Video : Tipsbladet
Generelle

Messi udfordrer skæbnen i ærkefjendens freakshow

Søndag kan Lionel Messi endelig vinde det landsholdstrofæ, han mangler i sin enestående karriere. Men han skal forbi ærkefjenden Brasilien anført af den tidligere holdkammerat Neymar i en fuldstændig sindssyg udgave af Copa América.

- Tak til CONMEBOL for alt det her. Fejlen er jeres. Hvad gør I, hvis en person dør? Det eneste der tæller for jer er penge. Er et liv ikke noget værd?

På mange måder lever Sydamerika op til fordommene om temperamentsfulde mænd, der udtrykker sig meget direkte.

Men da Bolivias Marcelo Moreno, tidligere Sjakhtar Donetsk-angriber og i dag på kontrakt i brasilianske Cruzeiro, trak den verbale seksløber og begyndte at skyde mod det sydamerikanske forbund CONMEBOL, vakte det alligevel opsigt.

Copa América var netop flyttet væk fra det dybt mærkværdige, delte værtskab med Colombia i nord og Argentina i syd.

Den nye vært? Brasilien med præsident Jair Bolsonaro som stærk, drivende kraft.

Det var i absolut sidste sekund, Brasilien tog over – ja faktisk troede mange spillere, at en meget tiltrængt ferie var i hus.

Men Bolsonaro slog til, uden rigtigt at spørge nogen.

Den brasilianske klubsæson er i gang, og klubberne skal bruge deres stadions? Pyt, find ud af det.

Det eneste, der irriterede Bolsonaro, var at CONMEBOL absolut skulle insistere på coronarestriktioner og spiller foran nul tilskuere i stedet for bare at åbne sluserne til stadion, men det måtte han jo leve med.

Problemet?

Brasilien har 529.000 døde af COVID-19 per 8. juli, hvilket betyder, at cirka 50.000 mennesker er døde af virussen, siden Bolsonaro fik fingre i turneringen.

Kun USA har flere dødsfald forårsaget af COVID-19, og beslutningen om at hente turneringen til Brasilien, mens sundhedsvæsenet er ved at kæntre.

Selv det brasilianske landshold forsøgte at få bremset turneringen anført af Casemiro, det samme gjorde domstole og politiske modstandere.

Men ligesom præsident Bolsonaro konsekvent nægter at bruge mundbind, kalder folk, der bliver hjemme, for idioter, og er tæt på fuldblods vaccine-konspirationsteoretiker ved offentligt at sige, at vaccinerne slår folk ihjel, fik han også gennemtrumfet værtskabet.

Og Marcelo Martins?

Han fik en kæmpebøde af CONMEBOL, en kamps karantæne og blev advaret om, at han kunne se hjemmefra i et år, hvis han kritiserede CONMEBOL igen.

Messis store måned
Mens der er demonstrationer i gaderne mod Bolsonaros håndtering af coronaepidemien, har Brasilien og Argentina spillet sig frem til finalen efter lige så mange kampe som England og Italien ved EM, vel at mærke i en Copa América-udgave med kun 10 hold i modsætning til de 24 ved EM.

Det er i den fuldstændig vanvittige ramme, Lionel Messi endelig skal vinde sit første landsholdstrofæ.

I 2007, 2015 og 2016 glippede det for Argentina i Copa América, i 2014 var det som bekendt VM-finalen i Rio De Janeiro, argentinerne tabte til Tyskland efter store afbrændere af Lionel Messi og Gonzalo Higuaín, og med seks-syv hold foran Argentina som kandidater til VM-titlen næste år i Qatar, er søndagens finale tilbage på Maracanã i Rio måske Messis bedste – og sidste – chance.

Messi er med fire mål topscorer i turneringen og har spillet fuld tid.

Det fortæller både historien om, hvor gerne han vil have det trofæ, og hvor voldsomt landsholdene i Sydamerika er villige til – og tvunget til – at bruge deres udmattede stjerner fra Europa i en tid, hvor der skal leves op til tv-aftaler og betingelser i sponsoraftaler i en grad, hvor man spiller en bronzekamp i hovedstaden Brasilia mellem Peru og Colombia.

Brasilien stiller med Neymar, Casemiro, Thiago Silva, Marquinhos, Ederson, Danilo og resten af profilerne fra Europa, en stærk besætning med tanke på, at spillerne egentlig helst havde været fri og lod til at have landstræners Tites opbakning.

En chance at tage?
Det bliver Lionel Messis kamp nummer 60 i denne sæson, og nummer 73 siden den spanske liga genstartede efter coronaepidemien for et år og et par uger siden.

Den nu 34-årige argentiner er officielt klubløs, efter kontrakten med FC Barcelona udløb 30. juni.

Det lader stadig til, at han bliver i FC Barcelona, hvor den ny præsident Joan Laporta åbenbart er så opsat på at fortsætte samarbejdet og betale Messi nye kæmpesummer, efter den seneste kontrakt på fire år betalte argentineren over fire milliarder kroner, at han skaffer sig af med alle de spillere, han kan fra Barcelonas trup.

Det giver ikke megen mening for Manchester City eller Paris Saint-Germain at betale så store beløb, selvom UEFA i det store hele har sløjfet Financial Fair Play og nu er ved at finde på et nyt system med mere fokus på transfersummer.

At det ikke giver mening betyder så ikke, at det ikke sker – når Sergio Ramos er en toårig kontrakt værd i Paris Saint-Germain, kunne man nok også finde en plads i truppen til Lionel Messi.

Men landsholdet er det, der tæller for Lionel Messi lige nu, hvilket meget godt understreges af, at han spillede kampene mod Ecuador og Colombia efter kontraktudløbet, og nu spiller en tredje kamp mod den absolutte ærkerival i deres hule.

At det bliver foran nul tilskuere betyder intet i forhold til at vinde noget med Argentina på Maracanã, hvor den største mulighed blev forspildt for syv år siden.

Så kan selv Joan Laporta, PSG, Manchester City eller hvem, der ellers måtte have lyst til at tilbyde en kontrakt – det inkluderer Messis barndomsklub Newell's Old Boys, der friede på sociale medier 1. juli – vente.


Og fra Holland