gjorde at tyrkerne ikke bragte sig foran.
Nu er Elias Jelert selvfølgelig blevet pryglet efter sit tåbelige røde kort i Champions League-kampene og man skal jo ikke slå på en, der ligger ned, men han KAN være et svagt kort, der ikke orienterer sig godt nok.

Hvis jeg var Brøndby, så ville jeg forsøge at slå den over mod det rum, hvor Jelert står. Slå indlæggene fra Brøndbys højreside mod det område, hvor han er ansvarlig. Det kan give nogle muligheder.

ELLERS HAR FCK selvfølgelig overhånden i derby-sammehæng på Brøndby Stadion, hvor Brøndby er uden sejre i de tre seneste opgør.
De seneste 10 opgør mellem de to klubber har Brøndby kun vundet to gange, mens FCK har taget seks sejre.
Men FCK skal også vise, at de kan håndtere tre turneringer på en gang - og ryste skuffelsen over de sidste 20 minutter af kampen i Istanbul af sig hurtigt.

Det er i hvert fald et vildt program FCK skal i gang med. Først et topbrag på Brøndby Stadion, så venter en kamp for reserverne mod Lyseng i pokalen, derefter står den på FCK-FCM, FCK-Bayern, AGF-FCK.

Flot og voldsomt program, men der er satme ikke plads til slinger i valsen!

Selvfølgelig vil de være fuldt fokuseret på søndag. Den kamp betyder så meget for begge klubber - og ikke mindst fansene, så her glider Champions League i baggrunden.

KAN BEGGE HOLD ikke være tilfredse med et point? Jo, Brøndby får ikke ødelagt den ubesejrede stime - og FCK kan altid sige, at det er en svær udebane, og at det ikke betyder ret meget for topstriden i en lang sæson.

I andre derbys har vi set, at Brøndby ikke var uvillige til at overlade kuglen til FCK, men sådan forventer jeg ikke, at det bliver denne gang. Brøndby er faktisk det hold med den næsthøjeste boldbesiddelse med FCK på tredjepladsen, så der bliver vild kamp om den lille runde.
Det kan godt være, at det ikke er Champions League-fodbold, men stemningen bliver sådan…

SÅ JA, JEG glæder mig helt vanvittigt til kampen på et gyngende Brøndby Stadion til det største derby i årevis!