• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Stig Tøfting

Tøffe jubler over historisk Superliga: De vinder

Foto: Getty Images

Stig Tøfting kigger på de fire guldkandidater i sin ugentlige klumme - og Tipsbladets kommentator er voldsomt begejstret for årets udgave af Superligaen.

Af Stig Tøfting

JEG ER BLÆST bagover! Ikke af den vind, der ellers har fejet ind over landet, men af Superligaen! Hold nu kæft, hvor den bare leverer. Både i top og bund.

Der er kun fire runder igen, men alligevel har alle hold noget at spille for - og drømme om.

I toppen giver det sig selv, at de fire øverste hold drømmer om mesterskabet, og dem vender vi tilbage til, men selv Randers og Brøndby kan jo sagtens drømme om Europa.

Og Brøndby drømmer vel også om at stikke en kæp i hjulet på FCK’s mesterskabsdrømme og gøre dem til et mareridt!
I bunden drømmer de tre bundhold, Lyngby, AaB og Horsens om redning, Silkeborg om IKKE at blive rodet ind i det hundeslagsmål, mens både OB og FCM har Europa-drømmene intakt.

Det er fuldstændig unikt, og jeg tænker, at selv de hårdeste kritikere af den nuværende struktur alligevel må slikke sig om munden med tanke på de opgør, der venter forude.
Jeg gør i hvert fald, og jeg kan ikke huske, at Superligaen nogensinde har været så nervepirrende! Ja, ja - du har også en hukommelse som en si, Stig, lyder det så, men OK, så lad os gå i historiebøgerne.

Så længe, der er blevet uddelt tre point for en sejr, så kan jeg ikke finde en eneste sæson, hvor pointforskellen mellem nr. et og fire kun er fire point med fire kampe igen.
Tættest på er sæsonen 2000/01, hvor pointafstanden var fem point og FCK sikrede sig mesterskabet i næstsidste runde med en sejr over Brøndby. Spændende, men overgået i år.

DERFOR TØVER JEG ikke med at kalde denne sæson for historisk, forrygende og fantastisk. Læg oven i, at tilskuerne vælter ind på stadion og at den samlede tilskuerrekord også bliver slået. Klart endda og vi runder formentlig 10.000 tilskuere i snit.

Skal der drømmes - og hvad er livet uden drømme - så er det nu!

Noget kan selvfølgelig falde på plads i denne weekend. Vinder FCN eksempelvis i AGF, jamen, så falder den ellers brandvarme fodboldfeber i Aarhus nok nogle grader, men lige nu ser vi ind i gyserrunde.

Mesterskabet er selvfølgelig det sjoveste, så jeg har taget et kig på de fire bejlere inden slutspurten i Superligaen.

FC NORDSJÆLLAND

2023 har ikke kørt i olie for FCN, hvor pointgennemsnittet på sølle 1,36 bestemt ikke er mesterskabsklasse, men de har alligevel formået, at holde sig i toppen. Mest fordi de havde et forspring på otte point til FCK efter vinterpausen, men mod netop FCK i mandags fik de for alvor sat turbo under mesterskabsdrømmene.

PLUSSER: Selvtilliden må være tårnhøj lige nu, og de må jo sige til sig selv, at kan vi spille resten af kampene, som vi gjorde mod FCK, jamen, så kan ingen hold stoppe os. I Ernest Nuamah har man Superligaens måske største individualist og hvis indsatsen mod FCK var en rettesnor for resten af sæsonen, så kan ghaneseren afgøre det hele.

MINUSSER: Erfaringen med at stå i et mesterskabsdrama som dette er ikke stor, og sejren over FCK ændrer jo ikke på, at 2023 HAR været udfordrende for FCN. De mangler stadig Andreas Schjelderups mål og Marcondes døjer med lidt for mange småskavanker.

DOMMEN: De ender ikke, hvor de ligger nu, men slutter på andenpladsen. De er favoritter, men der bliver ingen gåtur til Farum for mig i år…

FC KØBENHAVN


Med en sejr over FCN i mandagens topbrag, så havde FCK været Superligaens mest formstærke hold i 2023. Sådan gik det langtfra. Tværtimod kan FCK nu kigge ind i en frygtelig statistik, der siger, at de kun har vundet én af de sidste fem Superliga-kampe og ikke scoret i de tre. AV!

PLUSSER: FCK har stadig et klassemandskab og den bredeste bænk. De har masser af individuel kvalitet og trioen Claesson/Daramy/Lerager har scoret 25 mål og sørget for ni assists, altså været med i 34 ud af FCK’s 51 mål.
Når FCK er bedst, så gør deres dynamiske spillestil med masser af bevægelse ondt på modstanderne. Samtidig har de ligaens bedste keeper.

MINUSSER: FCK slider med at skabe chancer. Voldsomt endda, hvilket var helt tydeligt mod FCN. Man ser ikke den samme bevægelighed og fart i bolden længere. Samtidig er Hákon Haraldsson ude i et formdyk, mens der er langt mellem Rasmus Falks afgørende aktioner. Forsvaret kan også blive en akilleshæl for FCK, selvom jeg ikke tror, at det bliver et lavtstående Brøndby, der for alvor tester FCK’s forsvarskæde, der er uden Dicks og Vavro i søndagens derby.

DOMMEN: De gør rent bord i resten af turneringen og derfor ender de som mester.

AGF


Der er fuld blus på fodboldfeberen i Aarhus - og 2023 har været et triumftog for Uwe Rösler og AGF. Hvem havde troet, at AGF efter sidste sæson skulle spille med om mesterskabet? Ikke her.

PLUSSER: AGF er det mest formstærke hold i 2023 med 24 point. De har ligaens bedste forsvar, lukker ikke mange mål ind - og derfor skal der heller ikke mange AGF-scoringer til for at vinde en fodboldkamp. Selvtilliden er vokset kolossalt - og man kan se det i måden, de tør spille sig ud af et højt pres. Alle klubber frygter lige nu at spille mod AGF.

MINUSSER: Det halter stadig med målscoringen. Udover Patrick Mortensen, så kommer der ikke mange scoringer fra de andre, selvom Mads Emil Madsen fik rettet lidt op på det mod Viborg. Skal AGF skabe sensationen, så skal de have fundet løsninger mod Brøndby og FCK. Dem har de mødt seks gange og kun fået to point. Samtidig har AGF måske også det sværeste program af de fire hold i toppen.

DOMMEN: Kunne godt unde min gamle klub og stå med pokalen, der senest blev vundet i 1986. Må tage til takke med bronzen kørt hjem på flot defensiv.

VIBORG


En vanvittig sjov fortælling om en klub, der har 1/10 af FCK’s budget og nu spiller med om mesterskabet. Humlebien, der ikke ved, den kan flyve.

PLUSSER: De er vanvittigt svære at spille mod. De er modige og spiller bare en god gang fodbold. De har været sindssygt gode til at lukke hullerne efter en række profilsalg. De har vel stadig fordelen af at være underdogs, selvom deres resultater og spil har skabt respekt.

MINUSSER: De er ikke specielt formstærke. Har vundet tre og tabt tre i mesterskabsslutspillet - og så mangler de en offensiv trussel udover Elias Achouri, der på sine bedste dage kan drive gæk med de fleste.

DOMMEN: Viborg har aldrig vundet en medalje i Superligaen, og det sker heller ikke denne gang for rækkens store positive store overraskelse.