• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Mikkel Fuhr Nielsen

Erik Sviatchenko i kæmpe triumf: Ren eufori!

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Tipsbladet har fanget Erik Sviatchenko til en snak dagen derpå. Onsdag blev han pokalmestre med Houston Dynamo FC, da man slog Lionel Messis Inter Miami.

Af Mikkel Fuhr Nielsen

Fire timers søvn var det blevet til, da Erik Sviatchenko besvarede Tipsbladets opkald torsdag omkring klokken 11.00 amerikansk tid.

Stemmen var en smule hæs og hovedet tungt. Men til gengæld var humøret højt. Det er der ikke noget at sige til, da Erik Sviatchenko 13 timer forinden blev pokalmestre med Houston Dynamo FC.

Hans mandskab bragede sammen med Inter Miami i Florida, hvor man vandt med 2-1 efter at have domineret særligt første halvleg. Lionel Messi var fraværende med en skade, men det gjorde ikke triumfen mindre speciel for Erik Sviatchenko.

- Selvom jeg har prøvet det mange gange, og det her er det 12 trofæ i min karriere, så bliver man bare aldrig træt af at vinde. Det var ligeså fantastisk. Det var også en særlig speciel følelse, da jeg kom for bare seks måneder siden, og nu står jeg her, siger Erik Sviatchenko til Tipsbladet og fortsætter:

- Houston har ikke gjort det særlig godt i mange år, og nu har vi fået vendt det til, at vi står med en pokaltitel, vi ligger nummer fire og er måske et af de bedst spillende hold herovre. Vi er stadig små, men det var fedt at få vist på den helt store amerikanske scene mod Inter Miami, som alle snakker om, at vi kunne slå dem, og vi ødelagde dem faktisk.

Skudstatistikken hed 17-1 efter første halvleg, hvor Houston Dynamo skulle have dræbt kampen. Foran 2-0 ved pausen endte det alligevel med at blive nervøst til sidst, da Josef Martinez reducerede i tillægstiden.

Erik Sviatchenko og co. holdt stand, og så kunne champagnepropperne gå.

- Hele omklædningsrummet var klistret til med bånd, hvor der stod Bud Light på over det hele. Det er faktisk en rigtig god øl... Den kan jeg godt lide, siger Erik Sviatchenko, der nærmest smagte sig ned af mindernes allé.

- Den [Bud Light, red.] drak jeg for mange år siden med Vito (Hammershøy-Mistrati) og (Mads) Hvilsom, da vi var på vores roadtrip, så det var meget sjovt at få den igen, lyder det, inden forsvarsspilleren vendte tilbage på sporet.

- Der var bare super stemning i omklædningsrummet. Der var kæmpe eufori, god stemning, dans, fest, musik og øl ud over det hele. Øjnene sveg og håret stank, så det var ligesom, det skulle være.

Erik Sviatchenko med nummer 28 på ryggen jubler ved slutfløjt over pokaltriumfen (Foto: Getty Images).

Mødet med superstjerne
Pokalfinalen blev spillet på Inter Miamis hjemmebane, og hvis der er noget klubben ikke er bleg for at skildre med, så er det listen af superstjerner, der ser holdets kampe.

David Beckham, Zinedine Zidane, en skadet Lionel Messi og James Harden havde havde alle taget plads. Og der var særligt én af dem, som fik Erik Sviatchenkos hjerte til at banke lidt ekstra.

- Jeg så Beckham, da vi kom ind. Og jeg sagde bare til mig selv: "ham der er simpelthen så sej." Jeg er jo vokset op med ham som et ikon både på og udenfor banen. Jeg har også set nogle dokumentarer med ham, og han virker bare som et enormt behageligt menneske.

Det blev Erik Sviatchenko nødt til at finde ud af efter pokaloverrækkelsen.

