• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Svag modstand? Sådan har Superliga-bomberne scoret

Foto: Getty Images

ANALYSE: Hvem der er berettiget Superliga-topscorer eller ej, det kan vi ikke svare på her. Men Tipsbladet har set nærmere på, hvordan topscorerernes mål er faldet i denne sæson.

Af Troels Bager Thøgersen

Topscorer-værdigheden har de seneste dage og uger været til usædvanlig stor debat.

Strukturen med slutspil gør forskel på det kampprogram, klubberne og deres mest målfarlige folk har, og det er nok især Gustav Isaksens opblomstring i 2023 og en del førsteplads på listen, alt imens FC Midtjylland meget skuffende er i nedrykningsslutspillet, der har givet diskussionen ekstra ilt.

Er det urimeligt, at Isaksen kan ende som topscorer i Superligaen, når han har haft flere kampe mod rækkens svageste klubber, hvilket bør være en fordel for FCM-forwarden sammenlignet med de øvrige fire topscorere, der alle spiller i klubber i medaljeslutspillet?

Bliver Patrick Mortensens tal pustet kunstigt op af, at han også tager AGF's straffespark?

Og kan det nu også passe, at Viktor Claesson fra FC København primært hugger til mod de sværeste modstandere?

Disse i bund og grund subjektive spørgsmål kan vi ikke svare fyldestgørende på her, men vi kan se nærmere på fakta om de fem spillere, der med to spillerunder tilbage ligger øverst på Superligaens topscorerliste.

Angribernes samlede statistik

Gustav Isaksen
FC Midtjylland

Gustav Isaksen er den konverterede kantspiller, der måske i en nær fremtid i en udenlandsk klub igen skal spille på kanten eller sammen med en makker bag en fysisk stærk, enlig frontløber.

Men Isaksen må siges at have gjort det godt i den rolle, han har fået af Thomas Thomasberg i en 4-4-2-formation ved siden af en fysisk stærk angriber i form af Júnior Brumado eller Frederik Heiselberg.

Man kan godt se i Isaksens statistik, at han har spillet meget på kanten, og at han også som forward i en relativt fri rolle har et blik for holdkammeraterne ud over selv at komme til mange afslutninger.

Men Isaksen er faktisk med afstand den spiller i Superligaen, der har afsluttet på mål flest gange i sæsonen, så hvis det virker som om, at meget i FC Midtjylland går gennem den 22-årige offensivspiller, er den fornemmelse helt rigtig ifølge dataene.

Isaksen har scoret mange af sine mål mod de øvrige hold i bunden af rækken, men for 'troværdigheden' i den unge midtjyskes kandidatur til førstepladsen taler, at han i modsætning til flere af konkurrenterne ikke tager straffespark.

Sådan er målene fordelt
Top 6: 4 mål
Viborg FF: 3
Randers FC: 1

Bund 6: 11 mål
OB: 1
AC Horsens: 4
Silkeborg IF: 4
AaB: 2

Hjemme: 5
Ude: 10

Patrick Mortensen
AGF

Patrick Mortensen er ifølge dataene omkring hans afslutninger og spil præcis, hvad man forventer: En angriber, der holder sig i eller i nærheden af boksen, og som i høj grad lever på godt sammenspil og oplæg fra holdkammeraterne.

Det var de oplæg, Mortensen såre manglede i sæsonen 2021/22, men som han nu får en betydeligt bedre forsyning af.

Det skal også nævnes, at mange af Mortensens afslutninger kommer på hovedstød (ligesom Ohi Omoijuanfos), hvilket jo også afspejler sig i fem hovedstødsmål.

Straffesparkene har holdt Mortensen inde i kampen om topscorertitlen, indtil han i seneste runde mod FC København scorede et klassisk 'Paddy'-mål efter et godt indlæg.

Mortensen har også det til fælles med Omoijuanfo, at han har scoret mod otte af 11 modstandere i Superligaen – kun FC Nordsjælland, FC Midtjylland og Silkeborg er sluppet for at indkassere i deres kampe mod AGF.

