Superliga Ole Hoffskov

Michael Jakobsen hylder homoseksuel holdkammerat

Foto: Getty Images

Danske Michael Jakobsen har i en årrække været holdkammerat med én af de meget få fodboldspillere, der har turdet stå frem som homoseksuel. Han har den dybeste respekt for 22-årige Josh Cavallo.

Af Ole Hoffskov

I oktober sidste år gjorde australieren Josh Cavallo noget, som kun ganske få mandlige fodboldspillere - og elitesportsudøvere i det hele taget - har gjort. Han stod frem og fortalte, at han er homoseksuel.

22-årige Josh Cavallo tørner til dagligt ud for Adelaide United, og venstrebacken er et velkendt navn Down Under, men sidste år dukkede han op i medier i hele verden, da han gjorde op med et af spillets allerstørste tabuer

I Adelaide United er Josh Cavallo blandt andre holdkammerat med den tidligere danske landsholdsspiller Michael Jakobsen, og de to spillede også sammen i Melbourne City. Jakobsen har altså kendt Cavallo i en del år - også lang tid før, at australieren fortalte om sin seksualitet.

Michael Jakobsen har stor respekt for sin 14 år yngre holdkammerat.

- Jeg synes det er fantastisk, at Josh er i en klub, hvor han føler, at han kan stå frem. Jeg spillede også med ham i Melbourne City, og på det tidspunkt var han bare en ung knægt. Jeg oplevede en person, der godt kunne være lidt fjern til tider, men det giver selvfølgelig mening nu. Allerede der har han jo godt vidst, at han havde en anden tiltrækning til sit eget køn, end vi havde, men han følte ikke, at han var i et trygt nok forum til at stå frem med det, siger Jakobsen til Tipsbladet.

Danskeren fortæller, at det var nogle meget hektiske dage for holdkammeraten i tiden omkring, at han stod frem som homoseksuel. Det er et absolut særsyn i topsport, og derfor var Josh Cavallo og Adelaide United forberedte på, at det ville få en del opmærksomhed.

- Han havde gjort et rigtig fint forarbejde, før han stod frem. Her tænker jeg ikke mindst i forhold til vores presseafdeling. Jeg tror, han fik 80 interviewforespørgsler alene den første dag, og det er jo lidt vildt at skulle forholde sig til ved siden af fodbolden, som jo er det, han er ansat til. Så han fik en masse hjælp og kunne gemme sig lidt bag vores presseafdeling, lyder det fra Michael Jakobsen.

Han mener, at både Cavallo og Adelaide United som klub har håndteret situationen på fornemste vis.

- Vi kom tilbage fra en preseason – Josh havde været i klubben i 10 måneder på det tidspunkt – og så kaldte han os sammen og fortalte, at han er homoseksuel. Alle i klubben tog det fantastisk, og det siger meget om den gruppe, vi har i Adelaide. Vi bakker hinanden op i alle situationer, og det glæder mig at have holdkammerater, der har så åbent et sind, siger Jakobsen og fortsætter:

- Jeg er sikker på, at jeg taler på alles vegne, når jeg siger, at det ikke har været svært for os at have en homoseksuel holdkammerat. Han er én af gutterne, som han altid har været, og jeg ved, at Josh sætter kæmpe pris på, at det er sådan. Jeg er helt sikker på, at det var noget af det, han frygtede allermest – om hans forhold til holdkammeraterne ville ændre sig.

- Sådan har det ikke været, og jeg oplever en Josh, der er mere glad, end han har været før i al den tid, jeg har kendt ham. Han har tidligere sendt nogle signaler, som jeg undrede mig over. Jeg forstod ikke, hvorfor han altid havde så travlt med at komme i bad som den første, og hvis han ikke nåede først ind under bruseren, sprang han tit badet over og susede hjem.

- Det giver jo mening nu, og jeg kan næsten ikke sætte mig ind i, hvor hårdt det må have været at gå igennem. Kæmpe skulderklap til Josh. Han turde være foregangsmand for rigtig mange spillere, og nu skal vi have flere med. For der er flere derude. 

Der har været nogle sager
Siden Josh Cavallo sprang ud, har han spillet en del kampe for Adelaide United, og det er ikke svært at forestille sig, at venstrebacken muligvis har haft nogle grove oplevelser - ikke mindst i forbindelse med udekampe.

Det bekræfter Michael Jakobsen har været tilfældet.

- Der har været nogle sager. Der var nogle, der ikke kunne styre sig, og som kom med latterlige kommentarer efter ham. Josh tager det pænt, men han er selvfølgelig utrolig træt af, at det skal være sådan. Det er vi alle sammen, men der vil nok altid findes nogle udskud, som ikke kan finde ud af, hvordan man skal opføre sig over for andre mennesker.

- De har en meget lille forståelse for det samfund, vi lever i, og at der skal være plads til alle. Det er jo i virkeligheden ikke meget anderledes end racisme. Der er bare nogle idioter, der ikke kan styre det.

- Josh var godt klar over, at han ville blive mødt af nogle negative kommentarer, men heldigvis har de positive været i klart flertal, og det ved jeg betyder meget for ham. Jeg synes ikke, man skal se gennem fingre med de negative, men det er værd at glæde sig over, at der har været klart flest af de positive, lyder det fra den tidligere AaB-profil.

Lad være med at ændre på noget
For en måned siden stod Blackpool-spilleren Jake Daniels også frem som homoseksuel, og det samme har den engelske fodbolddommer James Adcock gjort. Eksempelerne er dog ekstremt få i fodboldens verden, selv om det er den gængse opfattelse, at der naturligvis er mange flere rundt omkring. 

Det store spørgsmål er naturligvis, hvorfor det er sådan?

- Det er virkelig svært at svare på. Puha. Jeg kan jo kun gætte, men jeg tror, det har noget at gøre med, at det af nogle opfattes som et tabu. I kvindesport er der jo mange, der tør stå frem, så hvorfor kan det ikke også være sådan inden for herresport? Det er mig en gåde, hvorfor vi er så langt bagud på den front. Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan, men det er en skam, for der skal være plads til alle i sportens verden, siger Michael Jakobsen.

Du har et tæt forhold til en af de få spillere, der har haft modet til at stå frem. Har du et godt råd til, hvordan man som spiller og som klub skal håndtere sådan en situation?

- Det er jo i virkeligheden ikke så svært. Vi har behandlet Josh, som vi altid har gjort, og det betyder utrolig meget for ham. Så det er mit råd – lad være med at lav om på noget. Det bliver bare mærkeligt for spilleren. Vi har stadig den samme humor over for Josh, som vi havde før, og vi bader naturligvis nøgne, som vi altid har gjort. Han bad os om, at vi ikke behandlede ham anderledes, og det har slet ikke været noget problem.

- Der er måske nogle ting, vi har sagt, og som har været en del af humoren i et omklædningsrum tidligere, som vi nu skal passe på med. Men det er måske i virkeligheden meget sundt, at det er sådan, slutter Michael Jakobsen.

Josh Cavallo udtalte, da han stod frem som homoseksuel, at han håber, at flere i fremtiden tør følge hans eksempel.