• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold ritzau

Danske U21-talenter misser EM efter straffegyser

Foto: Getty Images

Efter 2-1 i ordinær spilletid tabte Danmark på straffe til Kroatien i den afgørende playoffkamp.

Af ritzau

Det danske U21-landshold i fodbold kommer ikke med i næste sommers EM-slutrunde.

På hjemmebane i Vejle tabte Danmark efter straffesparkskonkurrence mod Kroatien. Den ordinære kamp sluttede med en dansk 2-1-sejr, hvilket bragte den samlede stilling i dobbeltopgøret op på 3-3.

Mathias Ross brændte Danmarks femte forsøg fra pletten, og så kunne kroaterne afgøre sagen.

De danske talenter begyndte ellers opgøret fremragende i regnvejret på et velbesøgt Vejle Stadion.

De kom frem til flere muligheder, mens Kroatien ikke havde meget at byde på i modsatte ende.

Efter ti minutter kunne danske Matt O’Riley også heade danskerne i front på et perfekt indlæg fra venstrebacken Victor Kristiansen.

Derefter fortsatte det danske overtag, der også kastede en scoring til 2-0 af sig.

Morten Frendrup forsøgte sig med indersiden første gang langt ude fra på en pasning fra Gustav Isaksen. Forsøget sejlede ind over den kroatiske keeper Dominik Kotarski, der så skidt ud i den situation.

Ovenpå 2-0-scoringen faldt danskerne en smule i niveau, hvilket betød at kroaterne kom bedre med i opgøret.

Det udviklede sig til en meget mere jævnbyrdig affære, hvor Mads Hermansen i det danske mål undervejs diskede op med et par gode redninger.

Anden halvleg fortsatte med samme jævnbyrdighed som første halvleg sluttede.

Undervejs i anden halvleg skiftede den danske landstræner, Jesper Sørensen, Mads Bidstrup ind til at stabilisere tingene på midten, mens han også bragte Brøndby-angriberen Mathias Kvistgaard ind på toppen, der bidrog med ny energi.

De danske offensivspillere fik mere og mere plads i omstillingerne i takt med, at kroaterne skulle frem og jagte reduceringen.

Kroatiens nummer ti, Luka Sucic, spillede en stor rolle for gæsterne. Midtbanespilleren var involveret i meget af det kroatiske spil, og ofte når gæsterne var farlige, var han en del af det.

Gæsterne fik ikke skabt de store chancer, med små ti minutter igen kom reduceringen, da indskiftede Igor Matanovic bragte balance i det samlede regnskab.

Danmark lignede op til scoringen et mandskab, der manglede en spiller centralt i banen, der tog noget ansvar og fik skabt noget ro.

I slutminutterne af den ordinære tid var Mathias Kvistgaarden tæt på at heade Danmark til EM efter et frispark. Forsøget gik dog over mål, og dermed sluttede opgøret 2-1 i ordinær tid.

Da kroaterne vandt med de samme cifre i den første playoffkamp, skulle de to hold ud i forlænget spilletid. Den bar i høj grad af, at det var to trætte mandskaber.

Brøndby-målmand Mads Hermansen viste endnu engang klassen, som han også havde gjort tidligere i opgøret, da han flere gange leverede vigtige redninger.

Ingen af de to hold lykkedes med at score det kvalificerende mål i den forlænget spilletid, og derfor skulle det hele afgøres fra straffesparkspletten.

Her viste Kroatien sig altså som det skarpeste mandskab.

Dermed skuffede det danske mandskab og lykkedes ikke med at kvalificere sig til U21 EM-slutrunden næste sommer, der afvikles i Rumænien og Georgien. Det er første gang siden 2013, at EM afvikles uden dansk deltagelse.

16 nationer skal kæmpe om europamesterskabet, og lodtrækningen finder sted den 18. oktober.

/ritzau/