Sådan er målene fordelt
Top 6: 7 mål
Viborg FF: 3
Brøndby IF: 1
Randers FC: 2
FC København: 1

Bund 6: 8 mål
OB: 3
AC Horsens: 2
AaB: 2
Lyngby: 1

Hjemme: 8
Ude: 7

Viktor Claesson
FC København

Den erfarne og driftsikre svensker skiller sig ud i topscorerfeltet ved at have spillet omtrent to/tredjedele af sine Superliga-kampe fra et udgangspunkt som central midtbanespiller.

Så er det dybt imponerende at være nået op på 12 sæsonscoringer med to runder tilbage.

Men er Claesson til gengæld det, amerikanerne med et skønt udtryk kalder en 'flat track bully', en spiller, der dominerer mod de svagere modstandere og bygger sine stats op der?

Den betegnelse vil være dybt unfair at knytte til svenskeren, der har haft en flot karriere på topplan med store kampe, de allerfærreste kolleger og modstandere i Superligaen kan eller kommer til at matche, og når Claesson spillemæssigt netop har intelligensen til at gøre sig gældende mod dygtige modstandere.

Men som målscorer i denne sæson forholder det sig bare sådan, at svenskeren har scoret langt flittigst mod de hold, der endte med at kæmpe mod nedrykning, så i den del af diskussionen kan svenskeren ikke siges at have mere ret til noget end eksempelvis Mortensen og Isaksen.

Sådan er målene fordelt
Top 6: 4 mål
Viborg FF: 2
Brøndby IF: 1
FC Nordsjælland: 1

Bund 6: 8 mål
Silkeborg IF: 1
FC Midtjylland: 1
AaB: 3
Lyngby: 3

Hjemme: 6
Ude: 6

Ernest Nuamah
FC Nordsjælland

Sikke et Superliga-gennembrud.

Man burde jo egentlig ikke være overrasket med tanke på de topspillere, de formår at uddanne i FC Nordsjælland og hos Right To Dream-parterne i Ghana, men det gør ikke Nuamahs eksponentielle vækst især siden salget af Andreas Schjelderup mindre imponerende.

Ofte gør det forskellen for stortalenter, der er ved at bryde igennem på seniorplan, om de hurtigt lærer at træffe bedre beslutninger, og selvom der naturligvis stadig er masser af forbedringspotentiale hos Nuamah, er det bare imponerende at se, hvor meget han gør rigtigt, og hvor meget modstanderne har været nødt til at indstille sig på ham i foråret.

FC København har overhalet FCN som favorit til guldet, men det vil ikke kunne bebrejdes Nuamah, hvis førstepladsen lige akkurat glipper – han har gjort det godt, også som afslutter.

Nuamah er topscorer mod de øvrige Top 6-hold – til gengæld er det også en smule tankevækkende at se, at de fleste af målene kommer på hjemmebane og ikke ude, hvor FC Nordsjælland har bøvlet med at vinde siden efteråret.

Sådan er målene fordelt
Top 6: 8 mål
Brøndby IF: 4
AGF: 1
Randers FC: 2
FC København: 1

Bund 6: 3 mål
OB: 2
FC Midtjylland: 1

Hjemme: 8
Ude: 3

Ohi Omoijuanfo
Brøndby IF

Der har også været spillemæssige dyk undervejs sammen med resten af holdet, men nordmanden er både den erfarne afslutter, man trængte til i Brøndby efter salget af Mikael Uhre, og den konstruktive, pålidelige type, både cheftrænere og holdkammerater hurtigt lærer at sætte stor pris på.

Den norske angriber burde måske have scoret lidt flere mål og være i spil til topscorerprisen, mere end han er med fire mål op første de to sidste kampe, men med mindre Brøndby vil have en angriber med videresalgspotentiale, er positionen som fysisk stærk angriber en af de sidste, Brøndby behøver at lede efter på transfermarkedet de næste 12-18 måneder.

Sådan er målene fordelt
Top 6: 6 mål
AGF: 1
Randers FC: 1
FC København: 3
FC Nordsjælland: 1

Bund 6: 5 mål
OB: 1
AC Horsens: 2
Silkeborg IF: 1
FC Midtjylland: 1

Hjemme: 5
Ude: 6