Video : Tipsbladet
Superliga

Gennempryglet: Så vinder man sgu' ikke guld!

- Alene ud fra Silkeborg-fadæsen, så bør man jo dømme Thomas Thomasberg og Co. helt ude af guldkampen, skriver Tipsbladets kommentator, Stig Tøfting i sin ugentlige Superligaklumme.

NU SKAL JEG ikke gentage mig selv, men hvis man vil leve af at være spåkuglemand, så skal man sgu’ ikke vælge Superligaen som sit levebrød…

I stedet kan man glæde sig over, hvor sindssyg en afslutning vi kigger ind i.

Jeg har spillet professionel fodbold siden 1989, har beskæftiget mig med det smukke spil de seneste 15 år - og jeg har aldrig - som i virkelig aldrig - oplevet noget lignende!

Og det er ikke bare i Superligaen, men kig på Champions League, hvor vi fik de mest målrige kvartfinaler nogensinde eller Premier League, hvor der også er lagt op til gyserafslutning selvom Liverpool er røget lidt i svinget.

SUPERLIGAEN ER selvfølgelig det, jeg bruger mest krudt på - og hvem ved, måske ser vi ind i en stilling efter denne runde, der hedder 56, 55, 55, 53, hvis resultaterne flasker sig - og det er altså bare med fire(!) kampe igen.

Det er jo vanvittigt, men også fuldstændig fantastisk. I hvertfald for os, der står lidt på sidelinjen, for jeg er da sikker på, at det giver en hel sværm af sommerfugle og tanker hos spillere og trænere.

Der er så meget hvis og hvis - og scenarier, der med garanti kan give søvnløse nætter.

NU FIK JEG også talt FCM tilbage i guldkampen efter Claus Steinlein havde snakket for sin syge moster.

Det kunne de åbenbart ikke klare, for jeg har da sjældent set et hold bliver kørt så meget ud på røv og albuer som FC Midtjylland i første halvleg mod Silkeborg. Skilt ad i 1000 dele.

Der var ikke én ting, hvor jeg sad og tænkte, at her var FCM bedst. Ikke engang lange indkast blev de farlige på.

Jeg har faktisk ikke set noget lignende siden FCM blev kørt rundt i manegen af FCN i Farum i runde seks den 27. august. En kamp, der også endte med et 3-0-nederlag til FCM og en flok spillere, der må have været lige så rundtosset som i mandags!

Hvor FCN rundbarberede FCM over samtlige 90 minutter og fordelte scoringerne ud over hele kampen, så afgjorde Silkeborg det hele på en sublim første halvleg. Bang! Færdigt arbejde.

Kent Nielsen og Co. giver den stadig fuld gas i Superligaen trods en ventende pokalfinale. Foto: Alamy

SÅ ALENE UD FRA Silkeborg-fadæsen, så bør man jo dømme Thomas Thomasberg og Co. helt ude af guldkampen. Så ringe kan man da ikke spille - og så stadig få det fineste metal hængt om halsen.

FCM havde én chance i løbet af kampen, nemlig Oliver Sørensens hovedstød. Sådan vinder man sgu’ sjældent fodboldkampe!

Det så unægteligt ud som om, at Silkeborg havde to mand mere på banen end FCM, der fik et kæmpe gok i nøden, når det kommer til selvtillid og selvforståelse.

Heldigvis for FCM, så er topstriden i Superligaen et sted, hvor man godt kan have en svipser eller to. Fordi fire hold ligger og kæmper side om side, så koster det ikke nødvendigvis dyrt at tabe point hist og her.

Kig på Brøndby, der har spillet uafgjort i tre af de sidste fire kampe og alligevel har et pænt forspring.

Til gengæld, så ved FCM udmærket godt, at søndagens kamp mod Brøndby skal vindes, hvis guldet skal være en realistisk chance - og det viser jo bare atter engang, hvor fantastisk slutspilsstrukturen er.  Vi får så mange topbrag. Ren forkælelse.

