Video : Tipsbladet
Superliga

Superliga-klubber svarer på Dubai-kritik: Det gør indtryk på os

FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF har alle benyttet faciliteter i Dubai, som tilhører det lokale styre, som jævnligt bryder menneskerettigheder. Her er deres svar på kritikken.

FC Midtjylland:
Mestrene spillede i fjor to træningskampe på stadioner, som tilhører Dubais kronprins, og i 2016 spillede holdet én træningskamp på stadionet The Sevens, som ejes af flyselskabet Emirates, som Dubais regering ejer.

Klubben har dog ikke ønsket at svare på kritikken. Den vil ifølge sportschef Svend Graversen komme med en officiel udmelding “snarest muligt.”

Brøndby IF:
Sidste års pokalvindere spillede i 2018 én træningskamp på Rashid Stadium, men siger, at modstanderen, kinesiske Guangzhou Evergrande, betalte for stadionlejen.

Tipsbladet.dk har dog talt med eksperter, som mener, at klubberne medvirker til at fastholde det system, hvor fattige migrantarbejdere udnyttes, når de bor på hoteller og bruger fodboldfaciliteter, der er bygget af selvsamme arbejdere.

- De her firmaer og emirfamilien er med til at opretholde et ganske bestemt regime, som på en lang række punkter kan kritiseres. I og med man bruger deres faciliteter, vil kritikken jo gå på, at man er med til at fastholde den måde at forvalte politikken på, siger Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier.

Brøndby har endnu ikke besluttet, om klubben ligesom FCK vil blive væk fra Dubai i de kommende år, men når holdet vender hjem fra dette års tur, skal den slags overvejes.

- Den kritik gør, ligesom det andet kritik vi har modtaget, et indtryk på os, og det er selvfølgelig noget, vi skal have med i vores evaluering, når vi skal evaluere vores træningslejr fremadrettet, siger kommunikationschef Christian Schultz til tipsbladet.dk.

- Tidligere har vi lænet os op ad det officielle Danmark i forhold til, hvilke hensyn vi som en ikke-politisk organisation skal tage. Er tiden løbet fra det? Det skal vi nu evaluere, men Brøndby kommer aldrig til at blive en politisk organisation, der kommer til at tage politisk stillingtagen.

Kunne man forestille sig, at I spørger det hotel, hvor I skal bo, hvordan vilkårene er for deres ansatte?

- Vi forventer selvfølgelig, at de behandler folk ordentligt. Så vi kommer til at evaluere på det hele i god ro og mag, når vi er tilbage fra træningslejr og får sat os ned med de rigtige mennesker og får drøftet det her. 

- Vi kommer til at sætte os ned og evaluere med relevante mennesker og drøfte, hvad vi gør fremadrettet.

FC København:
Superligaens førerhold er den klub, der har brugt faciliteter, som styret i Dubai, allermest. Som tipsbladet.dk har skrevet, er klubbens penge efter alt at dømme endt i hænderne på regimet, som torturerer modstandere, byder arbejdere slaveligende forhold og anklages for krigsforbrydelser.

Klubben har valgt at svare på historien med følgende:

- F.C. København oplyser, at klubben selv betaler for turen via en rejsearrangør, herunder brug af træningsanlægget og de stadioner, som de har spillet kampe på. Desuden har klubben ikke - og har ikke haft - aftaler om omtale af Dubai eller personer i forbindelse med vores træningslejre.

Tipsbladet.dk ville ellers gerne have haft svar på en række spørgsmål og sendte følgende til klubben:
- Hvor I skal træne og spille denne gang?

- Hvem har FCK betalt for leje af trænings- og kampbaner? Altså direkte til dem, der ejer faciliteterne, eller fx via en arrangør.

- Træningsanlægget og nogle af stadionerne, I har brugt de seneste år, ejes af medlemmer af emirfamilien i Dubai eller regeringen i Abu Dhabi. Vi har talt med to eksperter, der siger, at når I bruger faciliteter, som er ejet af styret, så ender jeres penge med al sandsynlighed i sidste ende i deres lommer. Hvad siger I til det?

- Eksperterne siger også, at alle hoteller, stadioner, træningsanlæg osv. nærmest uden undtagelse vil være bygget af migrantarbejdere, og at fodboldklubber ved at bruge de faciliteter er med til at fastholde et system, der udnytter fattige mennesker fra den tredje verden. Hvordan flugter det med FCK/Parkens forpligtelse til at respektere menneskerettigheder?

- I jeres redegørelse om samfundsansvar skriver I, at nogle af koncernens virksomheder “har forbeholdt retten til at berigtige underleverandørers aflønning af medarbejdere, hvilket gøres for at sikre sig mod underbetaling”. Har I undersøgt, om dem, der er ansat på hoteller, stadioner og træningsanlæg i Dubai, har fået en anstændig løn?