Video : Tipsbladet
Europa League

- Det bliver den største kamp i min karriere

Mikkel Rygaard rejste for tre år siden til udlandet for at forfølge en drøm. På torsdag kulminerer den drøm.

- Alle vores drømme kan gå i opfyldelse, hvis vi har modet til at forfølge dem.

Sådan sagde Walt Disney for cirka hundrede år siden. Og alle, der kender historien, ved, at Disney fik succes. Ikke mindst med sine mange film, der er højt elsket den dag i dag.

For danske Mikkel Rygaard er ordene også sande. Efter snart tre år i udlandet oplever han på torsdag en slags kulmination på karrieren. Flødeskummet. En oplevelse alle fodboldspillere drømmer om.

For at forstå den oplevelse skal vi først tilbage til 2022. 

Her blev Mikkel Rygaard hentet til svenske BK Häcken efter et par år i polske LKS Lodz, der endte med, at han fik ophævet sin aftale, da klubben ad flere omgange ikke havde ubetalt løn. 

Og så fik Mikkel Rygaard kæmpe succes.

Noget overraskende vandt han det svenske mesterskab med BK Häcken. Det første mesterskab i en lang karriere vel at mærke. Derfor var det på mange måder en helt speciel oplevelse for Mikkel Rygaard, da han endelig kunne løfte et trofæ mod slutningen af 2022.

- Det er uden tvivl det største i min karriere at vinde guld med Häcken. Vi har kun økonomi til at blive mellem nummer fem og syv i Sverige. Så det var helt sensationelt, at vi vandt guldet. Jeg har kun vundet bronze to gange i Superligaen, så det var kæmpe stort for mig personligt at vinde ligaen.

- Jeg har ikke lavet andet end at vinde siden jeg kom hertil, og jeg har også gjort det godt personligt, men hvad der lige nøjagtigt passer mig så godt ved den svenske liga, det ved jeg ikke, siger Mikkel Rygaard til Tipsbladet.

Mesterskabet førte dem til kvalifikationen til Champions League, men her blev undertippede Klaksvik fra Færøerne endestationen. Häcken røg derfor ned i kvalifikationen til Europa League, hvor det gik noget bedre. Efter sejre mod litauske Zalgiris og skotske Aberdeen lykkedes det svenskerne at kvalificere sig til gruppespillet. 

Det bringer os frem til i dag.

Mikkel Rygaard står foran den drøm, han for tre år siden rejste til udlandet for at forfølge. Europa. At matche sig mod de bedste i verden. Derfor glæder den tidligere Superliga-spiller sig også som et lille barn til på torsdag, hvor Häcken indleder gruppespillet i Europa League med en kamp mod det stærke tyske mandskab Bayer Leverkusen. 

- Det bliver den største kamp i klubbens historie, og det bliver også den største kamp i min karriere. Det bliver vanvittigt spændende, fordi jeg har aldrig prøvet at spille gruppespil i Europa, siger danskeren.

De tyske mastodonter fører i øjeblikket Bundesligaen, og i weekenden spillede de uafgjort mod selveste Bayern München. En lidt anden vægtklasse end den, Mikkel Rygaard plejer at bokse i. Han erkender da også, at det bliver noget nær umuligt at få noget med hjem fra Tyskland.

- Altså på papiret har vi ikke en jordisk chance. Men fodbold er fodbold, så vi går derned og tror på, at vi kan gøre et eller andet. Vi kan håbe, at de undervurderer os, fordi vi ikke er en større klub end vi er, siger han.

Og selvom tingene kører som smurt i udlandet, og Mikkel Rygaard står foran sin største kamp i en lang karriere, kunne han da godt tænke sig at vende hjem til Danmark inden støvlerne bliver lagt på hylden. 

- Det behøves ikke at hedde Superliga, men det er da klart, at jeg tænker over at vende tilbage til Danmark. Jeg kunne godt tænke mig at komme hjem på et tidspunkt.   

Mikkel Rygaard spillede 28 kampe for BK Häcken i sidste sæson, hvor det blev til 11 mål og 4 assists. Hans kontrakt med svenskerne løber frem til december 2024.