Video : Tipsbladet
Generelle

Pengemændene burde gå efter AGF, Brøndby og OB

Det er bestemt ikke alle udenlandske klubejere i Danmark, der har opnået succes.

Danmark er ikke altid et nemt sted at komme til som udlænding.

Vi har et af hav af uskrevne regler og normer, vi taler ikke ret meget, og vi er ofte afventende og tilbageholdende.

At danske fodboldklubber alligevel er blevet en yderst attraktiv vare for udenlandske klubopkøbere hænger naturligvis sammen med alle fordelene ved et velorganiseret land, hvor alle taler engelsk, og hvor man fysisk er tæt på de store ligaer i Europa.

Matthew Benham i FC Midtjylland og Tom Vernon i FC Nordsjælland har vist, at man kan få stor succes i Superligaen som udenlandsk klubejer, og det har sammen med Superligaens gode Europa-placering lokket mange opkøbere til, ikke mindst efter belgiske klubber og klubber i større fodboldlande blev for dyre i forhold til risikoen.

Men at Benham og Vernon har haft succes betyder tydeligvis ikke, at andre udenlandske klubejere også har eller kan få det.

I de fem år, vi har haft slutspil i den nuværende udformning af Superligaen, er FCM og FCN de eneste udenlandsk ejede klubber, der er kommet i Top 6, og lige nu er det meget svært at se, hvilken udenlandsk ejet klub, der skal ændre det.

Måske er de udenlandske klubejere gået i land de forkerte steder i Danmark.

I sommer kom Vendsyssel FF tilbage i Jacob Andersens besiddelse efter et katastrofalt år med Core Sports Capital fra Frankrig/Tyskland/Schweiz som ejer.

Fremad Amager blev for få dage siden solgt fra SCP Waterfront, et firma kontrolleret af den russiske oligark Mikhail Zingarevitj' søn Anton.

Det er to amerikanske forretningsmænd med domme for økonomisk kriminalitet, Zingarevitj har solgt til, og det sker efter, at de mange skiftende målsætninger og metoder i Amager-klubben i Zingarevitj-æraen ikke var midlet til at bringe holdet i Superligaen.

Og SønderjyskE er i gang med en danskrettet bevægelse, hvor man sætter flere lokale og danske kræfter ind i bestyrelsen og nu også i den sportslige afdeling i form af Esben Hansen som sportsdirektør og sandsynligvis snart også OB’s assistent Henrik Hansen som cheftræner.

Det ligner en erkendelse af, at Danmark og Superligaen ikke bare var en nem lille forhindring, hvor man uden videre kunne gøre SønderjyskE til en stærk aktør.

I stedet er SønderjyskE nu i overhængende nedrykningsfare efter at have været i Superligaen siden 2008, og klubben ligner det levende eksempel på, hvor nemt det er at undervurdere Superligaen og de efterhånden store beløb, der skal til for bare at snakke med om at være blandt de otte bedste i mere end en enkelt sæson.

Lederen er bragt i Tipsbladet 10. december