• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga troels bager thøgersen

Den transfer afslører Superligaens vilde ulighed

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

NYHEDSANALYSE: FC Nordsjællands salg af Simon Adingra til Brighton minder om, at transfermarkedet er alt andet end en fair og åben konkurrence, hvor alle får, hvad de vil have. Men først lidt om salat.

Af troels bager thøgersen

På min arbejdsplads joker vi med priserne på frokost inde i hjertet af København, hvor hovedredaktionen ligger.

Især en salat af moderat omfang til den nette sum på 95 kroner dukker op i diskussionerne med jævne mellemrum, og på tværs af skel som fødested øst og vest for Storebæltsbroen og mængden af grå hår er der bred enighed om, at 95 kroner for en salat i forrets-størrelse ikke er rimeligt, uanset at den smager godt og inflationen efterhånden rammer 70’er-niveau.

At man i andre dele af Danmark kan få en julemiddag, en charterferie og et enfamilieshus for de samme penge (ok, ikke heeeelt) ændrer ikke på, at der jo er et publikum for små salater til 95 kroner, og det må vi, der nægter at betale 35 kroner for en mindre spand med salat i supermarkedet men venter til halv pris på udløbsdatoen, også erkende.

Nu skal det ikke forstås sådan, at jeg sammenligner Simon Adingra med en skravlet salat.

Han udfordrede, afsluttede og kom frem til betydeligt mere end sit slutfacit med 9 ligamål og tre assists, og det var vel at mærke på et Nordsjælland-hold, der overhovedet ikke fungerede kollektivt i størstedelen af sæsonen.

Men en aftale, der kaster over 50 millioner kroner af sig og yderligere millioner ved gode præstationer?

Ja der forstår jeg godt, hvis andre Superliga-klubber og da især fans undrer sig over, at deres bedste folk vel kun kan indbringe 5-10, måske 15, millioner kroner, selvom deres indvirkning på klubbens slutresultat i ligaen ikke er mindre end Adingras i FCN.

Da FC Nordsjælland solgte Kamaldeen Sulemana sidste sommer til Rennes, røg prisen blandt andet i vejret, fordi Manchester United blandede sig i processen og bød ind sammen med blandt andre Ajax.

Adingra uden landskampe fik FC Nordsjælland efter vores oplysninger også tilbud på sidste år, 30-40 millioner kroner, og efter et langt forløb med flere andre interesserede end Brighton blev det altså Tony Blooms datadrevede klub, der købte Adingra fri.

Premier League er ikke ligefrem verdensmestre i information og har lidet kendte undtagelser fra de nye Brexit-regler, der kan undtage en 20-årig som Adingra.

Men er 11 ligamål virkelig nok til mere end 50 millioner kroner?

Handlen udstiller, hvor ulige og på mange måder uretfærdigt transfermarkedet er.

Udenlandske klubber er groft sagt ligeglade med, om en spiller og især spillerens klub klarer sig godt eller skidt i Superligaen.

De går op i, hvad spilleren kan i sin nye klub og i de kommende sæsoner, og om han kan sælges videre igen med profit.

Og så går udenlandske klubber op i danske klubbers track record.

Når FCN har fået op mod 150 millioner kroner for Mohamed Kudus, er det i den grad med til at sætte standarden for den næste offensive profils pris.

FCN kan sammen med FCK og FCM få de store priser for spillere, og det er en af de tre klubbers største konkurrencefordele i Superligaen.

Tro ikke, at det er sket tilfældigt, og at de tre klubber ikke arbejder strategisk med og giver det absolut topprioritet at fastholde den magt og de priser.

I Århus, Aalborg, Odense, Randers og resten af landet håber man, man kan gøre det samme - Brøndby prøver men er stadig et stykke fra, bare se Jesper Lindstrøm (største salg siden Daniel Agger til Liverpool i 2006), man vel fik en smule mindre for fra Frankfurt, end FCN nu ser ud til at få for Adingra.

En vare, i dette tilfælde unge fodboldspillere, er det værd, køber og sælger kan blive enige om, uanset om andre må synes, at der er lige så gode eller næsten lige så gode fodboldspillere i provinsen til 1/5 af prisen.

Det har ikke meget med rimelighed og lige behandling at gøre, men viser til gengæld, hvordan fodboldens transfermarked i virkeligheden er, og hvorfor de i AGF og flere andre steder knokler for at få flere penge for de bedste unge og forsøger at få flere af dem på banen i disse år.

Det her er først og fremmest frugten af flot, dygtigt og strategisk gennemtænkt arbejde af FC Nordsjælland, og så må resten tænke over, hvordan de får købere i butikken til bare tilnærmelsesvis samme priser.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Sommerpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.