• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Nicklas Vinde

Nu får undskyldningerne frit løb i Barcelona

Nu får undskyldningerne frit løb i Barcelona
Getty Images

Nicklas Vinde er journalist med bopæl i Madrid. Han har boet en årrække i Spanien og vil fremover skrive ugentlig klummer til Tipsbladet om spansk fodbold.

Af Nicklas Vinde

Barcelona er tilbage i deres rette element. Som den undertrykte lillebror. Den forslåede og forsømte søn. FC Barcelona har historisk set følt sig dårligt behandlet af centraltmagten Madrid. Cataloniernes formåen det sidste årti har naturligvis ændret markant på den opfattelse, men med denne sæsons kiksere således i Champions League som muligvis i ligaen (det får vi at se søndag), griber de lokale journalister enhver mulighed for at finde undskyldninger for, hvorfor Luis Enrique ikke kommer til at slutte sin æra af med hverken en double eller en trible.

Kun en Lionel Messi, der aldrig var set bedre på Santiago Bernabéu, holdt catalonierne inde i kampen om mesterskabet, hvis skæbne ikke længere er i deres hænder. Hvis Real Madrid snupper blot et enkelt point ude mod Málaga i sidste spillerunde, er Copa del Rey-finalen sidste mulighed for at snuppe en titel i denne sæson for Barcelona.

Bedrøvelsen og magtesløsheden er tilbage i den catalanske hovedstad. 

Nu til det med undskyldningerne.

Undskyldninger har Barcelona og catalonierne nemlig været garanter for i de mange år, hvor de har følt sig både undertrykt og snydt. Med Real Madrid kun en enkelt kamp fra at sikre sig det spanske mesterskab - noget, der ikke er sket siden 2012 - har de catalanske sportsaviser fundet anledning til en række artikler, hvor der grundigt argumenteres for, hvordan Real Madrid har fået hjælp til selv at kunne afgøre La Liga-titlen i sidste spillerunde. 

Og det eksploderede, da disciplinærkomitéen ophævede Real Madrid-forsvareren Nachos karantæne kort tid før onsdagens uhyre vigtige kamp mod Celta Vigo. Der røg prompte en kronik ud fra den catalanske sportsavis Mundo Deportivo med ordene:

"Er det overhovedet det værd for Barca at spille med i denne turnering?" "Hvis Barca ikke vinder ligaen i år, er det på grund af store dommerfejl og besynderlige beslutninger i korridorerne. Folkene i det spanske fodboldforbund fortsætter med at favorisere Real Madrid, og denne sæson er sand rekord," lød det i avisen. 

Herfra ekskalerede tingene i den catalanske sportspresse. Mundo Deportivo tog skridtet videre og skrev en artikel med overskriften: "Havde det ikke været for disse to dommeres fejl i sidste spillerunde, havde Barca allerede været mestre." Når man kommer ind i artiklen, uddybes det, at der er tale om dommerne Alejandro Hernández Hernández og Ricardo de Burgos Bengoetxea.

Artikel begynder således:
"I en ligasæson, som er blevet kendetegnet ved dommerfejlene, der har tilladt Real Madrid selv at kunne afgøre tingene i sidste spillerunde, skal man ikke glemme betydningen af disse to mænds fejl. Hernández Hernández underkendte et Jordi Alba-mål, der var halvanden meter inde over stregen mod Real Betis i 1-1-kampen i 20. spillerunde, mens de Burgos Bengoetxea i anden spillerunde tillod et mål fra Álvaro Morata i klar offside, som gav Real Madrid en 2-1-sejr over Celta Vigo. Hernandez var også manden, der i det seneste Clásico undlod at vise Marcelo og Casemiro ud."

Avisen udpensler yderligere en række afgørende fejl fra Alejandro Hernández Hernández, inden man bevæger sig over til Ricardo de Burgos Bengoetxea, der var manden, der "på uretfærdig vis" underkendte Gerard Piqués mål i 0-2-nederlaget til Málaga. Til sidst har avisen lavet et regnestykke, der viser udfaldet, hvis ikke de nævnte fejl var blevet begået. 

