• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Lasse Sylvest Mikkelsen

Tal-knuserne har talt: Så langt når Danmark ved EM

Foto: Getty Images

Ottendedelsfinalener venter rundt om hjørnet, og statistik-hjemmeside the Analyst har regnet alle scenarier igennem og vurderet alle 16 mandskabers chance for at vinde EM.

Af Lasse Sylvest Mikkelsen

Lørdag indleder Danmark og Wales ottendedelsfinalerne ved EM, når de klokken 18 sparker bolden i gang i Amsterdam.

De to nationer er havnet i den "lettere" del af playoff-træet, hvor de undgår de allerstørste favoritter fra Frankrig, Belgien og Spanien.

Derfor tør de danske fans og spillere godt se frem mod kvartfinalen, og det har de da også god grund til.

For den anerkendte statistik-hjemmeside the Analyst har regnet lidt på alle de 16 tilbageværende nationers chance for at gå videre til de enkelte runder.

Her kan man læse, at Danmark er storfavoritter mod Wales, og sandsynligheden for dansk avancement til kvartfinalen er på 66,7 procent. Kun fem andre nationer har en større chance for at kvalificere sig til kvartfinalen.

Beregningerne er lavet ud fra forskellige parametre som kommende og mulige fremtidige modstandere samt nationernes EM-historik. Danmark har for eksempel større chance for at nå finalen end de forsvarende mestre fra Portugal, mens Portugal omvendt har større chance for at vinde selve finalen.

Går vi videre til kvartfinalen, så vil det heller ikke være nogen overraskelse, hvis vi her møder Holland. Deres chance for at slå Tjekkiet vurderes til at være 74,8 procent. Men det er også her, at EM slutter for Danmarks vedkommende, hvis man skal tro på statistikken. 

Men det behøver man ikke. Holland spåes knap 50 procent chance for at spille sig i semifinalen, mens Danmarks chancer vurderes at ligge på 31 procent. Det er alt andet lige en større chance, end Portugal og Italien har for at nå semifinalen.

I en eventuel semifinale vil modstanderen formentlig enten være Tyskland eller England, medmindre Sverige eller Ukraine overrasker. En dansk sejr over en af de to førstnævnte nationer får ikke storre odds. Det selvom the Analyst før EM spåede Danmarks chancer for at vinde EM større end englændernes. Bevares, kun med 0,2 procent, men alligevel.

Det skyldtes dog ikke nogen objektiv vurdering af holdenes kvaliteter, men derimod en vurdering af de to nationers mest sandsynlige modstandere på vej til en eventuel EM-finale.

Fra et dansk synspunkt skal vi - ud fra de statistiske vurderinger - håbe på en tysk sejr over englænderne i ottendedelsfinalen, da det er tyskerne, vi har størst chance mod i en semifinale. The Analytics regner dog med en engelsk sejr her.

Danmarks chancer for at gå hele vejen til finalen er på 12,6 procent, og det er knap halvt så meget som England og Tyskland. Skulle det alligevel ende med, at vi når så langt, så er de to mest sandsynlige modstandere Belgien eller Frankrig, der tidligst kan møde hinanden i semifinalen.

De helt store favoritter er fortsat Frankrig, der får 19,6 procents chance for at vinde EM. Til sammenligning er Danmarks chancer på bare 3,6 procent.

Og med disse ord er det vist værd at minde om den legendariske Brøndby-træner Ebbe Skovdahls ord:

- Statistik er som et miniskørt. Det giver gode ideer, men skjuler det vigtigste.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020