• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Brøndby-dom: Et sørgeligt lavpunkt i dansk fodbold

Brøndby-fans på stemningstribunen Sydsiden synger for spillerne efter kampen mod Lyngby. Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

KOMMENTAR: Udelukkelsen af Brøndby-fans på udebane resten af 2022 rammer mange uskyldige og hele dansk fodbold, men det kan ikke være anderledes, efter problemerne er eskaleret i flere år.

Af Troels Bager Thøgersen

En bøde på 400.000 kroner og en fratagelse af udebaneafsnittet til Brøndbys udekampe i resten af 2022.

Det er de barske realiteter, efter Fodboldens Disciplinærinstans tirsdag bestemte, at uro i forbindelse med kampen i Viborg 18. september skulle medføre en skærpelse af den udelukkelse af tilskuere til næste kamp i Parken mod FC København, Brøndby IF allerede var idømt.

Bødestraffen kan appelleres til Fodboldens Appelinstans inden for de næste to uger.

Det her er på ingen tænkelig måde en god dag for Brøndby IF eller dansk fodbold, i hvert fald ikke her og nu eller på mellemlang sigt.

Dommen rammer Brøndby og det markante flertal af klubbens fans, der aldrig kunne drømme om at bryde loven i forbindelse med en fodboldkamp, det rammer dansk fodbolds omdømme, at det er kommet så vidt, og at det er også noget af et hak i oplevelsen af at gå til Superliga-fodbold, hvor det her vil være på dagsordenen i måneder, hvis ikke år, frem over.

Men at det på ingen tænkelig måde er godt og fedt, betyder ikke, at det ikke er den rigtige beslutning.

Det har ikke skortet på advarsler og formaninger. Eller straffe for uro. Eller alle mulige tegn på, at det her kunne være den foreløbige endestation, hvis der ikke kom styr på tingene.

Vi må konstatere, at der ikke kom styr på det, når politi og kontrollører på Brøndbys udebaneafsnit på stadion i Viborg lige efter en række voldsomme sager og indskærpelser til Brøndby IF og fra Brøndbys IF's ledelses side melder om 'særdeles voldsom og aggressiv adfærd fra nogle af Brøndby IF's tilskuere', herunder angreb på politi og vagter på stadion.

Undskyld mig, men hvad er det, der er så svært at fatte?

Jeg begræder, at det er nødvendigt med denne dom, med tiltag som fremvisning af ID, og andre former for kontrol med tilskuere til fodbold.

Kald mig gammeldags og totalt ude af trit med et 2022-overvågningssamfund, hvor flere kameraer vil have flere kameraer, men jeg synes virkelig, det er en falliterklæring for alle involverede parter, at gode, danske traditioner i forbindelse med fodboldkampe som dialog, tillid og ansvarlighed ikke rækker.

Men jeg må jo bare konstatere, at det ikke har fungeret, at Brøndby IF ikke har fået håndteret dette problem og denne kultur i tide, så dette sørgelige scenarie kunne undgås, og at man set i bakspejlet nok også burde have meldt mere tydeligt fra i dansk fodbold længe før i dag.

Det kan også spille ind, at et Christiansborg i valg-feber meget vel kan tænkes at ville bruge vold og hooliganisme til danske fodboldkampe som valgflæsk og overbudspolitik - og der er det bedre selv at tage initiativet i dansk fodbold end at vente på det, en regering på genvalg og oppositionspolitikere måtte kunne finde på.

Det her frikender IKKE andre klubbers ballademagere for ansvar, men jeg synes heller ikke, jeg kan eller skal kunne forklare mig ud af en fartbøde i morgen, hvis jeg kører 100 kilometer i timen i en byzone, fordi jeg har set to andre køre over for rødt.

Denne dom vil gøre dansk fodbold til et mere trist foretagende i den kommende tid, men vi må også konstatere, at det nok vil gøre det til et mere sikkert af slagsen, ikke mindst for dem, der er på arbejde på stadion.

Så håber jeg, lektien nu bliver lært af alle involverede, og at der ikke er nogen, der nu føler sig berettiget til at tage balladen andre steder hen.