- Jeg gik over til ham, og så sagde jeg bare: "Hej David, fedt at møde dig." Og så siger han med det samme: "tillykke, I spillede fantastisk." Og så siger jeg noget med: "vi var en smule bedre end jer." Og så siger han bare: "I var meget bedre end os." Og så blinker han. Jeg tænkte bare, at nu skulle vi sku havde det billede der. Så fløj jeg over til William, min søn, og Anne og Clara, min datter, for det ville blive et minde, som vi kan grine af om et par år. Og der var han bare super cool og gav high five til William og sagde tillykke igen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Erik Sviatchenko sammen med David Beckham, sin kone Anne og sine to børn Clara og William (Foto: Privatfoto).

Som snakken skrider frem, fornemmer man faktisk en form for fascination af det engelske ikon.

- Det sjove er jo, at jeg kan huske, at jeg lavede min SRP i gymnasiet om David Beckham og David Beckham-effekten. Det handlede om at sammenligne to fodboldspillere, der er lige gode, men hvem af dem, der så tjener flest penge? Og der er han bare next level. Da han kom til LA Galaxy, skete der altmuligt med MLS, og nu har Messi så lavet det i en version 2.0 i Inter Miami, siger Erik Sviatchenko, der dog lige vender tilbage til sit idol, tror jeg godt, at vi kan kalde ham nu.

- Inter Miami, der var 200 millioner dollars værd, er nu 1,2 milliarder dollars værd på rekordtid. Det er selvfølgelig Messi-effekten, men det er ligeså meget Beckham. Hans forretningssans er helt vild.

Svær start i USA
Erik Sviatchenko har for få timer siden drukket champagne og fejret pokaltitlen. Han er faldet godt til i Houston med familien, og han er fast mand uge efter uge i sin klub.

Men vejen til den rosenrøde tilværelse fik en hård begyndelse.

- De første to måneder var svære. Det var der, hvor jeg ventede på at få mit visum. Jeg trænede kun med, og jeg følte egentlig, at det gik godt i træningerne, men jeg kunne ikke få mit visum. Så blev jeg skadet og skulle vente yderligere to-tre uger.

I samme periode ramte flere problemer den tidligere FC Midtjylland-stjerne. Han var involveret i et biluheld.

- Der blev bremset hård op foran mig, og så bremser jeg hårdt op. Og så kigger jeg i et splitsekund ud af bagruden, og så kan jeg bare se den største truck flyve ind i ryggen på mig. Jeg får et stort chok, og jeg var bare glad for, at der ikke skete mere. Jeg kæmpede bare, og det var også i samme periode, hvor der var de her ting med visum og skaden, siger forsvarsspilleren, der gudskelov slap uskadt fra ulykken.


Erik Sviatchenkos delte selv billeder af sin Audi, som var blevet påkørt bagfra (Foto: Privatfoto).

Den svære start har Erik Sviatchenko lagt bag sig, og nu glæder han sig over sit valg om at tage på eventyr i USA.

- Jeg har det bare godt. Som familie og menneske har jeg det bare godt i forhold til det valg, jeg tog. I forhold til at komme til et hold, der ikke har vundet i rigtig lang tid, og så være med til at vende det, det synes jeg er kæmpestort. Det giver endnu mere blod på tanden, at jeg har formået at vise min kvalitet på så kort tid. Det er bare fedt at vinde trofæer, uanset hvor, man kommer hen. Det er det tredje land, og nu har jeg vundet igen.

Successen på banen går også hånd i hånd med successen udenfor grønsværen.

- Vi boede i en lille hyggelig by i det midtjyske, og nu kommer man bare til et sted, hvor der er alt at lave. Der er ikke noget, som man ikke kan i denne by. Der er syv millioner mennesker og to millioner bor inde i centrum. Vi som familie er også rigtig glad for at få de her oplevelser. Og når fodbolden så sideløbende bare kører derudaf, og at vi nu har vundet et trofæ, gør det hele endnu sjovere.