Video : Tipsbladet
Bundesliga

PCs vilde FCK-salg: 'Tæt på en milliard kroner'

I alt har FC København i Peter Christiansens tid som sportsdirektør lavet omkring halvanden milliard kroner.

(Tipsbladet i Wolfsburg) Peter Christiansen slog den ene transferrekord efter den anden som sportsdirektør i FC København.

Victor Kristiansen er klubhistoriens dyreste med et salg på 150 millioner kroner, og så er der en perlerækkke af andre store salg.

Tag Mohamed Daramy, Jonas Wind, Kamil Grabara og Hakon Haraldsson med, og du har en håndfuld, som alle er solgt for over eller lige under 100 millioner kroner. Hver.

Samtidig er der Rasmus Højlund, William Bøving, Pep Biel, Valdemar Lund og Isak Bergmann Johannesson, Victor Nelsson og Jens Stage blandt andre salg, der har været igennem salgsmøllen i Parken og samlet har givet indtægter, som andre klubber ville savle over at have på blot tre år.

Når Tipsbladet spørger Peter Christiansen, vil han ikke ud med det eksakte tal, men han medgiver, at det er tæt på den magiske grænse en milliard kroner.

- Det er tæt på, hvis vi tager rent transferintægter. Det præcise tal kan jeg ikke oplyse, men det er i hvert fald tæt på, siger ‘PC’, der i sine tre år i FC København fik to guldmedaljer med klubben og kunne glæde sig over to Champions League-gruppespil.

Med præmiepenge runder FC København mere eller mindre halvanden milliard kroner i Peter Christiansens regeringstid. 

- Ja, noget i den stil, lyder det kortfattet fra ham. 

Overordnet har økonomien i FC København altså fået et boost under den nytiltrådte forretningsfører i Wolfsburg.

- En ting er, hvad folk laver i dagligdagen, men bottom line er, hvad du vinder. Og i mit tilfælde hvad det er for en økonomi, du bringer til bundlinjen. Det kan ikke diskuteres, at det har været en udbredt succes i forhold til det, siger han og tilføjer:

- Har der været fejl undervejs, det har der absolut. Der var engang én, der sagde til mig, da jeg var på vej ind i branchen, at det kan godt være, at du laver fejl på transfermarkedet, men du skal bare sørge for at vinde alligevel. Og det har vi gjort pånær her til aller, allersidst, forklarer han med henvisning til sidste sæsons tredjeplads.

- Folk, der har indsigt i denne verden og ved, hvad man kan få for de penge, vi har, der er det indiskutabelt for dem, at det har været en succes. Men det er heller ikke så vigtigt, det vigtige for mig er dem, som har en forståelse for denne her verden.

En vindue klæber sig imidlertid til Peter Christiansen for visse personer, og det er det, hvor Babacar, Karamoko, Singh, Mukairu og Amoo alle blev hentet. 

- Folk, som sidder og skriver om et januarvindue i 2022 som den sorte plet på al den succes, det skal de bare have lov til. Tiden har det også med at sætte resultater i relief. Og folk kigger måske anderledes på det om et par år. Det må vi se, siger Peter Christiansen og sætter flere ord på, hvorfor det transfervindue gik, som det gjorde: 

- Noget af det, der gik galt, er, at først ryger Rasmus Højlund, vi afvikler Kamil Wilczek, og så kommer der det her Wolfsburg-tilbud på Jonas Wind, tre dage før vinduet lukker.

- Der bliver prisen så god (knap 100 millioner kroner, red.), at vi - med den ansvarlighed, man også skal drive jobbet med - også skal sige okay. Så får han også lov til at skifte. Det var måske for mange i forhold til ud dér. Ikke desto mindre kom det i den rækkefølge.

- Jeg tror aldrig heller aldrig nogensinde, at Rasmus Højlund var gået videre, hvis Jonas Wind var gået ud 15. januar. Så havde han måske være blevet i FC København og været med på den rejse og fået chancen. Hvis man kigger på det økonomiske, var det vindue en kæmpe succes rent faktisk, men sportsligt endte det træls.

- Mange mennesker er med på det, men der sidder jo 50-100 mennesker, som skriver på et socialt medie, og det er bare sådan, det er i denne verden. Det er jeg modstandsdygtig over for, og det er ikke en kamp, jeg gider kæmpe. I fodboldverdenen ved folk både nationalt og internationalt, hvad vi har gjort. Når vi sidder til frokoster med Manchester City, og man beskriver det her over for en kollega, så sidder de jo bare og siger, at det er helt normalt. ‘Vandt I? Ja, det gjorde vi. Så glem det.’ Det er sådan, de kigger på det derude.

Wolfsburg kiggede i hvert fald med, for de hentede Peter Christiansen ind som øverste fodboldschef - også selv om det kostede dem 15 millioner kroner.

Et lille - eller stort bidrag om man vil - til klubkassen, der i de seneste tre år har fået tilført 1.500.000.000 kroner.