Her har man regnet ud, at hvis Barcelona havde fået fuldt hus frem for uafgjort mod Real Betis og Málaga, hvor de i begge kampe fik underkendt mål, ville have været på 91 point nu. Samtidig ville Madrid blot have haft 81 point med en kamp færre, hvis man trækker de point fra, de ville have tabt, hvis ikke de var blevet hjulpet i kampene mod henholdsvis Espanyol (her argumenterer avisen, at der blev begået to klare straffespark fra Real Madrids side, som ikke blev dømt i 2-0-sejren), Sporting Gijón (her mener avisen, at der i 2-1-sejren blev dømt et ikke-eksisterende straffespark til Lucas Vázquez) og Celta Vigo (her var Álvaro Moratas mål i 2-1-sejren i klar offside, skriver avisen). Titlen ville i så fald allerede have været i Barcelona på nuværende tidspunkt. 

Dagbladet gik sågar så langt som til at lave en video, som man publicerede på Facebook. Videoen påpegede, at dommeren Alberto Undiano undlod at give Cristiano Ronaldo gult for en forseelse mod Sevillas Clément Lenglet. Et gult kort, der ville have sendt portugiseren i karantæne i den vitale kamp mod Celta Vigo i andensidste spillerunde. Videoen opridser Cristianos forseelser denne sæson og slutter af med: "CR7 viste igen, at han ikke er noget eksemplar, når det kommer til god opførsel på banen."

Og bedst som jeg skulle til at runde denne kronik af, kom der minsandten endnu en artikel op på Mundo Deportivo. Real Madrid har i skrivende stund netop slået Celta Vigo med 4-1 på udebane og er nu kun ét point fra liga-titlen med én spillerunde tilbage. Så mens Madrid-aviserne Marca og AS jubler, har Barcelona-avisen Mundo Deportivos kampreferat lidt en anden lyd. Overskriften ser ud således: "Cristiano benådet og dommeren afgør La Liga", hvorefter indledningen lyder som følger:

"Endnu en kamp, hvor Real Madrid fik dommerhjælp og endnu en dobbeltscoring fra Ronaldo, der kunne spille mod Celta Vigo, fordi han var blevet benådet for det gule kort kampen forinden. Dommer Juan Martínez Munuera efterlod La Liga-trofæet ét point fra Madrid."

Argumentationen denne gang er det manglende straffespark mod Iago Aspas, der derefter blev vist ud på grund af sine protester. 

Gud ved, hvordan det kommer til at lyde, når Real Madrid på søndag med al sandsynlighed tilspiller sig mesterskabet ude mod Málaga. Et hold, der er anført af træneren Míchel, en sand Real Madrid-legende. Få Culés tror på, at han er manden, der mirakuløst skal fravriste madrilenerne den titel, de har mindst ni ud af ti fingre på. Málagas madrilenske træner har allerede gjort sit i denne sæson til at spænde ben for Barcelona med den mirakuløse 2-0-sejr hjemme på La Rosaleda i sidste måned. 

Mon ikke man vil høre "así, así, así gana Madrid!" (sådan, sådan, sådan vinder Madrid) blive råbt på både tribuner og gader i Barcelona, hvis Zinedine Zidanes tropper kører den i hus søndag. En slagsang, Madrid-fansene bruger, når deres hold vinder på en smuk måde, mens modstanderne bruger den diametralt modsat - når Madrid vinder takket være dommerhjælp. Som de jo har gjort i denne sæson...ifølge de catalanske medier.  

Så må vi se, hvilken indflydelse dommerne får i sidste spillerunde. Det er blevet bekræftet, at FC Barcelona får fornøjelsen af Alejandro Hernández Hernández i deres sidste kamp mod Eibar, mens Real Madrids opgør i Málaga skal dømmes af Ricardo de Burgos Bengoetxea. Så nu kan der vel ikke længere herske tvivl om, hvor titlen havner?