FCM halsede efter Silkeborg i alle spillets facetter i mandagens 3-0-nederlag. Foto: Alamy

NU ER DET nemt at svinge pisken over FCM og hvert et slag er fortjent efter den indsats, men jeg synes også det er værd at hylde Silkeborg for en fantastisk kamp, hvor det efter lang tids venten endelig klikkede for det boldsikre mandskab.

I det hele taget, så vil jeg gerne løfte på hatten for både Kent Nielsen og Uwe Rösler i Silkeborg og AGF. Selvom de ikke har en chance for hverken medaljer eller Europa, så lader de sig ikke bare løbe over ende.

AGF kunne med lidt mere held sagtens have listet et point med hjem fra Parken, og jeg er da også helt overbevist om, at der ikke er nogen af de fire tophold, der bare tænker, at de to hold er en ren walkover.

For er der noget Superligaen har bevist, så er det lige præcis, at stiller man ikke op topmotiveret og skarpt forberedt, så får man det svært.

NÅR NU VI taler om Silkeborg, så kan de også meget vel bliver kongemageren i spillet om guldet. Se lige deres slutprogram:  FCK (h), FCN (u), Brøndby (h) og FCM (u).

Værsgo! Hvis Kent Nielsen vil spille en rolle i guldkampen, så har han alle muligheder - og Silkeborg ryster jo ikke i bukserne over et besøg af FCK eller Brøndby.

Ja, både AGF og Silkeborg har torsdagens pokalkamp at tænke på, men indtil denne runde, kan jeg endnu ikke se, at de har droslet ned for Superligaindsatsen af den grund.

Sean Klaiber og Brøndby kan stort set afgøre mesterskabet med sejre i de to næste kampe. Foto: Alamy

GULDKAMPEN HAR selvfølgelig mest fokus, men det er jo også et drabeligt slag, der foregår om tredjepladsen. Den plads, der kan give adgang til Europa, hvis man besejrer vinderen af nedrykningsspillet.

Der bliver næppe noget ramaskrig i dansk fodbold, hvis FCN ikke kommer med. De skal nok få dækket de manglende indtægter et andet sted, men både i FCM og FCK vil det jo være en kæmpe fiasko, hvis man misser Europa.

DET ER DE TO dyrest sammnensatte trupper i Superligaen - og både selvforståelsen og budgetterne skriger efter Europa-deltagelse.

Derfor vil det være en fiasko af de større, hvis lige præcis de to klubber glider udenfor Europa-deltagelsen.

NU HAR JEG - og mange andre - været efter FC København for ikke at få nok point mod de øvrige top-seks hold. Til gengæld, så har de været forrygende mod bund-seks. I de 12 kampe i grundspillet, ser top-seks-holdenes pointhøst sådan ud:

  • FCK - 33 point.
  • FCM - 29 point.
  • BRØNDBY - 27 point.
  • AGF - 25 point.
  • FCN - 23 point.
  • SILKEBORG - 20 point.

DET KAN måske virke lidt ligegyldigt nu, men FCK skal da i det mindste være glade for, at de leverede mod bundholdene. Nu ser det til gengæld ud som om, at Jacob Neestrups mandskab stille og roligt er ved at være i en position, hvor de igen kan være udfordrer til guldet.

Nærmest som en kongecobra, der ligger på lur for at hugge til!

De spiller langt fra prangende, men henter deres point - og smider Brøndby point på søndag mod FCM, så kan FCK selv afgøre det, hvis de vinder i Silkeborg. 

Omvendt, så kan Brøndby med en sejr i Herning på søndag og tre point i københavnerderbyet næste weekend nærmest have afgjort det hele tre runder før tid.

SPÆNDENDE? JA, er du vanvittig, der er spændende. Jeg kan i hvertfald garantere, at jeg kommer til at sidde helt ud på stolekanten indtil vi har en vinder af Superligaen!