Foto: Getty Images
Generelle

Kære alle: Tusind tak for de 75 år!

LEDER: Tipsbladets redaktør tager afsked med den trykte udgave af bladet, der udkommer sidste gang på papir fredag 26. januar.

Nu gik den ikke længere.

Efter 75 år og to måneder er det slut med Tipsbladet på papir. Det er 3.922 uger, hvor Tipsbladet er udkommet med et, i perioder to, blade om ugen.

Det er endegyldigt ovre: Efter 11 års udgivelse sammen med Ekstra Bladet på papir hver fredag kommer der ikke flere udgaver af bladet end den, du kan læse her.

Her følger en ren tilståelsessag fra nærværende chefredaktør for bladet siden 2012: Jeg ved ikke, hvordan man siger rigtigt farvel til bladet, selv om jeg har haft siden september til at overveje det.

Jeg har læst andre danske og udenlandske mediers afsked, når de har sagt farvel til print, jeg har, som min generation har det for vane at gøre, spurgt Google. Men noget perfekt svar eller en god formel til, hvordan vi gør det her, er jeg ikke nået frem til.

Måske skyldes det, at vi ikke er klar til at tage afsked og heller ikke gør det, nu hvor Tipsbladet lever videre i fin form digitalt.

Jeg mener absolut ikke, vi er løbet tør for gode, spændende, sjove eller enormt vigtige historier at fortælle jer om dansk og udenlandsk fodbold, spillet på banen og alle de mennesker, der på godt og ondt befolker verdens mest populære sport.

Giv mig en fornuftig pose penge til nogle dygtige skribenter, og hvad der ellers følger med, og jeg skal jer 32, 64, ja endda 96 siders Tipsbladet hver fredag med et overflødighedshorn af alt det, fodbold er og kan.

Men sådan hænger verden ikke sammen, og selvom det er trist og ærgerligt, at Tipsbladet forsvinder på papir, ville jeg også være en slem løgner, hvis jeg påstod, at det er overraskende eller uventet.

Tipsbladets sidste forside på print. Sidste udgave udkom fredag 26. januar 2024.

Der er jo en grund til, vi i 11 år er udkommet på papir sammen med Ekstra Bladet, selvom vi naturligvis gerne vil have stået derude på hylderne side om side med de andre trykte udgivelser i Danmark.

Det er rasende dyrt at udgive journalistik på papir og er kun blevet dyrere og dyrere i min tid som chefredaktør, sideløbende med at stadigt flere af os læser og ser fodboldhistorier på mobiltelefonen, mens færre læser på papir. Det gælder også for mig selv, hvilket jeg sagtens kan se ironien i.

Derfor bliver det et farvel, og et tak, nu, hvor vi og Ekstra Bladet går hver til sit, efter vi i efteråret blev købt af Better Collective.

Det var den kedelige del.

For på trods af, at det er tungt og trist at sige farvel, er det også en glæde at vide og mærke, hvor meget Tipsbladet har betydet for jer som læsere gennem trekvart århundrede.

I storhedstiden fra 60'erne til midten af 90'erne læste et hav af danskere Tipsbladet hver uge. Endnu flere læser i dag tipsbladet.dk.

I de årtier var velfungerende trykte medier de rene pengemaskiner – siden slutningen af halvfemserne har de absolut ikke været det.

Det er en del af forklaringen på, at vi ikke i samme grad som tidligere har rejst kloden tynd – det har været en økonomisk nødvendighed, ikke dovenskab eller manglende opfindsomhed og lyst.

Som Michael Laudrup så rigtigt siger det i denne sidste udgave af vores blad, har Tipsbladet altid været et medie med fokus på substansen og de gode historier.

Vi har fortalt et væld af kritiske historier, udfordret magthaverne og sparket dem over skinnebenet, så snart det var berettiget.

Det har da også været en hovedprioritet i min tid på bladet i en æra, hvor jeg mener, at personer og institutioner med allermest magt generelt er sluppet alt for nemt omkring deres ansvar og talrige fejltagelser. Men fascinationen og nysgerrigheden har båret meget, fra Per Høyer Hansens reportager i alle mulige og umulige lande, de store interview med spillets største navne som Diego Maradona og danske topnavne som brødrene Laudrup, Frank Arnesen og Morten Olsen, en tæt dækning af engelsk fodbold siden Tipsbladets fødsel frem til de seneste 25 års store fokus på en Superliga, der har vokset sig stærk.

Jeg glæder mig selv over at stukket snuden inden for på Roman Abramovitj' daværende frokost-restaurant i Moskva, at have oplevet de største højdepunkter og dybeste dale ved VM 2010 i Sydafrika og EM 2021, og have skrevet et væld af historier og mødt et utal af mennesker i fodbold, for ikke at glemme alle de engagerede breve, mails og møder på gaden med jer læsere, der også brænder for fodbold og har fået mange gode timer ud af Tipsbladet.

Jeg kan garantere, at mine kolleger gennem årene og årtierne på Tipsbladet har haft det på samme måde. Også dem skylder jeg en stor tak.

Det har været en sand ære og et ubeskrivelig stort privilegium at være en lille del af et stykke dansk kulturhistorie, og jeg vil skynde mig at tilføje, at vi fortsætter på tipsbladet.dk med en opprioritering af større projekter, serier, interviews og kritiske historier.

Journalistikken kommer ikke til at dø sammen med bladet, så følg med ovre på tipsbladet.dk, hvor fascinationen og nysgerrigheden ved det smukke spil, der i lige dele har båret Tipsbladet gennem 75 år, fortsat lever.

TUSIND Tak til læserne og alle jer, der på forskellig vis har været med undervejs i de 75 år - og kom da med over på tipsbladet.dk, hvis du ikke allerede er flittig læser.