Generelle

Her er Århus Fremads anarkistiske fans

Aarhus Fremad Bawlers er navnet på en uortodoks fangruppe, der følger den århusianske lillebrorklub i 2. division vest. Et af de trofaste medlemmer, Jan Thomsen, fortæller her om fanlivet på tredje klasse.

Hvorfra stammer navnet?
- Bawlers (udtales "bowlers") er et udtryk for fulde folk, der står og råber på gaden om natten efter en bytur. Vi er fra fem og op til 40 personer, der møder op. Nogle gange kender man alle, andre dage er der 25, man ikke kender. Det er ret uhomogent, og vi er primært organiseret via Facebook, hvor vi har 300 medlemmer og kan styre klikerne á 4-5 personer, i stedet for de bare møder spredt op.

Navnet lægger op til øl og højtråbende hygge?
- Vi er alle unge mennesker og ikke familiefædre. Vi er flest studerende fra enten gymnasiet eller uni, så fremmødet er sæsonbetonet efter, hvem der har eksamen.

Hvorfor vælger man at være fodboldfan i 2. division?
- Der har altid eksisteret fanklubber omkring Fremad. Bawlers er et forsøg på at samle støtten til klubben, og folks motiver er individuelle. Jeg har altid har brudt mig om klubben, siden den lå i superligaen. Min far introducerede mig, og min bror spiller der, så den har et specielt sted i mit hjerte. Og så lillebror-fænomenet i at bekende sig til en klub, der netop ikke er den største i området.

Bliver dyrkelsen mere kult på den måde?
- Helt sikkert! Vi er ikke blege for at bruge sammenligningen med St. Pauli og Hamborg, hvor underdog St. Pauli gør det godt qua deres tilhængerskare.

Nu har St. Pauli modsat Fremad jo appel ud over landegrænserne?
- Vi har desværre ikke noget, der gør os specielle internationalt. Vi er ikke politisk motiverede som St. Pauli, men lidt drevet af lillebror-følelsen over for AGF.

Har I et direkte modspil til AGF?
- Selvfølgelig, men det har vi også mod Brabrand og Skovbakken. Lokalopgør går os i blodet! Vi er især mod den AGF-mentalitet, der er noget højtravende og knapt så realistisk, mens vi andre qua vores økonomi og som mindre klub må se tingene mere i øjnene. Det er irriterende at høre på AGFs fine ideer, for når det kommer til stykket, går det galt for dem.

I kommer vel tættere på klubben og spillerne, end folk på Århus Stadion?
- Det er et element af det, bl.a. benytter vi samme toilet som dem. Det er også langt billigere her og meget mere intimt. Nogle gange kommer de ud til os ved scoring, men det kan være meget besynderligt at være på Riisvangen. Det foregår på andre præmisser her, hvordan spillerne og fansene interagerer i forhold til Århus Stadion. Det er meget ydmygt at gå på Riisvangen.

Hvor stort er det for jer at få lov at dyrke jeres hold på en kultagtig facon?
- Det er jo lidt stort! Vi har vores egen kage, ikke? Og vor egen måde at gøre tingene på. Det er fedt og alternativt at være her, og der er både børnefamilier og alkoholikere, men man kommer hinanden ved på en anden måde.

Lever I fint uden de store perspektiver om Champions League?
- Det er vi nødt til. Og så ikke helt, for det er da drømmen, man tager med i seng hver aften.

Hvad betyder det for selvopfattelsen, at I har været oppe i den bedste række tidligere?
- Det betyder da en del, men vi er kede af at rode rundt, hvor vi er nu. Det er ikke skægt og kan være en nervepirrende omgang at se holdet, når man holder meget af dem.

Og fremtiden for Bawlers?
- Vi bliver nok aldrig officielle, så det er lettere anarkistisk at være fan hos os...